Galapagos vieren hun 33ste jubileum op de Werelderfgoedlijst

23 september 2011

Galapagos vieren hun 33ste jubileum op de Werelderfgoedlijst

Gastcommentaar door Sea Shepherd Galapagos

Op 8 september 1978, gedurende een sessie van het  interbestuurlijk comité ten behoeve van de bescherming van het werelderfgoed van cultuur en natuur van Unesco, werden de Galapagos eilanden op verzoek van Ecuador toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst. De eilandengroep werd één van de eerste twaalf plaatsen, die erkend werden als werelderfgoed in overeenstemming met de conventie van 1974, betreffende de bescherming van het werelderfgoed van cultuur en natuur (Werelderfgoed conventie). De inschrijving op de lijst werd in 2001 uitgebreid met het Galapagos maritieme reservaat. 

Volgens de conventie van het werelderfgoed bevatten plaatsen van het natuurlijk erfgoed kenmerken van buitengewone universele waarde op het gebied van wetenschap, natuurbehoud en natuurlijke schoonheid. De Galapagos eilanden voldoen aan alle criteria voor inschrijving op de Werelderfgoedlijst.

Vanwege het belang van de Galapagos is Sea Shepherd sinds 2000 aanwezig op de eilandengroep, toen de Sirenian aan de Galapagos eilanden werd geschonken onder voorwaarde van een vijf jaar durende overeenkomst met de autoriteiten van het reservaat om in het recentelijk gevormde maritieme reservaat de patrouilleren. In 2006 heeft Sea Shepherd een permanent kantoor geopend op één van de eilanden, om zo nauwer te kunnen samenwerken met de lokale milieuwethandhaving ter bescherming van zeedieren.

Vandaag de dag wordt nog steeds hard gewerkt aan het leveren van innovatieve middelen voor betere wetshandhaving, zoals:

- Het ondersteunen van de enige echte K9 politiehondeneenheid tegen de illegale handel in beschermde soorten in Latijns Amerika
- Het installeren van een Automatisch Identificatie Systeem (AIS), een uitgebreid radionetwerk dat binnenkort alle scheepvaart binnen het Galapagos maritieme reservaat zal monitoren
- Het pleiten voor een complete gerechtelijke transformatie, om de waarden van het natuurlijk erfgoed in te bedden in gerechtelijke beslissingen
- Het voorlichten van toekomstige leiders op natuurgebied op de Galapagos

Sea Shepherds toewijding aan de samenwerking met de maritieme wetshandhaving is nu sterker dan ooit. Het werk is in de praktijk niet gemakkelijk, omdat niet iedereen het belang van milieurecht begrijpt. Sterker nog, stropers, ontvinners en andere criminelen zouden ons maar al te graag zien vertrekken. Desalniettemin zijn we trots op ons werk en zijn we te allen tijde bereid om samen te werken met wetshandhavende autoriteiten, die zich inzetten voor de bescherming van haaien en andere soorten die deze unieke werelderfgoed plaats bewonen. 

Sea Shepherd salueert en viert het 33-jarig jubileum van de inschrijving van de Galapagos op de Werelderfgoedlijst.

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: