Sea Shepherd vaart een met sterren bezaaide controverse binnen in Cannes

25 mei 2011

Sea Shepherd vaart een met sterren bezaaide controverse binnen in Cannes

Commentaar door Kapitein Paul Watson

Click to view larger versionKlik voor een groter plaatje

Voor het tweede jaar op rij bezoekt de Sea Shepherd Conservation Society het Internationale Film Festival in Cannes met de Steve Irwin.

Waarom ligt ons schip, dat vecht voor het natuurbehoud, tussen de dure super-megajachten voor het strand waar het filmfestival plaatsvindt? Omdat de eigenaars van deze jachten en de mensen daar aan wal in een positie zijn om onze oceanen te helpen verdedigen. Sommigen van hen reageerden vorig jaar al, maar nog meer van hen sloten zich dit jaar bij ons aan. Sea Shepherd is zelfs erg bekend geworden in Zuid-Frankrijk en in Cannes in het bijzonder.

Wij waren er ook om de uitzonderlijk goede, en ironische-grappige film van Peter Brown “Confessions of an Eco-Terrorist” (De bekentenissen van een eco-terrorist) te ondersteunen. De titel trok duidelijk de aandacht van de critici, omdat de recensies uitstekend waren. Ondanks dat het een niet-officiële, clandestiene film was, kreeg hij betere recensies dan sommige van de officiële grote speelfilminzendingen. Vanzelfsprekend werd de film getoond in het Hotel Grey d'Albion.

De film werd vertoond voor een uitverkochte zaal, en er waren distributeurs die hun belangstelling toonden voor de buitenlandse markten, allemaal uitzonderlijk goede dingen, mag ik wel zeggen. Peter Brown is al sinds 1982 verbonden met Sea Shepherd en deze film is een bewijs van de tijd, liefde en moeite die hij in het project gestoken heeft. De film wordt gepresenteerd op een manier waarop alleen Peter dat kan - met humor en een vleugje sarcasme.

Wij waren ook in Cannes om de fototentoonstelling (in twee verschillende galerieën) van Barbara Veiga, ons Braziliaanse Sea Shepherd bemanningslid, te promoten.  Barbara was onze officiële fotograaf tijdens de laatste twee Antarctische walviscampagnes, evenals de Blue Rage campagne vorig jaar voor de kust van Libië. Ze is een uitzonderlijke fotograaf en een echte kunstenaar en we waren allemaal erg trots dat we haar expositie konden bijwonen en deze, zo goed als we konden, te promoten.

Photo: Deborah BassettFoto: Deborah Bassett

Ik was verbaasd hoeveel mensen zich bewust waren van Sea Shepherd en Whale Wars. Ik werd continu aangesproken op straat voor handtekeningen en foto’s. Zelfs Julian Lennon kwam naar me toe en zei dat hij een fan was.

Michelle Rodriguez was de gastvrouw van een liefdadigheidslunch voor ons, met het enthousiasme dat alleen zij naar een feestje kan brengen. Ze was ook DJ op het feest voor de moedige film, The Big Fix. Deze film neemt de intimiderende taak op zich om de misdaden van BP in de Golf van Mexico te ontmaskeren. Naast het feest voor The Big Fix waren we ook uitgenodigd op een feest dat werd georganiseerd door de Volksrepubliek China, waar men natuurlijk het meest adembenemende vuurwerk vertoonde dat ik ooit heb gezien, en ik heb er vele gezien.

Het hoogtepunt voor mij was een uitnodiging om Takashi Miike's film Ichimei Hara-Kiri te zien: De dood van een Samurai. De film is gebaseerd op de roman van Takiguchi Yasuhiko: Ibun Ronin-ki. Het is een remake van de film Seppuku door Masaki Kobayashi uit 1962. Dit was een rode loper-affaire en ik was zeer vereerd om Charli Morgan (van The Cult PR in Londen) te kunnen begeleiden op de rode loper. De Japanse fotografen hadden zeker interesse in mij, maar alle fotografen waren geïnteresseerd in Charli.

We hielden interviews met Radio Monaco, en Sea Shepherd haalde de Nice Matin krant. Verder deden we tal van andere interviews voor media uit de hele wereld.

Sea Shepherd sails into Cannes We hadden ons schip in een uitstekende positie liggen om in beeld van de camera's te komen, wanneer de pers de sterren interviewde vanuit het Palais du Film, maar we moesten weg toen het grote jacht van Paul Allen, de Octopus, arriveerde. Nou ja, we waren die eerste twee dagen in ieder geval goed in beeld.

Al met al was het een geweldig evenement en een goede gelegenheid om Sea Shepherd te promoten. Het beste van alles was dat we er niet voor hoefden om te varen, omdat we toch al in Zuid-Frankrijk waren om ons voor te bereiden op onze campagne om blauwvinstropers te onderscheppen in Libische wateren.

Na Cannes ging de Steve Irwin in westelijke richting langs de kust naar La Ciotat om erbij te zijn als de Gojira uit het droogdok terug het water in gaat na een complete make-over, die de  Godzilla tot een veel mooiere entiteit heeft gemaakt. Van monster naar schoonheid ... De officiële naamswijziging zal morgen plaatsvinden.

Sta klaar voor de officiële aankondiging morgen, want de naam Gojira gaat met pensioen en ons snelle onderscheppings- en verkenningsschip krijgt een nieuwe naam en een nieuw uiterlijk.

Voor de laatste nieuwtjes over Sea Shepherd en Confessions of an Eco-Terrorist:
Cannes Film Diary
Ecorazzi

Film Industry Network
Of bezoek de officiële website van Confessions of an Eco-Terrorist voor meer informatie

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: