Malediven: Het nieuwe Atlantis?

10 december 2011

Malediven: Het nieuwe Atlantis?

Commentaar door Kapitein Locky MacLean

Coral destruction in Maldives. Photo: Egan/BluepeaceKoraal vernietiging in de Malediven.
Foto: Egan/Bluepeace

Wanneer men denkt aan duiken van wereldklasse, dan denkt men direct aan de kleine republiek van de Malediven.
Enthousiaste duikers uit alle hoeken van de wereld komen naar deze eilandnatie in de Indische Oceaan. Ze komen om de biodiversiteit langs de kust van haar atollen en eilanden te bewonderen.

De Malediven werden ooit beschouwd als een wereldleider op het gebied van duurzame visserij en onderhandelingen over klimaatverandering, het gevolg van de kwetsbaarheid van de republiek voor de zeespiegelstijging. Nu lijken ze steeds dieper weg te zinken in de lucratieve afgrond van longliners, handel in zeezoogdieren, niet-duurzame aquacultuur, en de vernietiging van leefgebieden.

In november lag het Sea Shepherd schip de Brigitte Bardot verankerd in de Malediven toen de bemanning werd benaderd door lokale activisten. De activisten verkondigden dat ze alle gangbare kanalen geprobeerd hadden in een poging om hun milieu te beschermen. Ze hadden geprobeerd de regering te houden aan haar campagnebeloften, maar zonder succes. De tijd was aangebroken voor directe actie.

In een bijeenkomst met Sea Shepherd kapitein Lockhart MacLean en bemanningslid /marien biologe Zoe Beckett, uitten de leden van de Maledivische duikgemeenschap hun bezorgdheid over de toekomst van het milieu van de Malediven. Ze vonden dat de wereld moet weten over de problemen waarmee dit delicate en fragiele ecosysteem te maken heeft.

Al eeuwenlang wordt er op de Malediven vastgehouden aan een duurzame tonijnvangst gebaseerd op de traditionele – dolfijnveilige - hengel methode, TOT NU TOE.

Sea Shepherd heeft informatie ontvangen dat de Malediven, met behoud van het DOLPHIN SAFE logo op hun tonijnproducten, het mogelijk hebben gemaakt de hengel te vervangen door de longlines ofwel beugvisserij, zonder de verpakking aan te passen en de klanten te informeren over deze verandering in visserijmethoden.

Maledivische longliners zijn al op zoek naar buitenlandse bedrijven om met hen samen te werken in deze verwoestende onderneming.

In oktober gaf de Maledivische president Mohammed Nashid de goedkeuring voor een overeenkomst met de Maledivische tennis-ster en ontwikkelaar Amir Mansoor. Deze overeenkomst, gesteund door het Ministerie van Financiën en het ministerie van Nationale Planning, zou het mogelijk maken een dolfinarium in een lagune te bouwen, die zou zijn afgesloten van de omringende wateren. Om de lokale activisten rustig te houden beweerde de heer Mansoor dat het geen lokale dolfijnensoorten zouden zijn, ze zouden in plaats daarvan worden geïmporteerd uit het buitenland. Dit opende natuurlijk de deur naar speculaties over de vraag of deze dolfijnen dan uit Taiji zouden komen.

Locky meeting with local Locky bij vergadering met het lokale ''Scube Tribe magazine.'' Foto: Zoe Beckett

Op een duidelijk corrupte manier heeft de Nationale Planningsraad van de Malediven lucratieve projecten, waarin leefgebieden in zee en riffen vervangen worden door hotels en resorts, toegewezen aan hooggeplaatste politici, zoals de voorzitter van de regeringspartij, Reeko Moosa Manik, en aan Sim Ibrahim Mohamed, de man van Mariyam Zulfa, de Minister van Toerisme.
Bovendien worden mangroves in het noorden van de Maledivische atollen uit winstbejag vernietigd om plaats te maken voor de verbouw van zeekomkommers voor de Chinese markt.

Een kwetsbare, ondiepe lagune, die op dit moment een cruciale kraamkamer is voor reuzenmanta’s, is verhuurd aan zeekomkommerkwekers. Hoewel de bouw is goedgekeurd, is deze nog niet begonnen. Er is nog tijd om dit te stoppen!

Deze zeekomkommer-rassen zijn niet-inheems, en afgezien van de voor de hand liggende vernietiging van de mangrove-habitat (die essentieel is voor het behoud van gezonde vispopulaties), is er gebrek aan onderzoek over de impact van deze intensieve monocultuur op de lokale biodiversiteit.

Een ander probleem van de Maledivische natie is het delven van koraal voor de bouw. Dit wordt gezien als een van de belangrijkste factoren die bijdragen tot de vernietiging van de riffen en naar alle waarschijnlijkheid verantwoordelijk is voor het feit dat het eiland Male, de hoofdstad van de Malediven, langzaam onder zijn eigen gewicht wegzinkt.

Zou het kunnen dat de Malediven het nieuwe Atlantis worden? Een paradijselijke eilandengroep met een overvloed aan natuurlijke hulpmiddelen, waarvan de bevolking honderden jaren lang in leven is gehouden door het delicate evenwicht dat zij bewaart met het leven in de zeeën rond de 1900 atollen en eilanden. En nu wordt dat alles in enkele tientallen jaren vernietigd door hebzucht en kortzichtigheid.

De twee belangrijkste inkomstenbronnen van de Malediven zijn toerisme (meer dan 30%) en visserij (ongeveer 10%).

De introductie van het longlinen vorig jaar in de Malediven heeft gezorgd voor veel bijvangst in de tonijnvisserij. Het duiktoerisme in de Malediven is afhankelijk van haaien, roggen en schildpadden. Deze zijn allemaal kwetsbaar voor bijvangst. Deze industriële vismethode heeft de traditionele en meer duurzame hengelvissers weg geconcurreerd, zij zullen moeten overstappen naar longlining om te overleven.

In een gevaarlijke neerwaartse spiraal van vernietiging lijkt het alsof de Maledivische overheid hun natuurlijk erfgoed verkwanselt voor economisch gewin op korte termijn en om de zakken van corrupte politici te vullen.

Het is tijd voor de internationale gemeenschap en liefhebbers van de zee om actie te ondernemen voordat de overvloed en het unieke van dit land verloren gaan. In de woorden van kapitein Paul Watson "uitsterven is voor altijd."

Bezoek de onderstaande weblinks en schrijf naar de regeringskantoren in de Malediven om uw stem te laten horen tegen: het dolfinarium, de tonijnbeugvisserij, koraaldelving, landwinning in lagunes, zeekomkommerkwekerijen en de vernietiging van het voortplantingsgebied van de reuzenmanta’s. Steun de pogingen van de Sea Shepherd Conservation Society om een afdeling op de Malediven op te richten.

Kantoor van de president van de Malediven : http://www.presidencymaldives.gov.mv/Index.aspx?lid=6

Afdeling voor Nationale Planning,  Ministerie van Financiën: npc@planning.gov.mvAmeenee MaguMale’, 20125, Rep. of Maldives Ministry of Tourism, Arts and Culture 5th Floor, velaanaage Ameeru Ahmed Magu Block 20096 Male’, Republic of Maldives algemeen tel: (+960)3323224 (+960)3323226 Fax: (+960)3322512 E-mail: info@tourism.gov.mv

Nalandhoo island is being artificially modified for commercial harvesting of alien species of sea cucumber. Lagoons on the island have been affected by toxic discharge from this monoculture. Photo: NIOSNalandhoo eiland wordt kunstmatig aangepast voor commerciële oogsten van uitheemse soorten van de zeekomkommer. Lagunes op het eiland zijn aangetast door giftige afscheiding uit deze monocultuur.  Foto: NIOS Eriyadhoo island, a Manta Ray breeding ground with outstanding natural beauty, has been leased to be destroyed by sea cucumber farming. Photo: NIOSEriyadhoo eiland, een voortplantingsgebied voor reuzenmanta's en een gebied van uitzonderlijke natuurlijke schoonheid, zal worden vernietigd door de zeekomkommerkwekerij
Foto: NIOS

 


 

Links, artikelen en bronnen:

Hieronder kunt u informatie vinden over de verschillenden milieuproblemen in de Malediven.

1. Dolfinaria :

http://scuba-tribe.com/news/governmentleasinglagoontocreateadolphinpark

http://scuba-tribe.com/news/earthislandinstitutepressreleas

http://scuba-tribe.com/articles/dolphinstodaywhatmoretomorrow

http://minivannews.com/environment/dolphin-lagoon-to-offer-conservation-education-recreation-27790

http://minivannews.com/environment/comment-against-dolphin-captivity-27894

http://wetpixel.com/forums/lofiversion/index.php/t43732.html

Lopende petities::

http://www.thepetitionsite.com/21/Stop-Dolphin-Lagoon-in-Maldives/

http://apps.facebook.com/petitions/21/Stop-Dolphin-Lagoon-in-Maldives/

2. Landwinning in de lagunes waardoor verscheidene duikplekken in de Malediven en het leefgebied van vele mantaroggen en andere soorten verloren zouden gaan

http://maldives.net.mv/320/maldives-to-utilize-lagoons-in-male-atoll-for-tourist-facilities/

http://en.wikipedia.org/wiki/Reeko_Moosa_Manik

3. Longline visserij

http://www.bluepeacemaldives.org/blog/biodiversity/long-line-fishery-controversy-maldives

http://minivannews.com/environment/cabinet-approves-long-line-fishing-for-maldivian-vessels-5385

Bedrijven uit de Malediven die al op zoek zijn naar buitenlandse bedrijven om op grote schaal beugvisserij te bedrijven :

 http://www.alibaba.com/product-free/103012840/Look_For_Cooperation_For_Longline_Fishing.html

4. Aquacultuur-projecten die mangroves en leefgebieden bedreigen

http://www.bluepeacemaldives.org/blog/biodiversity/cabinet-decides-to-lease-dhigulaabadhoo

http://www.bluepeacemaldives.org/blog/biodiversity/kendhikulhudhoo-mangroves-under-threat

http://millzero.com/blog/?p=435

http://www.flickr.com/photos/nios/5277968375/

http://www.flickr.com/photos/nios/5277968381/

Een video van de president van de Malediven die een illegaal zeekomkommer-project aanprijst : http://www.haveeru.com.mv/video/328

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: