Verbijsterende schande

10 november 2011

Verbijsterende schande

Hoe Japan tsunami- en aardbevingsnoodfondsen gebruikt om illegale walvisvangst te financieren

Commentaar door Kapitein Paul Watson

Na de verschrikkelijke tragedie van 11 maart werd het leven van honderdduizenden Japanners voorgoed veranderd door de drievoudige klap van de aardbeving, de tsunami en de nucleaire horror van Fukushima.

Mensen van over de hele wereld reageerden uiterst vrijgevig en miljoenen dollars stroomden Japan binnen om de vele families te helpen die hun kinderen, ouders, huizen en andere materiële bezittingen verloren waren.

De wereld reageerde en liet zien mee te leven. Maar zeven maanden later zijn duizenden Japanse families nog altijd dakloos, terwijl de vernietigde infrastructuur langzaam heropgebouwd wordt.

Toen mensen vanuit alle hoeken van de wereld hun donaties naar Japan overmaakten, deden ze dit in de overtuiging dat hun bijdrage door de Japanse overheid gebruikt zou worden om de Japanse slachtoffers van de rampen daadwerkelijk te helpen.

Wat ze niet konden weten of zich voor konden stellen, is dat sommige van deze fondsen gebruikt zouden worden om de illegale walvisvangst in het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan te subsidiëren. Maar dat is precies wat het Japanse Visserij Agentschap met een groot deel van het noodfonds heeft gedaan. Het is een grote schande en de Japanse overheid laat met dit beschamende gedrag overduidelijke minachting zien in reactie op de mondiale vrijgevigheid.

Op 21 oktober 2011 besloot het Japanse kabinet 2,28 miljard yen (ruim 29 miljoen dollar) aan belastingopbrengsten opzij te zetten voor hulp in de meest getroffen regio’s. Daarna is ontdekt, dat het Japanse Visserij Agentschap een aanvraag heeft ingediend met als titel “maatregelen om het wetenschappelijke walvisonderzoekprogramma te stabiliseren”. Hiermee werd zowaar dit hele bedrag aangevraagd en ontvangen voor beveiliging van de zogenaamde Japanse wetenschappelijke walvisvaartvloot in de Zuidelijke Oceaan.

Als rechtvaardiging wordt opgeworpen, dat sommigen van de walvisvaarders die werken op de schepen van de Antarctische walvisvaardersvloot, uit gemeentes komen die door de aardbeving en de tsunami getroffen zijn.

Dit verzoek werd ingediend in een periode waarin het walvisvaardersprogramma in Japan gebukt gaat onder schulden van meer dan 60 miljoen dollar. Wat dit feitelijk betekent, is dat donaties van over de gehele wereld, overgemaakt door goedbedoelende, gulle mensen om slachtoffers van de aardbeving te helpen, nu gebruikt zullen worden in een poging de Sea Shepherd Conservation Society te stoppen de walvissen in de Zuidelijke Oceaan te verdedigen.

Japan heeft zelfs bijna 30 miljoen dollar specifiek toegewezen om de pogingen van Sea Shepherd, om de walvissen in het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan te verdedigen, tegen te werken.

Het is belachelijk dat deze rijke, economische supermacht Sea Shepherd behandelt als ware het een land waarmee het in oorlog is. De premier van Japan heeft zelfs verkondigd, dat Japan zich niet zal overgeven aan Sea Shepherd.
Het lijkt een totaal andere en moeilijkere campagne te worden dit seizoen.

Ondanks deze ongelooflijke oorlogsschatkist, vol met doorgesluisde noodfondsen, zal onze internationale vrijwillige bemanning op onze drie Sea Shepherd schepen doorgaan met het verdedigen van de walvissen, tegen alle overweldigende verwachtingen in.

Japan heeft politieke macht, vele tientallen miljoenen dollars, snellere en grotere schepen en vier walvisvaarders op elke verdediger, maar wij hebben iets dat zij niet hebben - een gepassioneerde en moedige bemanning van internationale vrijwilligers, die bereid zijn hun leven te geven om het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan te verdedigen.
Operatie Divine Wind, onze achtste campagne om walvissen te verdedigen in het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan, zal begin december van start gaan.

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: