De goddelijke wind die het leven redde van 900 grienden bij de Terreur Eilanden

24 november 2011

De goddelijke wind die het leven redde van 900 grienden bij de Terreur Eilanden

Verslag van Peter Hammarstedt, Eerste officier, Bob Barker

A pilot whale Grind from 2010. Photo: Peter HammarstedtA pilot whale Grind from 2010.
Photo: Peter Hammarstedt

Het is een ongelooflijk verschijnsel: zwarte grienden van verschillende kuddes komen samen om een fantastische verzameling te vormen, een superkudde die samen leeft en groepsgrenzen overschrijdt.

Onderzoekers van zeezoogdieren verwonderen zich over dit natuurlijke verschijnsel, omdat de sociale gebeurtenis zo vergelijkbaar is met een menselijk festival, levendig met zang, spel – en ja, zelfs liefde en seks.
Op de Deense Faeröer Eilanden wordt dit wonder gezien als een kans. Niet om te leren van deze geweldige diersoort, maar om met haken en messen de sociale structuur en familiebanden volledig te verwoesten.
Afgelopen nacht werd vanaf Kirkjubø op Streymoy een superkudde van duizend grienden gespot.

In een land waar veel wordt gediscussieerd over budgettaire bezuinigingen op het gebied van maritiem onderzoek en reddingsoperaties, liet men direct een helikopter opstijgen om assistentie te verlenen bij de ‘grind’, een wrede manier van walvis jagen, waarbij kuddes walvisachtigen het strand op gejaagd worden, voordat hun ruggengraat met messen wordt doorgesneden.

Terwijl de helikopter over hen heen vloog, snelden meerdere vissersboten vanuit de hoofdstad Torshavn en naastliggende dorpen naar de vindplaats, hun dek volgeladen met dodelijke gereedschappen. De schepen namen het op tegen de naderende duisternis en de verslechterende weersomstandigheden, terwijl het besluit werd genomen de angstige kudde naar Sandágerði,het moordstrand van Torshavn, te drijven. Wachtend op een verandering in de stromingen langs Nolsoy waren de in paniek geraakte grienden moeilijk samen te drijven, zeker toen het weer slechter werd.

Toen de stroming uiteindelijk van koers veranderde, werd de superkudde in vier groepen verdeeld. De eerste groep van 81 grienden werd naar de kust gedreven, waar groepen jongens en mannen hen opwachtten om hun ruggenmerg door te snijden, tijdens een eeuwenoud bloedbad dat in dit geval door een toeschouwer werd beschreven als “de smerigste walvismoord die ze in tijden gezien hadden.”

Uiteindelijk werden de overige 900 grienden, die angstig afwachtten en tevergeefs naar hun andere kuddeleden riepen, gespaard dankzij de wind die weigerde af te nemen – de gehavende en verslagen resterende leden van de superkudde werden terug naar zee gedreven, terwijl de rest van de slachting werd afgelast.

Sinds Sea Shepherd niet meer aanwezig is in het gebied, worden de stranden van de Faeröer Eilanden weer plakkerig van het verse bloed. Gedurende juli en augustus voorkwam de aanwezigheid van de Sea Shepherd vloot, onder leiding van kapitein Paul Watson, dat er ook maar één walvis gedood werd in de periode die normaal gesproken de bloederigste tijd is qua walvisjacht voor de Faeröers gedurende het hele jaar. Alleen al in die twee maanden heeft Sea Shepherd het leven gered van meer dan 500 grienden.

Negenhonderd grienden proberen nu hun gebroken families weer op te bouwen. Zolang ze in de zeeën rond de Faeröer eilanden blijven zwemmen, lopen ze het risico zelf ook opgejaagd en gedood te worden. In de afgelopen week hebben er drie grinds plaatsgevonden op de terreureilanden. Elke grind herinnert eraan, dat Sea Shepherd de enige hoop is voor deze grienden. En elke vermoorde griend is een bewijs voor het feit dat Sea Shepherd volgend jaar moet terugkeren om de confrontatie met de walvismoordenaars aan te gaan.

De wind redde het leven van verschillende walvissen in de Atlantische Oceaan op hetzelfde moment dat de vloot van Sea Shepherd zich voorbereidt op de campagne ‘Divine Wind’ (goddelijke wind), die de Japanse walvisvloot zal tegenhouden walvissen in de Zuidelijke Oceaan illegaal te vermoorden. Vorig jaar werden, dankzij de tussenkomst van Sea Shepherd, 863 walvissen gered van de harpoenen van de Japanse walvisvaarders.

 

Evenementen:

4, 5 en 6 augustus
Lisse
23 & 24 juni
Groningen

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: