Blauwvintonijnconfrontatie in Hong Kong

15 augustus 2011

Blauwvintonijnconfrontatie in Hong Kong

Commentaar door Gary Stokes – Sea Shepherd Hong Kong Coördinator

Yashima Shoji Co., Ltd stall serving bluefin at the Hong Kong Food Expo. Photo: Alex HoffordDe Yashima Shoji Co, Ltd. kraam serveert blauwvintonijn op de Hong Kong Food Expo. Foto: Alex Hofford

De jaarlijkse Hong Kong Food Expo, georganiseerd door de Hong Kong Trade & Development Council (HKTDC) is een van de grootste voedselbeurzen van zijn soort in heel Azië. Na een tip gekregen te hebben van een collega-fotojournalist, haastte ik mij om de beurs te bezoeken. Bij aankomst vonden we een kraam die werd bemand door vertegenwoordigers van de Yashima Shoji Co, Ltd, die niet alleen de verkoop van Atlantische blauwvintonijn promootten, maar ook gratis monsters uitdeelden aan inkopers van groothandels op de beurs.

Ik benaderde hen en vroeg ze waarom ze een ernstig bedreigde diersoort serveren, die op de Rode Lijst van de Internationale Unie voor Natuurbescherming (International Union for the Conservation of Nature, IUCN) staat? Nadat ik geen antwoord had gekregen, beseften ze al snel dat ik bij de Sea Shepherd Conservation Society hoorde (misschien dat het zwarte shirt met de piratenvlag van Sea Shepherd het verraadde). De vraag die ik stelde had een keten van gebeurtenissen tot gevolg, die we vol ongeloof aanschouwden. Binnen enkele ogenblikken zaten ze allemaal aan de telefoon en in een mum van tijd arriveerde een team van beveiligingspersoneel, vergezeld van de organisatoren van het evenement. Een van de organisatoren vroeg wat mijn "probleem" was. Ik legde uit dat ik slechts een simpele vraag had gesteld, en dat ik alleen maar rustig wachtte tot ik een antwoord kreeg.

Er was wat overleg heen en weer, voordat ik hen vroeg waarom ze het, als organisator, toestonden dat een verkoper een bedreigde diersoort meebracht naar de beurs, en wat daarop hun officiële reactie was.

De spanning steeg voor zowel het Chinese personeel van het evenement als de Japanse vertegenwoordigers. Even later begon het Japanse personeel alle blauwvintonijn-monsters uit de vitrine te verwijderen evenals de bordjes, en ze waren niet al te vrolijk. De medewerkers van het evenement en de beveiliging, die niet precies wisten wat ze moesten doen, draaiden zich om en liepen gewoon weg.

Ik had helemaal niet gerekend op deze reactie, maar hier stond ik dan, naast de enige blauwvinkraam van de beurs, die nu helemaal kaal was, met uitzondering van enkele posters op de muur en negen personeelsleden die allemaal naar mij stonden te staren. Wat kon ik doen? Als ik zou vertrekken, dan zouden ze gewoon de blauwvintonijn-monsters weer gaan uitdelen. Dus besloot ik dat ik tot het einde van de dag moest blijven om ervoor te zorgen dat dat niet zou gebeuren.

Event personnel try to stop Sea Shepherd from documenting the sampling. Photo: Alex HoffordMedewerkers van de beurs proberen Sea Shepherd te stoppen de proeverij vast te leggen
Foto: Alex Hofford
A large group gathers to sample the endangered bluefin tuna. Photo: Alex HoffordEen grote groep verzamelt zich om de bedreigde blauwvintonijn te proeven.
Foto: Alex  Hofford

In de namiddag kwam iemand van de South China Morning Post  met mij spreken om erachter te komen wat er gaande was. Na enkele uren wachten besloot het Japanse personeel dat zij zouden gaan proberen hun gratis monsters weg te geven om te zien hoe ik zou reageren. In eerste instantie was het absoluut hartverscheurend om de hordes onwetende mensen te zien die hierop afkwamen. Toen er weer een blad met vlees verdween, en ik me enigszins verslagen begon te voelen, voelde ik me gedwongen om iets te doen. Ik pakte mijn camera en begon foto's te maken van elke persoon die probeerde om het vlees van de bedreigde diersoort te proeven. Deze strategie bleek de menigte goed uit te dunnen en het duurde niet lang voordat ik weer alleen met mijn nieuwe zogenaamde vrienden bij de stand stond.

Eindelijk werd het zes uur en ging de beurs sluiten. Ik nam afscheid van het Japanse verkoopteam en vertelde hen dat ik ze de volgende ochtend weer zou zien, hun gezichtsuitdrukkingen alleen al waren een foto waard!

Click to read articleKlik hier voor het artikelBij het wakker worden op zondagochtend trof ik een voorpagina-artikel
aan in de editie van 13 augustus van de South China Morning Post(abonnement vereist). Bij aankomst op de expo trof ik niemand op de
stand van gisteren. Ik wachtte en wachtte, tot uiteindelijk een van de medewerkers verscheen, mij zag en een snel telefoontje pleegde.

Toen wachtte ik en wachtte ik nog wat meer, maar er kwam niemand meer om de winkel te openen! Ik bleef de hele dag op de beurs, totdat ik er zeker van was dat de kraam niet open zou gaan, zo ongeveer de enige kraam van de gehele beurs die niet open ging, terwijl iedereen uitstekende zaken deed.

Door het initiatief te nemen om de beurs te onderzoeken en een eenvoudige vraag te stellen, voet bij stuk te houden en het zwarte shirt van een bekende natuurbeschermingsorganisatie te dragen, had ik in feite de blauwvintonijn van een van de grootste voedselbeurzen in Azië verwijderd. Ondanks het feit dat dit slechts één beurs en één geval betreft, is het toch een overwinning voor de soort en een voorbeeld van wat kan en over de hele wereld moet worden gedaan. Het was inderdaad een goed weekend!

 

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: