De Grote “Groenen” doen niets: Fondsenwerver veroordeelt activisme

11 november 2011

De Grote "Groenen" doen niets: Fondsenwerver veroordeelt activisme

Commentaar door Kapitein Paul Watson

John Sauven, de topman van Greenpeace, deed vandaag een aanval op Sea Shepherd in een artikel in de Huffington Post, waarin hij ons ervan beschuldigde contraproductief bezig te zijn als het gaat om de campagne ter bescherming van de walvissen. "Iedereen heeft recht op zijn eigen tactiek. Wij  voeren onze strijd op een strategische manier en wij vinden dat we de strijd tegen de walvisjacht aan het winnen zijn door met de Japanners zelf te praten," verklaarde hij. “Sea Shepherd confronteert de Japanners op agressieve wijze en wakkert daarmee het nationalisme aan, wat het juist moeilijker maakt.”

Wat bedoel je met “wij”, John? De strijd vindt plaats in het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan, niet in jullie kantoren. Wij zullen er zijn, maar wat doen de schepen van Greenpeace volgende maand? Een promotietour? Spandoeken ophangen? Nog meer origamiwalvissen opsturen?

Laten we eens kijken, John… Greenpeace bouwt een schip van 33 miljoen euro om donaties mee te werven, terwijl wij direct actie ondernemen tegen de illegale walvisjacht van de Japanners in de Zuidelijke Oceaan. Terwijl jullie origamiwalvissen naar president Obama sturen als protest tegen de Japanse walvisjagers, sturen wij de Japanse vloot naar huis met slechts 17% van hun beoogde quotum. Sea Shepherd heeft het afslachten van bijna 3.000 walvissen weten te voorkomen, terwijl mensen van Greenpeace met de Japanners walvis zaten te eten om hun zogenaamde gevoeligheid voor de Japanse cultuur aan te tonen. De fondsenwervers van Greenpeace vertellen het publiek op straat, dat ze schepen naar de Zuidelijke Oceaan sturen, terwijl ze dat al sinds 2006 niet meer hebben gedaan. Ze liegen schaamteloos om donaties binnen te halen.

Sea Shepherd heeft de Japanse walvisvloot tot faillissement gedreven. Dat is activisme, John. Thee drinken met walvisjagers is, uhm, nogal sneu - dat bedoel ik maar te zeggen.

Als medeoprichter van Greenpeace moet ik zeggen dat ze tegenwoordig niets meer zijn dan ’s werelds grootste “feel good” organisatie, die doet alsof ze problemen oplost, terwijl ze zichzelf ieder jaar meer en dieper begraaft in bureaucratie. Ik voel me als dr. Frankenstein, die heeft geholpen deze grote groene monsterlijke fondsenwervende bureaucratische organisatie te creëren, die NIET in Taiji is om dolfijnen te redden, die NIET in de Zuidelijke Oceaan is om walvissen te redden, die de afgelopen twee decennia NIET voor de kust van Newfoundland zeehonden heeft gered, die NIETS heeft gedaan om de blauwvintonijn te beschermen, die NIET heeft geprotesteerd tegen het afslachten van grienden op de Faeröer eilanden, en die WEL de jacht op ijsberen in Canada en Alaska goedkeurt. Het is oplichting, bedrog en ronduit beschamend.

Ze hebben meer dan 50 miljoen dollar opgehaald om te protesteren tegen de walvisjacht in de Zuidelijke Oceaan en ze hebben dit geld gebruikt voor extra activiteiten om nog meer geld op te halen. Het is een schande en nu veroordelen ze ons activisme en zeggen ze dat wij het voor hen moeilijk maken om walvissen te “redden”. Wat ik denk dat ze bedoelen te zeggen, is dat wij het voor hen moeilijk maken om geld op te blijven halen door niets te doen.

 

Evenementen:

4, 5 en 6 augustus
Lisse
23 & 24 juni
Groningen

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: