Greenpeace zou eens iets aan haar eigen schandelijke gedrag moeten doen

13 december 2011

Greenpeace zou eens iets aan haar eigen schandelijke gedrag moeten doen

The Greenpeace ship, Arctic Sunrise, off Pantelleria Island. Photo: Barbara Veiga

Junichi Sato, uitvoerend directeur van Greenpeace Japan, heeft de Sea Shepherd Conservation Society in het openbaar veroordeeld voor haar beschuldigingen aan de Japanse walvisvloot dat die inkomsten, bestemd voor het tsunami hulpfonds, gebruikt heeft om de beveiliging van haar eigen vloot te betalen.

Een paar dagen eerder had Greenpeace de eer opgeëist voor het openbaar maken van het schandaal dat dit geld uit het hulpfonds werd gebruikt voor steun aan de walvisvloot. Sato had de volgende verklaring: “Niet alleen is de walvisvaart niet in staat om te overleven zonder grote verhogingen van de overheidssteun, ze sluizen nu zelfs geld weg van de slachtoffers van de drievoudige ramp van 11 maart – op een moment dat die het het hardste nodig hebben. Dit is een nieuw dieptepunt voor de schaamtevolle walvisvaart en de harteloze politici die de jacht ondersteunen.”

In antwoord op de verdachte beweringen van Japan dat het geld van de belastingen kwam en niet uit het hulpfonds (dit spreekt de verklaring van het Japanse Agentschap voor de Visserij tegen, die zeiden dat het geld inderdaad van het hulpfonds kwam), besloot Sato, die zijn eerdere uitspraak vergeten leek te zijn, om deze kans aan te grijpen om Sea Shepherd in diskrediet te brengen. Volgens Sato zei kapitein Paul Watson op Sky TV dat het “echt schandalig” was dat het geld kwam van “mensen van over de hele wereld” die nooit hadden kunnen bedenken hoe dit geld gebruikt zou worden.
Sato noemde die claim onverantwoord en verklaarde dat Watson de natuurbeschermers geen goed doet door een verkeerde voorstelling van de waarheid. Sato beweert: “Het gaat om de geloofwaardigheid van de hele anti-walvisvaartbeweging.”

Wij weten dat ongeveer $30 miljoen dollar vanuit het tsunami hulpfonds is toegewezen, zoals gezegd werd door het Japanse Agentschap voor de Visserij, met de rechtvaardiging dat de wederopbouw van de walvisindustrie een legitiem gebruik van dergelijke fondsen is. Nu trekt de Japanse overheid zich terug door te stellen dat het geld van de belastingen kwam. Hoe dan ook, de volgende vraag moet worden gesteld: als mensen dakloos zijn door de ramp, waarom wordt er dan $30 miljoen dollar aan de walvisindustrie gegeven om hun illegale walvispraktijken in het Zuidelijke walvisreservaat te steunen? Ofwel het Ministerie van Buitenlandse zaken liegt, ofwel het Japanse Agentschap voor de Visserij.

Kapitein Paul Watson is van mening dat het onverantwoordelijk is van Greenpeace Japan om de tegenstrijdige berichten van de Japanse overheid te gebruiken om Sea Shepherd te bezoedelen.

“Sato zou naar zijn eigen organisatie moeten kijken als het gaat om geloofwaardigheid wat betreft dit onderwerp. Zij zamelen ongeveer $40 miljoen dollar per jaar in met hun anti-walvisvaartcampagnes en al wat ze doen is door middel van mailings om meer geld vragen. Het is jaren geleden dat ze een schip naar de Zuidelijke Oceaan gestuurd hebben om spandoeken op te hangen. De Japanse walvisvloot zal rechtstreeks langs het Greenpeace-schip de Esperanza varen, dat nu in Palau ligt, en Greenpeace zal hen niet confronteren. Dit is ook een schande. Het inzamelen van geld onder de bevolking en net doen alsof je walvissen redt, terwijl je op hetzelfde moment de enige organisatie aanvalt die daadwerkelijk walvissen in de Zuidelijke Oceaan redt.," zei kapitein Watson. "Ik heb Greenpeace gevraagd om zich samen met ons tegen de walvisvloot te verzetten en dat hebben ze geweigerd. Ik heb geen idee wat ze met de miljoenen dollars doen die ze inzamelen om walvissen te redden maar ik weet wel dat dat geld niet gebruikt wordt om walvissen te redden.

Als het gaat om geloofwaardigheid; Sea Shepherd heeft afgelopen jaar 863 walvissen gered van de harpoenen en Greenpeace geen één. Dat is de enige geloofwaardigheid waar we ons zorgen om maken."

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: