De surfers van La Réunion zijn een schande voor de internationale surfgemeenschap

29 september 2011

De surfers van La Réunion zijn een schande voor de internationale surfgemeenschap

Commentaar door Lamya Essemlali, voorzitter van Sea Shepherd Frankrijk

Als Française schaam ik mij diep voor een groep landgenoten van het eiland La Réunion. Een groep surfers van La Réunion blijkt een groepje wraakzuchtige, bange watjes te zijn.

Op 19 september 2011 viel een haai een 32-jarige surfer genaamd Mathieu Schiller aan, met fatale gevolgen. Het was een drama en zeer betreurenswaardig, maar de haai deed het niet uit boosaardige opzet. Fatale aanvallen van haaien gebeuren zo nu en dan omdat een surfer op een surfplank er voor een haai vanuit het water uitziet als een zeehond.

Zeehonden en haaien horen thuis in deze wateren en haaien eten zeehonden in hun natuurlijke leefomgeving. Surfers maken geen deel uit van dit natuurlijke ecosysteem en nemen daarom een risico wanneer ze het water ingaan. In tegenstelling tot de populaire misvatting gaan haaien echter niet opzettelijk achter surfers aan, of achter wie dan ook in het water. Gemiddeld worden er slechts vijf mensen per jaar door haaien gedood in de hele wereld. Als je dit aantal vergelijkt met het gemiddeld aantal mensen dat jaarlijks wordt gedood door struisvogels, namelijk 100, is een struisvogel 20 keer gevaarlijker dan een haai. De meeste mensen hebben echter geen idee van deze werkelijke statistieken en zijn veel banger voor haaien dan voor de grote loopvogels. We zien nooit mensen angstig wegrennen van struisvogels, maar deze reactie zien we wel bij haaien.

In feite lijkt de gemiddelde golfspeler dapperder en mannelijker dan de gemiddelde surfer van La Réunion, als je bedenkt dat er jaarlijks meer golfers gedood worden door blikseminslag dan er surfers gedood worden door haaien.

Wereldwijd is er veel steun van surfers voor Sea Shepherd Conservation Society en Sea Shepherds pogingen om al het zeeleven, inclusief haaien, te beschermen. Kelly Slater en Dave Rastovich, twee van de beste surfers van tegenwoordig, zijn ook leden van de adviesraad van Sea Shepherd. We hebben ook drie vrouwelijke duikers die met witte haaien en tijgerhaaien zwemmen. Onze bemanning en ik zwemmen, duiken en surfen regelmatig in het gezelschap van haaien.

Dat komt omdat wij geen zielig groepje surfers uit La Réunion zijn, waar iedereen kennelijk zo het contact met de werkelijkheid en met de natuur is verloren dat ze tekeer zijn gegaan om haaien te doden als wraak op de aanval op de surfer. Bij deze laffe, hysterische overreactie zijn rond de tien haaien afgeslacht in de wateren van La Réunion, als een zogenaamde straf voor het verlies van de surfer.

Vergelijk de gebeurtenis in La Réunion met de haaienaanval op de vijftienjarige Hannah Mighall die twee jaar geleden in Tasmanië door een haai werd gebeten. Het eerste wat ze zei na de aanval was dat men de haai niet moest doden, aangezien de aanval niet de schuld van de haai was. Sea Shepherd reikte deze jonge surfer een medaille uit voor haar moed, en Kelly Slater bedankte haar persoonlijk voor haar begrip voor het feit dat surfers respect moeten hebben voor de natuur, in plaats van minachting.

Een ander voorbeeld is dat van een voormalig Sea Shepherd supporter die onlangs in Australië overleed na een haaienaanval. Voor de aanval had hij zijn ouders eens verteld dat als hij ooit door een haai aangevallen zou worden, zij geen wraak moesten nemen op de soort maar juist geld moesten doneren aan Sea Shepherds campagne ter bescherming van de haai.

Elk jaar roeit de mens een geschatte 90 miljoen haaien uit, veel van hen alleen voor hun vinnen, die afgesneden worden, waarna de vinloze lichamen van de haaien terug de zee in worden gegooid om een langzame en pijnlijke dood te sterven.
De haai is een essentieel onderdeel van de gezondheid van onze oceanen en alleen dwazen zouden hen zien als een soort die je voor vanzelfsprekend kan nemen en kan vernietigen. Als wij de haai uitroeien, vernietigen we de ecologische integriteit van de zeeën, en als de oceanen sterven, sterven wij ook – zo simpel is het! En raad eens wat dat betekent? Nooit meer surfen!

Dus wat moet ik denken van dit selecte groepje verkeerd geïnformeerde Franse surfers die wraaklustig tegen onschuldige haaien uitvaren in de wateren van La Réunion, terwijl een echte surfer als Hannah de moed en de wijsheid heeft om het risico te accepten dat ze nam toen ze ging surfen in de natuurlijke leefomgeving van de haai, vermomd als natuurlijk haaienvoer.

De daden van dit kleine groepje mensen zijn een belediging voor de nagedachtenis van Mathieu Shiller – hoe had hij ooit door de vingers kunnen zien dat de achteloze vernietiging van deze prachtige wezens gebeurt in zijn naam?
Mathieu was een opmerkelijke kampioensurfer, en ik ga er van uit dat hij de zee, en alle wonderlijke wezens die er in leven, respecteerde – inclusief de haai. Ik kan me niet voorstellen dat alle surfers van La Réunion geloven dat ze deze geweldige man, deze getalenteerde surfer,  eren met deze krankzinnige campagne van kleinzielige wraak op een belangrijk en mooi dier dat niets anders deed dan zich gedragen zoals een haai zich normaal gedraagt.

Uiteindelijk zijn het niet de haaien die ons meedogenloos achterna jagen en miljoenen slachten om er soep van te maken – dat doen de mensen! Zij zijn lang niet zo vernietigend en meedogenloos als wij naar hen toe zijn, en naar alle zeedieren wat dat betreft. Zij zijn de slachtoffers, niet wij.

Ik hoop dat de mensen die verantwoordelijk zijn voor de recente haaienmoorden hun gedrag veranderen en eens echt nadenken over wat ze aan het doen zijn tegen de diersoorten en de zeeën. Ze zouden Mathieu’s leven moeten eren in plaats van zijn goede naam te onteren met deze hysterische en laffe pogrom van haat en slachting tegen dieren die deze wreedheid totaal niet verdienen.

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: