Helden van bos en zee zullen worden bevrijd

10 januari 2012

Helden van bos en zee zullen worden bevrijd

De activisten van Forest Rescue, Geoffrey Tuxworth, Simon Peterffy en Glen Pendlebury, zullen niet worden aangeklaagd voor welk misdrijf dan ook en ze zullen ook niet naar Japan worden overgebracht. Wij hebben voortdurend gewezen op de bewijzen waaruit blijkt waar zij aan boord zijn gegaan (binnen de territoriale wateren) en wij hebben tevens voortdurend benadrukt dat het gaat om een bespottelijke vertoning die negatief zal afstralen op de regerende Labor Partij. Dit alles heeft zeker aan de beslissing bijgedragen. De regering van Austalië stuurt nu een schip om de drie mannen van de Shonan Maru #2 af te halen, terwijl dit schip bezig is om de Steve Irwin te achtervolgen richting de kust van Antarctica. Het was een moedige operatie, waarbij opnieuw de internationale aandacht werd gevestigd op de illegale slachting van walvissen in het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan. Goed gedaan Geoffrey, Simon and Glen. Zoals senator Bob Brown gisteren zei: “Jullie zijn alle drie Australische helden.”.

- Kapitein Paul Watson

Veel gestelde vragen over dit incident

Vraag: Waarom heeft Sea Shepherd besloten om aan boord te gaan van de Shonan Maru #2?

Kapitein Paul Watson: Het antwoord is dat wij deze beslissing niet hebben genomen. Het was een initiatief van Forest Rescue Australia. Zij vroegen om onze steun en wij hebben die gegeven. Het ging om een spontaan initiatief als gevolg van het gebrek aan actie van de kant van de Australische regering tegen de illegale walvisjacht. Dit was eerder wel door de regeringspartij beloofd in de aanloop naar de verkiezingen, maar sindsdien is er alleen nog maar over gepraat. Als regeringen hun beloftes niet nakomen, dan zullen de mensen die op hen hebben gestemd zoeken naar manieren om hen hierop aan te spreken en om hun ongenoegen te uiten.

Vraag: Voordat de drie mannen aan boord van de Shonan Maru #2 gingen, hebt u hen verteld dat de kans dat ze naar Japan zouden worden getransporteerd gering was. Hoe kon u daar zo zeker van zijn?

Kapitein Paul Watson: Geen enkele regering kan het zichzelf veroorloven dat een andere regering over hen heenloopt. Het is onacceptabel wanneer burgers vanuit de territoriale wateren van één land naar een gevangenis in een ander land worden gebracht als die landen niet in oorlog zijn. Of ze het nu leuk vinden of niet, Australië heeft de morele plicht om haar burgers te vertegenwoordigen en te beschermen. Ondanks mijn bezwaren tegen de huidige regering is Australië wel een sterke democratie en een trots land. Mijn inschatting was dan ook, zoals dat ook het geval was enkele jaren geleden toen wij voor het eerst aan boord van een Japanse walvisvaarder gingen, dat deze mannen zouden worden vrijgelaten en niet naar Japan zouden worden afgevoerd.

Vraag: Maar u had ongelijk in het geval van Pete Bethune. Hij werd wel naar Japan gebracht en veroordeeld. Waarom was dat een ander geval?

Kapitein Paul Watson: Mijn inschatting op dat moment was, en dat heb ik ook aan Pete Bethune medegedeeld, dat hij niet aan boord van de Shonan Maru #2 moest gaan. Waarom niet? Omdat hij de Nieuw-Zeelandse nationaliteit had en ik wist dat de regering van Nieuw-Zeeland niet zou optreden tegen Japan. Het is essentieel dat iedereen die aan boord gaat van een Japans schip de Australische nationaliteit bezit. En ander verschil is de plaats waar het gebeurde. Bethune ging aan boord in de Zuidelijke Oceaan en het Forest Action team ging op 16 mijlen voor de kust van West-Australië aan boord. Ik waarschuwde Bethune dat hij zou kunnen worden gearresteerd. Hij zei dat hij daarop was voorbereid. Kennelijk was hij dat niet, maar hij nam zelf de beslissing om aan boord te gaan en hij deed het tegen mijn advies in.

Vraag: Wat vindt u van deze drie mannen van Forest Rescueen waarom gingen bosbeschermers aan boord van een Japanse walvisvaarder?

Kapitein Paul Watson: Senator Bob Brown noemde Geoffrey Tuxworth, Simon Peterffy en Glen Pendlebury echte Australische helden en ik ben het daar volkomen mee eens. Het zijn moedige en toegewijde activisten die de samenhang tussen bossen en oceanen en tussen bomen en walvissen begrijpen. Zij zien ook de hypocrisie in het gedrag van de overheid die faalt bij het beschermen van zowel bossen als walvissen.

Vraag: Denkt u dat dit een succesvolle actie is geweest? Wat hebt u hiermee gewonnen? Op welke manier heeft deze actie geholpen bij het beschermen van de walvissen?

Kapitein Paul Watson: Ik denk dat deze actie enorm succesvol is geweest. Het heeft de aandacht van de internationale media gericht op de voortgaande illegale walvisactiviteiten van Japan. Het was een demonstratie van een Australisch burgerinitiatief. Het was een zinvolle poging om de Shonan Maru #2 uit het kielzog van de Steve Irwin te halen. En, het meest belangrijk, het heeft de beveiliging van de Japanse walvisjagers compleet belachelijk gemaakt. Dit schip was door Japan aangewezen om de Japanse walvisvloot tegen ons te beveiligen. Zij hebben voor de beveiliging in totaal 28 miljoen dollar uitgetrokken. Toch bleken drie ongewapende Australische burgers in staat te zijn aan boord te gaan, ondanks alle beveiligingsmaatregelen en de aanwezigheid van gewapende kustwachters. Deze actie betekent een ernstig gezichtsverlies voor de beveiligers, voor de bemanning van de Shonan Maru #2 en in feite voor de hele Japanse walvisindustrie.

Vraag: De premier en de procureur-generaal hebben allebei gezegd dat deze actie de Australische belastingbetalers duizenden dollars gaat kosten, vanwege het feit dat er een schip naar de Shonan Maru #2 moet worden gestuurd om de drie mannen op te halen. Zij suggereerden dat Sea Shepherd aan deze kosten zou moeten bijdragen. Is dit een billijk verzoek?

Kapitein Paul Watson: Het is een belachelijk verzoek. Het was geen initiatief van Sea Shepherd en de actie had kunnen worden voorkomen als de overheid zijn werk had gedaan en zijn belofte van voor de verkiezingen was nagekomen, te weten een einde maken aan de walvisvaart in de Zuidelijke Oceaan. Trouwens, alle kosten hadden makkelijk kunnen worden voorkomen. De Japanners hadden de drie mannen eenvoudig kunnen overdragen aan de Steve Irwin. Nu wordt er echter een duur schip vanuit Australië gestuurd om de mannen op te halen. Zij hebben deze optie niet eens overwogen en zij hebben hier ook nooit met Sea Shepherd over gesproken. Dit is een actie van de overheid en als zij het op deze manier willen doen, dan zullen zij daarvoor zelf de kosten moeten dragen. Waarom zou Sea Shepherd moeten opdraaien voor de kosten van een incompetente overheid?

 

Divine Wind
Bezoek onze
Operation Divine Wind
website voor informatie over onze
"2011-12 Antarctic Whale Defense"
 Campagne
 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: