Operatie Desert Seal: vanaf de frontlinies van de Seal Wars

28 juli 2011

Operatie Desert Seal: vanaf de frontlinies van de Seal Wars

Commentaar door Sea Shepherd CEO Steve Roest

Laurens de Groot (l) and Steve Roest (r)Laurens de Groot (l) en Steve Roest (r)

Al enkele maanden zijn Paul Watson, Laurens de Groot en ik bezig met het plannen van een geheime operatie om de zeehondenslachting op Cape Cross, Namibië, aan de rest van de wereld te laten zien.

We hadden verwacht dat de missie moeilijk en gevaarlijk zou zijn, maar we hadden geen idee van de ware omvang van de corruptie die deze afschuwelijke industrie beschermt, en dat we naar de grens zouden moeten rennen, dankbaar dat we niet waren gearresteerd op de belachelijke beschuldigingen van spionage die waren gecreëerd rond het nieuws dat we de Namibische nationale veiligheid zouden hebben geschonden.

Het team dat we hadden samengesteld voor deze missie bestond uit Sea Shepherd werknemers en vrijwilligers van over de hele wereld: Laurens (Nederland) en ik (Verenigd Koninkrijk) leidden de missie, altijd fantastisch ondersteund door meelevende Australiërs, Amerikanen, Zuid-Afrikanen en anderen uit Duitsland, Israel en zelfs Namibië. We kregen ook steun van Pat Dickens, coördinator voor Sea Shepherd Zuid-Afrika.

Op de eerste dag, toen ik aankwam in Namibië, had ik slechts een paar minuten om mezelf voor te bereiden op een nachtelijke verkenning. Laurens en de rest van het team er al een paar dagen waren en hij wilde graag verder, net als de mediaploeg die de missie zou filmen voor een televisieproject - afgeleid van Whale Wars - genaamd Seal Wars. Beide teams wilden graag de apparatuur testen – vooral de nachtvisie-apparatuur.

Op onze weg de stad uit en weg van onze vermeende geheime locatie, werden we gepasseerd door politieauto’s die aan het patrouilleren waren in de mistige kustgebieden (de politie zou uiteindelijk onze constante metgezel zijn in de weken die kwamen). We waren slechts een paar uur aan het testen toen we een telefoontje ontvingen van onze thuisbasis – we waren bestolen.

Preparing for a beach stakeout under the cover of nightVoorbereidingen voor een strandverkenning onder dekking van de nachtToen we terugkeerden naar de basis zagen we onmiddellijk hoe ernstig het was. Er was ingebroken in het huis door gewapende overvallers, ze hadden een van onze vrouwelijke bemanningsleden de straat op gejaagd, en onze computers, camera’s, enkele paspoorten, dure nachtvisie- en radioapparatuur, geld, en vreemd genoeg, bijna al onze harde schijven waren weg.

Onze veiligheidsmedewerker en lokale Namibische specialist gingen onmiddellijk op zoek naar onze vermiste apparatuur. Toen werden de zaken wel heel raar – de politie verscheen met een gedeelte van onze vermiste spullen, maar met geen van de harde schijven en alleen een gedeelte van de camera-apparatuur, tot vandaag de dag weten we niet of de politie de overval zelf in scene heeft gezet of dat ze geluk hadden – ze beweerden dat ze ‘de voetsporen van de overvallers waren gevolgd’ tot aan een geasfalteerde weg, waar onze afgedankte tassen lagen, met een gedeelte van onze spullen er nog in.

Dit was de eerste nacht van wat de vreemdste, en misschien wel de meest gevaarlijke missie zou worden die Sea Shepherd tot dusver ooit heeft ondernomen. Gedurende de maand hierop moesten we minstens zes keer van lokatie veranderen omdat we duidelijk overal gevolgd werden. Onze missie bestond uit meerdere lagen en dat betekende dat onze taken een hoog risico van ontdekking met zich meebrachten.

We wilden de zeehondenslacht zelf filmen met op afstand bedienbare camera’s, we wilden het proces van slacht tot aan de verwerking in de beruchte zeehondenverwerkingsfabriek in Henties Bay volgen, we wilden de corruptie en de illegale verkoop van zeehondenproducten die onder de CITES overeenkomst vallen blootleggen en we wilden erachter komen wie de belangrijkste spelers zijn in deze verachtelijke handel. We hadden er toen nog geen idee van dat de corruptie tot in de gangen van het regeringsgebouw reikte en dat de Namibische marine, het leger, de politie, zeehondenjagers, en onbekende particuliere beveiligers op onze kleine groep van activisten zouden worden afgestuurd om al het mogelijke te doen om ons ervan te weerhouden de waarheid bloot te leggen.

Wat nog zou volgen waren intimidatiepogingen door boze zeehondenjagers in Henties Bay, dramatische nachtelijke achtervolgingen te voet door de woestijn, auto achtervolgingen, en het leger die oorlogsschepen inzette om de zeehondenjacht te beschermen. Ik ben vandaag thuisgekomen, en terwijl ik dit schrijf kan ik nog steeds maar nauwelijks geloven dat dit allemaal echt is gebeurd.

Police roadblock near Cape Cross Seal ReserveWegblokkade vlak bij het Cape Cross zeehondenreservaat

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: