Vraaggesprek met kapitein Paul Watson over Operatie Divine Wind

18 november 2011

Vraaggesprek met kapitein Paul Watson over Operatie Divine Wind

1. Dit wordt uw achtste campagne naar de Zuidelijke Oceaan om de walvissen te verdedigen. Hoeveel reizen tegen de Japanse walvisvloot bent u van plan te leiden?

Kapitein Paul Watson: Dat hangt af van hoe vaak de Japanse walvisjagers van plan zijn om terug te keren. Zolang zij proberen om walvissen in het walvisreservaat van de Zuidelijke Oceaan te doden, zijn wij van plan om terug te blijven komen om tegenstand te bieden. Ieder jaar zijn we daar sterker heen gegaan dan het jaar ervoor en ieder jaar waren de walvisvaarders zwakker dan het voorgaande jaar. Ons doel is vanaf het begin geweest om de Japanse walvisvloot economisch te laten zinken - om hen failliet te laten gaan. Dat hebben we gedaan. Ze blijven alleen functioneren dankzij enorme subsidies van de Japanse regering. We keren elk jaar terug om zo veel mogelijk walvislevens te redden en eventuele winsten voor de Japanners uit de walvisvangst teniet te doen. Wij zijn van plan om de Japanse walvisjagers te blijven tegenwerken, totdat ze definitief vertrekken uit het walvisreservaat van de Zuidelijke Oceaan. Als ik hieraan kan bijdragen zal ik als een zeer gelukkig mens sterven.

2.Waarom heeft u deze campagne Operatie Divine Wind (Goddelijke Wind) genoemd?

Kapitein Paul Watson: Ik wil met mijn tegenstanders communiceren aan de hand van symboliek die zij begrijpen. Zo werden onze schepen zwart geschilderd, omdat zwarte schepen in Japan verandering betekenen, daterend vanaf de zwarte schepen van de Portugese handelaren en priesters en de zwarte schepen van de marine van de Verenigde Staten onder commodore (tegen-admiraal) Perry. Zo eisen onze zwarte schepen nu verandering in de Zuidelijke Oceaan. Om dezelfde reden hebben we één van onze campagnes Operatie Musashi genoemd, ter ere van de legendarische Japanse zwaardmeester Miyamoto Musashi, die de tweevoudige weg van pen en zwaard onderwees, hetgeen betekent dat onze aanpak zowel confronterend als leerzaam moet zijn.

De oorsprong van het woord kamikaze, wat "wind van de Goden" betekent, gaat duizend jaar terug, toen de Mongoolse heerser Kublai Khan twee keer probeerde om Japan binnen te vallen. Hij faalde in beide gevallen, omdat zijn grote vloten werden vernietigd door tyfoons en deze vernietigende winden of "kaze" werden beschouwd als goddelijk gezonden door de goden of "kami." De symboliek is hier dat de Sea Shepherd schepen de winden zijn die het walvisreservaat van de Zuidelijke Oceaan beschermen tegen de illegale invasie door de Japanse walvisvloot  

3. Uw laatste campagne Operatie No Compromise was enorm succesvol. Verwacht u dat Operatie Divine Wind net zo succesvol zal zijn?

Kapitein Paul Watson: Operatie No Compromise was inderdaad een groot succes. We vonden de Japanse vloot vroeg, we waren in staat om hun activiteiten te dwarsbomen en zo hun walvisjacht te stoppen. We zaten de Nisshin Maru meer dan 3000 mijl lang achterna, totdat ze uiteindelijk opgaf en zes weken eerder dan gepland naar huis ging. Het belangrijkste is, dat de Japanse vloot slechts in staat was om 17% van haar vangstquota te behalen en dat we 870 walvissen hebben gered. Winsten tenietdoen en de levens van honderden walvissen redden is inderdaad een grote overwinning.

Vanaf het begin was ons doel om de walvisvloot economisch te laten zinken door de industrie bankroet te laten gaan. We hebben dat doel bereikt, aangezien de Japanse walvisvloot nu voor tientallen miljoenen dollars in de schuld staat. In feite hebben we de vloot economisch verslagen. Helaas hebben we de Japanse walvisvloot nog niet politiek gezien verslagen.

Hoewel we hoopten dat de walvisjagers niet terug zouden keren in december 2011, waren we erop voorbereid dat ze dat zouden doen, wetende dat ze dat alleen met enorme Japanse overheidssubsidies zouden kunnen. De walvisjagers hebben hun subsidies gekregen, inclusief het equivalent van bijna 22,5 miljoen euro, dat specifiek bedoeld is om zich tegen Sea Shepherd te verzetten. Wat dit betekent? Dat zullen we gauw zien, wanneer we in december terugkeren naar de Zuidelijke Oceaan.

4. Dit zal de meest uitdagende en misschien wel de meest gevaarlijke campagne worden, die Sea Shepherd ooit heeft ondernomen. Zijn u en uw bemanning klaar om het tegen een kwadere en beter gefinancierde walvisvloot op te nemen?

Kapitein Paul Watson: Dit is onze achtste reis naar de Zuidelijke Oceaan. Wij zijn veteranen van deze afgelegen en vijandige omgeving en schrikken er niet voor terug. Wij zijn veteranen van talrijke schermutselingen en confrontaties met de walvisvaarders. Wij hebben de ervaring, maar wat nog belangrijker is, ik heb iets wat de walvisjagers niet hebben. Ik heb een gepassioneerde, toegewijde en moedige bemanning van vrijwilligers uit de hele wereld. Ik zou geen professionals kunnen betalen om te doen wat deze ongelooflijke mensen voor niets doen. De walvisjagers houden zich bezig met het beëindigen van levens. We zijn bezig met het redden van levens. Het is onze positieve, levensbevestigende energie tegenover de negatieve dood-omarmende energie van de geïndustrialiseerde moordenaars. De mannen en vrouwen van mijn bemanning, verleden en heden, hebben zich ingezet voor een grote onderneming om het leven te verdedigen, om de walvissen te verdedigen, en allemaal zullen ze voor de rest van hun leven in staat zijn om met trots terug te kijken op wat ze hebben gedaan, het avontuurlijke ervan, het nobele ervan, en het succes en de voldoening om te weten dat duizenden walvissen van de wrede en gruwelijke dood door de genadeloze harpoenen van de Japanse walvisvloot gespaard zijn gebleven omdat zij tussenbeide kwamen.

5. Feit is dat u daar beneden in het walvisreservaat van de Zuidelijke Oceaan helemaal alleen bent. Er is geen overheidssteun. Er zijn daar geen andere groeperingen om te helpen. Als u in de problemen raakt, zal er geen hulp komen. Dit moet intimiderend zijn en zeker het feit dat u zo alleen staat in deze gevaarlijke en controversiële onderneming moet u toch aan het denken zetten, dat dit misschien niet zo verstandig is om te doen?

Kapitein Paul Watson: Ja, we zijn alleen. We hebben herhaaldelijk om medewerking van Greenpeace verzocht. Ze weigeren om ons te erkennen. We hebben Nieuw-Zeeland en Australië gevraagd om schepen te sturen om de situatie op z'n minst in de gaten te houden en in de buurt te zijn in geval van een tragedie. Per slot van rekening zijn veel van onze bemanningsleden Australiërs en Nieuw-Zeelanders. Maar ik veronderstel dat, als wat we doen niet gevaarlijk, moeilijk of controversieel zou zijn, iedereen daar wel zou zijn. Alleen daar zijn is geen probleem, het zou leuk zijn om wat steun te krijgen, maar we doen wat we doen met de middelen en de steun die we tot onze beschikking hebben. Echter, het is irritant dat overheden ons belemmeren en dat Greenpeace ons publiekelijk veroordeelt. Het is vooral irritant dat Greenpeace ook tientallen miljoenen dollars per jaar ophaalt om de walvissen van de Zuidelijke Oceaan te redden en toch hebben ze er al jaren geen schip naar toe gezonden.

Als ik denk aan de walvissen die we hebben gered, en de walvissen die we dit jaar opnieuw zullen kunnen redden, dan twijfel ik er niet aan dat onze strategieën en tactieken succesvol zijn en zullen blijven. Ik ben niet geïnteresseerd in het winnen van een populariteitswedstrijd, onze zorg is om levens te redden, ondanks de kritiek en de controverse. Het belangrijkste is dat we nog nooit iemand verwond hebben, we hebben niet de intentie iemand te verwonden, en wij opereren binnen de grenzen van de wet. Het rechtmatig redden van levens zonder het toebrengen van lichamelijk letsel aan de walvisvaarders is naar mijn mening een zeer verantwoorde en doelmatige aanpak.

We hebben ook veel ervaring in zelfvoorzienendheid en de veiligheid van onze bemanning is van het grootste belang. We hebben geen ernstige verwondingen gehad, ondanks zeven reizen naar de meest vijandige en afgelegen zeeën ter wereld.

6. Wie zullen dit seizoen bij de bemanning zitten? Eventuele nieuwkomers? Welke veteranen zullen terugkeren?

Kapitein Paul Watson: Het grote nieuws over terugkomers betreft Peter Brown en Shannon Mann. Peter is weg geweest sinds Whale Wars seizoen één en Shannon miste vorig jaar de campagne. Laura Dakin zal terugkeren als chef-kok op de Steve Irwin. Het slechte nieuws is dat Chris Aultman niet terugkeert, vanwege de kritieke gezondheidstoestand van zijn moeder, dus we zullen een nieuwe helikopterpiloot bij ons hebben. Alex Cornelissen zal opnieuw kapitein van de Bob Barker zijn en Locky MacLean zal de kapitein van de Brigitte Bardot zijn.

Ik denk dat we een zeer gemotiveerde, echt gepassioneerde en zeer moedige bemanning voor Operatie Divine Wind hebben. We hebben ook een zeer gepassioneerde internationale groep van mensen die aan wal de inspanningen van de bemanningen op de schepen ondersteunen. Meer dan honderd bemanningsleden, die zo'n 22 nationaliteiten vertegenwoordigen, zullen deelnemen als bemanningsleden op de schepen dit seizoen.
 
7.U heeft een nieuw schip dit jaar ... de Brigitte Bardot. Waar zal dit schip voor worden gebruikt en wanneer heeft Sea Shepherd het verworven?

Kapitein Paul Watson: De Brigitte Bardot is geen nieuw schip. We hebben gewoon de naam van het onderscheppingsvaartuig van vorig jaar, de Gojira (Godzilla), gewijzigd in Brigitte Bardot. De reden daarvoor is dat het enige dat enger is dan Godzilla, Godzilla's Japanse advocaten zijn. Zodoende hebben we de naam van het beest veranderd in die van de schoonheid, en het schip heet nu de Brigitte Bardot, ter ere van onze oude vriendin en supporter Brigitte Bardot. Dit seizoen zullen we de Bob Barker, de Steve Irwin en de Brigitte Bardot in de Zuidelijke Oceaan hebben voor Operatie Divine Wind.

8. Sea Shepherd had nog een snel onderscheppingsvaartuig - de Ady Gil. Het werd vernietigd door de Japanse walvisvaarders en schipper Peter Bethune werd gearresteerd door de Japanners. Je had ook een ruzie met Bethune. Waarom was dat en wat is de situatie nu? Zal hij deel uitmaken van Operatie Divine Wind ?

Kapitein Paul Watson: Nee, hij zal geen deel uitmaken van Operatie Divine Wind, noch zal hij deelnemen aan enige andere Sea Shepherd campagne in de toekomst. De reden hiervoor is simpel, hij verstrekte onjuiste informatie en werkte samen met het Japanse openbaar ministerie om de Japanners in staat te stellen om een zaak tegen mij op te bouwen.

Bethune zei tegen de Japanners dat ik hem beval hem om aan boord van de Shonan Maru nr. 2 te gaan, terwijl de beelden vastgelegd door camera's duidelijk maakten dat ik hem afgeraden heb om aan boord van het Japanse schip te gaan. Dit was een onvergeeflijk verraad en de reden voor zijn ontslag van Sea Shepherd. Bethune probeert op dit moment om Sea Shepherd te vervolgen voor het verlies van zijn schip de Ady Gil. Echter, de Ady Gil was geen eigendom van Sea Shepherd, maar was van Ady Gil en had Pete Bethune als schipper. Het Nieuw-Zeelandse onderzoek bevond Bethune 50% nalatig voor het verlies van de Ady Gil, de Japanse walvisjagers werden verantwoordelijk gehouden voor de andere helft. In plaats van de Japanners aan te klagen, heeft Bethune besloten om Sea Shepherd te vervolgen voor een half miljoen dollar. Sea Shepherd was niet verantwoordelijk voor het verlies van de Ady Gil, en we geloven niet dat deze rechtszaak voor Bethune tot iets zal leiden anders dan een verspilling van tijd en geld dat anders had kunnen worden ingezet om de walvissen te beschermen.    

9. Animal Planet's tv-serie Whale Wars bracht Sea Shepherd en de bemanning in de huiskamers van miljoenen mensen over de hele wereld. Hoe is het om een eigen tv-show te hebben ?

Kapitein Paul Watson: We hebben zeven reizen naar het walvisreservaat van de Zuidelijke Oceaan ondernomen sinds 2002.Tijdens de campagne van 2006-2007, Operatie Leviathan, hadden we een filmploeg aan boord die de documentaire At the Edge of the World  produceerde. Animal Planet voegde zich het volgende seizoen bij ons voor de campagne van 2007-2008, Operatie Migaloo. Sindsdien is Animal Planet aan boord geweest om de campagnes 2008-2009 Operatie Musashi, 2009-2010 Operatie Waltzing Matilda, en 2010-2011 Operatie No Compromise te documenteren. We verwachten dat Animal Planet binnenkort hun plannen voor het vijfde seizoen van Whale Wars aan zullen kondigen.

10. Hoe hebben Australië en Nieuw-Zeeland gereageerd op Sea Shepherd en Operatie Divine Wind ?

Kapitein Paul Watson: Kapitein Paul Watson: De ondersteuning die we krijgen van de mensen uit Australië en Nieuw-Zeeland is overweldigend. Echter, de overheden tonen een dergelijke steun niet. Beide regeringen zijn redelijk vijandig en hun loyaliteit ligt eerder bij de Japanse regering dan bij de verlangens van hun eigen volk. We krijgen zeer positieve media-aandacht in Australië. De havens van Sydney, Hobart, Fremantle, Melbourne en Brisbane zijn super behulpzaam. Australiërs zijn de meest gepassioneerde mensen op de planeet als het gaat om de verdediging van walvissen. Sea Shepherd staat niet alleen in ons verzet tegen de illegale walvisjacht in het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan - we hebben de steun van miljoenen Australiërs en Nieuw-Zeelanders, de steun van de Aboriginal gemeenschap, en de steun van de Maori gemeenschap.

11. Wilt u nog een boodschap achterlaten voor uw vertrek naar het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan?

Kapitein Paul Watson: Ja, ik heb een boodschap. Ten eerste ben ik ervan overtuigd dat we met succes in zullen blijven grijpen tegen de illegale Japanse walvisjacht in het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan. We zijn niet van plan ons terug te trekken uit deze strijd totdat we de walvisjacht in het reservaat voor eens en voor altijd hebben beëindigd. Mijn boodschap aan de wereld is dit: onze oceanen sterven en we moeten de biodiversiteit in onze zeeën verdedigen met alle moed, verbeeldingskracht en passie die we kunnen opbrengen vanwege het simpele feit dat als de oceanen sterven - we allemaal sterven. We kunnen op deze planeet niet leven als de oceanen zijn gestorven.

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: