Zullen haaien eindelijk de benodigde bescherming krijgen?

1 juli 2011

Zullen haaien eindelijk de benodigde bescherming krijgen?

Gastcommentaar door kapitein Alex Cornelissen, Directeur van Sea Shepherd Galapagos

Guest commentary Alex CornelissenVorig jaar tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties hebben Honduras en het Micronesische eiland Palau een gezamenlijke verklaring ondertekend dat de commerciële visserij op haaien verboden is in hun wateren. Deze verklaring toont grote visie van deze twee landen, die beide sterk afhankelijk zijn van duiktoerisme. Nu blijkt dat Honduras een nog grotere visie heeft door dit reservaatsvoorstel tot wet te verklaren, een actie die effectief de gehele Exclusieve Economische Zone (EEZ) van Honduras omzet in een permanent reservaat. De EEZ strekt zich uit tot 200 nautische mijl (NM) voor de kust van zowel de Stille Oceaan als de Caribische kant van Honduras, een gebied dat ruim 92.000 NM beslaat.

Zien we eindelijk een verschuiving in het beleid als het gaat om de bescherming van haaien? Ik hoop van wel, omdat vele soorten haaien met uitsterven bedreigd worden binnen de komende tien jaar, als er niets wordt gedaan om de voortdurende slachting die plaats vindt in de oceanen van onze wereld voor de niet-aflatende vraag naar haaienvinnensoep, een halt toe te roepen. Er wordt geschat dat elk jaar tussen de 74 en 100 miljoen haaien worden gedood, alleen voor hun vinnen. Door de trage voortplanting van haaien, het kleine aantal nakomelingen en omdat ze laat geslachtsrijp worden , overstijgen deze aantallen veruit het vermogen van de haaien om dit te boven te komen. En dus worden de haaien steeds verder in de vicieuze cirkel gezogen, op weg naar uitsterving.

Hoewel de reden voor het creëren van een reservaat puur economisch is, zou duiktoerisme weleens onze sterkste bondgenoot kunnen blijken te zijn in onze pogingen tot instandhouding. Natuurlijk zouden haaien onze volledige bescherming moeten krijgen vanwege hun waardevolle en onvervangbare positie in de oceanen, maar in ieder geval zijn we nu begonnen te beseffen dat haaien levend belangrijker zijn dan dood, vanuit een economisch oogpunt gezien.

Een recente studie, uitgevoerd door de Universiteit van West-Australië, kent een hoge waarde toe aan de individuele haai (tot 2 miljoen gedurende zijn leven) voor het duiktoerisme in Palau. Konden we deze waarde maar gebruiken als schadevergoeding in rechtszaken tegen illegale vissers, wat een krachtig afschrikmiddel zou dat zijn.

Er is een groeiend momentum in het voordeel van de haaien. Hoewel de meeste landen nog steeds focussen op een beleid van duurzame vangst, gelooft Sea Shepherd Conservation Society dat wat we echt nodig hebben, maatregelen voor volledige bescherming van soorten zijn,  zoals die in Honduras. Maar vooruitgang wordt geboekt, hoewel het niveau van bescherming nog niet is waar het moet zijn. Verschillende leden van de Association of Pacific Island Legislatures (APIL), waaronder Palau, Hawaii, het Gemenebest van de Noordelijke Marianen en Guam, hebben beschermende wetgeving aangenomen dat het bezit, de verkoop, het te koop aanbieden en de handel in of distributie van haaienvinnen verbiedt. De algemene vergadering van APIL vraagt hun resterende leden om soortgelijke wetgeving aan te nemen voor een uniform, regionaal verbod.

APIL bestaat uit de volgende landen: de Noordelijke Marianen, Guam, Palau, Yap, Chuuk, Pohnpei, Kosrae, de Marshall-eilanden, Kiribati, Amerikaans Samoa, Nauru en Hawaï.

Tegelijkertijd hebben de staten van de VS aan de Westkust, waaronder Oregon, Californië en Washington, allemaal wetten aangenomen die de handel in en distributie van haaienvinnen verbieden.

In Fiji is het ministerie van Visserij bezig met het opstellen van wetgeving om de handel in haaienvlees te verbieden. In een deel van Colombia is al het vissen op haaien verboden en in Mexico is ook een verbod ingevoerd dat het vissen naar alle haaiensoorten in de federale wateren aan beide kusten tussen mei en augustus van elk jaar verbiedt.

Als het gaat om het beschermen van de oceanen in het algemeen, zijn we nog heel ver verwijderd van het doel van bijna een decennium geleden. In 2002 gingen the Convention on Biological Diversity (Biodiversiteitsverdrag of CBD) en de Wereldtop voor Duurzame Ontwikkeling een verplichting aan tot het beschermen van 10 procent van de oceanen in 2012. Met nog slechts enkele maanden te gaan, zijn er schattingen dat slechts tussen de een en twee procent nu eigenlijk tot op zekere hoogte beschermd is, en slechts ongeveer 0,1 procent wordt geclassificeerd als 'no-take' zone.

We kunnen alleen maar hopen dat beschermende maatregelen voor haaien steeds verder en sneller zullen toenemen, als we deze toproofdieren voor uitsterven willen behoeden.

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: