Operatie Infinite Patience - Het werkt wèl !

11 november 2011

Operatie Infinite Patience - Het werkt wèl !

Een verslag van Cove Guardian campagnecoördinator Scott West

Turtle Guy"Turtle Guy"

We zitten ze op de huid. We zetten ze onder druk. We redden dolfijnen.

Een paar dagen geleden had “Turtle Guy” er weer schoon genoeg van en viel Cove Guardians Rosie en Tarah aan. Voor het geval je nieuwsgierig bent, Turtle Guy is de dolfijndoder op leeftijd die Cove Guardian Rex Ray van de trap naar Glenda’s Hill probeerde te duwen, tijdens de Cove Guardian campagne van vorig jaar. Tot zijn ongenoegen merkte Turtle Guy dat Rex van steen is gemaakt en viel achterover op de grond, zijn armen en benen spartelend in de lucht als een omgekeerde schildpad, terwijl Rex alles filmde. Turtle Guy was niet blij, maar wij hebben al vaker hartelijk moeten lachen ten koste van hem.

Maar goed, Turtle Guy verloor weer zijn geduld en viel deze keer Rosie en Tarah aan. De politie, waarvan je normaliter verwacht dat ze de kant van het schorem van de Fisherman’s Union (FU) kiest, moest erkennen dat Turtle Guy fout zat en droeg de zaak over aan de plaatselijke officier van justitie. We hebben gemerkt, dat de politie in een onhoudbare positie verkeert, maar dat ze haar best doet de vrede in Taiji te bewaren. We stellen haar aanwezigheid op prijs, die de Wakayama gemeente overigens een fortuin kost.

Nu is er weer een nieuw voorbeeld, dat getuigt van de frustratie van de Fishermen’s Union van Taiji. Een paar jongens in een zwartglimmend busje kwamen gisteren op bezoek bij Rosie in het Dolphin Base Resort. Dit hadden Japanse nationalisten geweest kunnen zijn, naar Taiji gestuurd om de Japanse eer te verdedigen. De politie vertelt ons dat het leden van de Yakuza zijn, onderdeel van de traditionele Japanse georganiseerde misdaad. Wie het ook zijn, ze hebben in ieder geval hun doelwit onderschat en verdwenen snel weer onder hun steen.

Om in Taiji te kunnen blijven werken moet Sea Shepherd de belofte nakomen, die kapitein Paul Watson al in 2003 maakte, dat we de Japanse wet in Japan niet zouden schenden. Uiteraard zouden we wat netten kapot kunnen snijden en wat bootjes kunnen laten zinken, wat leuk en makkelijk zou zijn en ook precies wat de Japanse overheid hoopt dat we zullen doen. Maar als Sea Shepherd weg moet uit Taiji, kunnen de dolfijndoders en trainers gewoon weer als vanouds doorgaan zonder ook maar enige inmenging. Dan zouden ze er weer plezier in krijgen om vroeg op te staan en naar hun werk te gaan. De Japanse overheid zou een zucht van verlichting kunnen slaken vanwege het niet hoeven reageren op de honderden (zelfs duizenden) telefoontjes en e-mails naar de werknemers op de ambassade, elke keer als we aankondigen dat er gejaagd gaat worden. Bovendien zou de overheid geen slag meer hoeven te verduren, aangezien deze 28 idioten in Taiji grote schaamte en vernedering voor het land Japan betekenen.

De Sea Shepherd Cove Guardians zijn niet de enige activisten in Taiji, maar wel degene die de tactiek van het niet vertrekken hebben geïntroduceerd. We verwelkomen alle vrijwilligers, die naar Taiji willen komen en strijden tegen de slachting en het gevangenschap. De aanwezigheid van iedere activist betekent extra kosten voor de overheid. Echter, we zijn wel kieskeurig wanneer het gaat om wie het Cove Guardian shirt in Taiji mag dragen om Sea Shepherd te vertegenwoordigen. Er is geen tijd voor lieve woordjes en vriendelijke mensen die de FU willen knuffelen. Dat is naïef.

Jawel, verandering zal enkel vanuit Japan zelf komen, maar alleen wanneer de overheid die idioten in Taiji tot stoppen dwingt. Dus in Japanse termen voegen we nu eigenlijk de daad bij het woord. Japan begrijpt druk en zelfs pesten. Met de aanwezigheid van de Cove Guardians, die de idioten het leven zuur maken en wereldkundig maken wanneer een jacht- of slachtpartij van start gaat, wordt de druk op de Japanse overheid opgevoerd. Deze tactiek zou niet kunnen werken zonder de echte helden van de strijd die volgen wat er in Taiji gebeurt en naar de telefoon grijpen en hun e-mails typen naar de Japanse ambassades en consulaten in de hele wereld.

Werkt het? Jazeker! We hebben het bewijs van een toenemende frustratie gezien bij Turtle Guy en de maffe gasten in hun glimmende wagen. Veel belangrijker echter zijn de daadwerkelijke cijfers. Voordat de eerste Cove Guardian campagne in 2010-2011 van start ging, slachtten de idioten ongeveer 1600 dolfijnen per jaar. Maar tijdens de eerste campagne doodden ze er 825, ongeveer de helft van de normale hoeveelheid. Hoewel iedere gedode dolfijn er één teveel is, is het redden van 800 levens zeker een succes. Zoek één van die geredde dolfijnen op en kijk of ze klachten hebben over onze werkwijze, ik verzeker je: die hebben ze niet. De dolfijnen die tot nu toe tijdens de tweede Cove Guardian campagne gedood zijn, zijn qua aantal overigens vergelijkbaar met het aantal dat vorig jaar rond deze tijd gedood was. Als alles volgens plan verloopt en we de moordenaars uit Taiji onder druk kunnen blijven zetten, zullen we opnieuw 800 dolfijnen redden met onze aanwezigheid en de telefoontjes en e-mails van bezorgde supporters van over heel de wereld.

Dus wat zorgt nu voor deze afname van het aantal gedode dolfijnen in Taiji? Het verschil zit ‘m in de aanwezigheid van de Sea Shepherd Cove Guardians en de vasthoudendheid van betrokken mensen uit de hele wereld, Japan incluis, die razend blijven en iets willen doen om het te stoppen. Wat doe jij om de voortdurende slacht van dolfijnen te helpen stoppen?

We hebben geen problemen met het Japanse volk, nooit gehad ook, maar met de Japanse overheid. Het kan gevaarlijk worden voor de Cove Guardians in Taiji. Het is noodzakelijk, dat er meer guardians bij komen om Cove Guardian campagneleider Rosie Kunneke bij te staan. Veiligheid zit in aantallen. De recente vijandigheden, hoe dwaas ook, versterken bovendien het gegeven, dat directe actie campagnes niet voor watjes zijn. Dus als je deel wilt uitmaken van de oplossing, mail me via  coveguardian@seashepherd.org en volg de ‘slag-voor-slag’ verslagen van de Cove Guardians, zodat je ook druk kunt uitoefenen op de Japanse overheid.

Eén laatste opmerking: Sea Shepherd is een agressieve, maar geweldloze organisatie. We zullen nooit geweld tegen andere mensen aansporen. Dat gezegd hebbende, heb ik de politie van Taiji van begin af aan gemeld, dat we ons wel degelijk zullen verdedigen. We zullen de Japanse wetten respecteren, die overigens helder het recht op zelfverdediging erkennen. Ik denk dat die gasten met het busje meer dan verrast zouden zijn geweest als het ze wel gelukt was om Rosie aan te vallen.

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: