Sea Shepherd verzet zich sterk tegen oproep West-Australische regering voor ruiming van haai

27 october 2011

Sea Shepherd verzet zich sterk tegen oproep West-Australische regering voor ruiming van haai

Commentaar door Jeff Hansen, directeur van Sea Shepherd Australië

Sea Shepherd opposes WA shark cullDe West-Australische (WA) regering heeft helaas groen licht gegeven om te jagen op een haai die een man doodde in de wateren rond Rottnest Island op 22 oktober 2011. De 32-jarige Amerikaanse man was aan het duiken en speervissen, toen een drie meter lange witte haai hem zou hebben aangevallen. In reactie op deze derde dodelijke haaienaanval in WA tijdens de afgelopen twee maanden, heeft WA premier Colin Barnett gelast dat de haai die verantwoordelijk is voor de dood van de man wordt gevangen en gedood. Ook heeft hij niet uitgesloten haaiennetten te installeren als een voorzorgsmaatregel.

Ons hart gaat oprecht uit naar de families, die recente verliezen hebben geleden na deze tragische, dodelijke aanvallen. Maar in al deze gevallen hadden de slachtoffers diepe liefde, respect en waardering voor de oceanen en waren zij op de hoogte van de risico's. De familieleden van elk van de slachtoffers hebben gevraagd de haaien niet te doden, omdat hun geliefden een dergelijke wraak niet zouden hebben gewild. Eén slachtoffer in het bijzonder was een surfer en een gepassioneerd Sea Shepherd supporter. 

Sea Shepherd verzet zich tegen het doden van alle haaien om welke reden dan ook. In de afgelopen 30 jaar zijn de populaties van sommige haaiensoorten uitzonderlijk gedaald, met soms wel 98%. Haaien zwemmen al meer dan 400 miljoen jaar in onze oceanen en spelen een vitale rol in de gezondheid van onze oceanen.

WA premier Colin Barnett en minister van Visserij Norman Moore hebben hun goedkeuring gegeven om een beschermde haaiensoort op te sporen en te doden, waaruit blijkt dat zij duidelijk geen idee hebben van het belang van de rol die haaien spelen in het gezond houden van onze oceanen.

In de 215 jaar dat de haaienstatistieken in WA zijn opgenomen, zijn er slechts 119 haaienaanvallen gemeld, waarvan er 18 hadden een fatale afloop hadden[1]. Gemiddeld is er één haaienaanval per jaar in Australië ten opzichte van 315 verdrinkingen [2] of 694 mensen die om het leven komen op de Australische wegen (2008) [3]. Dus wat doen we, verbieden we zwemmen? Verbieden we het besturen van een auto? Nee. En net zo min zouden we moeten jagen op een beschermde diersoort, die al miljoenen jaren in onze oceanen zwemt en daar bovenaan de voedselketen staan. De grote witte haai wordt met uitsterven bedreigd en staat als zodanig op de Rode Lijst van de Internationale Unie voor Natuurbescherming (IUCN).

De WA premier Colin Barnett verklaarde dat zijn regering het installeren van netten zou onderzoeken in reactie op aanvallen die met een "ongekende" frequentie voorkomen. [4] Sea Shepherd verzet zich ook sterk tegen haaiennetten. Haaiennetten zijn willekeurig moordenaars, die naast de haaien ook dieren als zeehonden, schildpadden, roggen, dolfijnen en zelfs walvissen doden. Volgens CRC Reef Research zijn sinds de invoering van het shark control program in de regio van Great Barrier Reef in het noorden van Australië eind jaren ‘60 tot het midden van de jaren ‘90 2.140 schildpadden, 552 zeekoeien en 216 dolfijnen in de netten gevonden. En naar schatting werd slechts 7% van de zeekoeien en 10% van dolfijnen uiteindelijk levend vrijgelaten. Haaiennetten zijn gewoon een valse veiligheidsdeken voor het publiek. Het merendeel van de haaien, dat in de netten wordt gevangen, bevindt zich aan de strandzijde van het net, op weg terug naar zee. Ze werken gewoon niet. Ze zouden verboden moeten worden en onmiddellijk moeten worden verwijderd uit alle kustlijnen.

Een recent artikel op de lokale WA website Perth Now [5]stelt dat Brett Merifield uit Dunsborough beweerde dat een groot deel van de Australische "Zuid-Westelijke surfgemeenschap het streven naar het ruimen van haaien, die dicht bij de stranden een risico vormen, steunt." Ik heb persoonlijk gesproken met meerdere surfers uit deze surfgemeenschap en die hebben me verteld dat de bewering van meneer Merifield helemaal niet representatief is voor de wensen en opvattingen van alle surfers in het Zuid-Westen.

In de afgelopen jaren worden haaien bedreigd door overbevissing en het ontvinnen van haaien, verminderde voedselvoorraden, negatieve media-aandacht, vangst voor de aquariumhandel, haaiennetten en zeevervuiling. Films als Jaws en de houding van de media in het algemeen hebben veel uit te leggen met betrekking tot de ondergang van wereldwijde haaienpopulaties. Elke keer dat een haai in de buurt komt van een kustlijn, labelt de media het snel als een "monster" of "terreur." De realiteit is dat de meeste haaien erg verlegen wezens zijn, die een lange tijd nodig hebben om tot wasdom te komen en die tijdens hun hele leven slechts enkele pups krijgen. Dat is ook de reden, dat hun aantal de massale aanval niet kan overleven.

Haaien worden beschouwd als de artsen van de oceanen, zij houden onze oceanen gezond. Elke oceanische soort onder hen heeft zich ontwikkeld met betrekking tot hun vorm, snelheid en kleur dankzij hen als het top roofdier van de oceanen.

Onze oceanen geven ons tot 80% van onze zuurstof; ze zijn het beademingsapparaat voor al het leven op aarde. Haaien spelen een cruciale rol in de gezondheid van onze oceanen en als ze worden verwijderd zal dit desastreuze effecten op de maritieme ecosystemen hebben. Het oceanische ecosysteem bestaat uit zeer ingewikkelde voedselketens. Haaien staan aan de top van deze voedselketens en worden door wetenschappers beschouwd als de ‘fundamentele’ soort, hetgeen betekent dat als ze verwijderd worden de hele structuur instort. Om deze reden kan het vooruitzicht van een voedselketen zonder het top roofdier einde verhaal betekenen voor veel meer soorten.

Wil het echte monster nu alstublieft opstaan?

Gemiddeld wordt slechts één persoon per jaar door een haai aangevallen, in vergelijking met bijna 100 miljoen haaien die jaarlijks wereldwijd door mensen worden gedood. Dus wie is dan het echte monster hier? Ik denk dat we de vinger naar onszelf zouden moeten wijzen.

De mondiale milieu-puinhoop waar we ons nu in bevinden komt voort uit een compleet gebrek aan respect voor en ontkoppeling van de natuur. We hebben al veel te lang veel teveel beslissingen genomen, over welke soort, welk dier, welke habitat of welk ecosysteem zal leven of sterven, met rampzalige gevolgen voor onze kinderen en kleinkinderen.
We moeten weer met de natuur en de beademingsapparaten van onze oceanen in contact komen. Het opjagen en doden van een beschermde haaiensoort zou betekenen, dat we onze banden met de natuur verder verbreken en de ondergang van onze eigen soort voortzetten.

Haaienpopulaties zijn wereldwijd in grote problemen als gevolg van menselijk gedrag en ze hebben alle hulp die ze van ons kunnen krijgen hard nodig. Wij hebben haaien in de oceanen nodig om een evenwicht te behouden, maar zij hebben ons niet nodig. We moeten hen de bescherming en het respect geven, dat ze verdienen.

Sea Shepherd doet een beroep op de WA regering om hun standpunt te heroverwegen en hun bevel deze grote witte haai - of welke andere haai ook - te vangen en te doden in te trekken en het idee van de willekeurig dodende netten, beter bekend als haaiennetten, te verwerpen.

We doen ook een beroep op al onze supporters over de hele wereld om haaien te verdedigen en hen op het voetstuk te zetten dat ze verdienen. Nu is het moment.

Druk alstublieft uw gevoelens tegen een haairuiming of haaiennetten uit door het sturen van een persoonlijke boodschap aan de WA regering, onder wie Colin Barnett, Norman Moore en William Marmion, waarin u hen vertelt dat u zich verzet tegen zulk onzorgvuldig gedrag jegens haaien.

Colin Barnett, WA Premier: wa-government@dpc.wa.gov.au
Norman Moore, WA minister van Visserij: minister.moore@dpc.wa.gov.au
William Marmion, WA minister van Milieu: minister.marmion@dpc.wa.gov.au


[1] Australian Shark Attack File (http://www.zoo.nsw.gov.au/content/view.asp?id=126)
[2] http://www.royallifesaving.com.au/www/html/2629-national-drowning-report-2011---overview-report-and-key-facts.asp
[3] http://www.infrastructure.gov.au/roads/safety/publications/2009/rsr_04.aspx
[4] http://au.news.yahoo.com/thewest/a/-/breaking/10831891/barnett-opens-door-to-shark-nets/
[5] http://www.perthnow.com.au/news/western-australia/shark-culls-urged-at-busy-wa-beaches/story-e6frg15c-1226167439450?fb_ref=rec-bot&fb_source=home_oneline

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: