Star Shepherd – De kracht is met ons!

10 mei 2011

Star Shepherd – De kracht is met ons!

Commentaar door kapitein Paul Watson

Captain Paul Watson and actor Richard Dean AndersonKapitein Paul Watson en acteur Richard Dean Anderson

De afgelopen twee weken hebben Sea Shepherd medewerkers in Duitsland en Groot Brittannië een enorme toename in steun ontvangen van de krachten van science-fiction.

Van 28 april tot 1 mei trok de stand van Sea Shepherd Duitsland bij Fedcon in Düsseldorf duizenden Star Wars, Star Trek, Star Gate en Firefly fans van over de hele wereld. En van 6 tot 8 mei kwamen de fans van Star Gate bij elkaar in Birmingham, Engeland, voor de Chevron 7.6 conventie.

Bij FedCon, tussen alle honderden verklede Storm Troopers, Jedi knights, blauwe Avatar meisjes en diverse buitenaardse wezens vanuit de hele melkweg, droegen letterlijk honderden mensen de t-shirts met het piratenlogo van de Sea Shepherd Conservation Society.

Dankzij de steun en inspanningen van Paul Brown, Dirk Bartholomä, Mark Wollard en Massive Events en Richard Dean Anderson wordt Sea Shepherd nu al een aantal jaar uitgenodigd om de jaarlijkse conventies van science-fiction fans bij te wonen en hieraan bij te dragen.

Op het eerste gezicht lijkt dit misschien een vreemde combinatie, een samensmelting van werkelijkheid en fictie, maar ik heb ervaren dat er in de diverse science-fiction series op film en televisie altijd een onderliggend thema van ecologisch belang is en de erkenning dat we de verantwoordelijkheid hebben om het leven en de diversiteit op onze planeet te beschermen.

En dan is er de fascinatie als science-fiction fans de Sea Shepherd stand bezoeken en zich realiseren dat de schepen die ze op het beeldscherm zien daadwerkelijk echt zijn en dat de confrontaties op zee ook heel echt zijn. En er zijn filosofische overeenkomsten tussen de Jedi knights en de Sea Shepherd whale warriors, een diepgewortelde ethiek van respect voor leven en ecologische harmonie.

En net als bij Star Trek heeft Sea Shepherd als voornaamste richtlijn dat we geen enkel leven in gevaar zullen brengen bij het nastreven van ons doel; het leven in onze zeeën te beschermen.

Eigenlijk gaat onze associatie met science-fiction vele jaren terug. Als medeoprichter van de Greenpeace Foundation gebruikten Bob Hunter, Rod Marining en ik het woord ‘foundation’ als eerbetoon aan Isaac Asimov’s beroemde Foundation Trilogie. En degenen die de Foundation boeken gelezen hebben zullen de ironische opkomst van de Tweede Foundation zien en hoe vergelijkbaar deze is met de evolutie van de Sea Shepherd Conservation Society.

In het boek The Sheep Look Up (1972), voorspelde auteur John Brunner de opkomst van groepen milieuactivisten en hij gebruikte zelfs het doodshoofd met botten als logo voor zijn groep, de Trainites, in hun strijd tegen vervuiling en de vernietiging van biodiversiteit.

Nog verder terug in de tijd werd de boodschap van de vernietigende uitbuiting van de zee door de mensheid al ver vooruit voorspeld met de publicatie van 20.000 Mijlen onder Zee (1869) door Jules Verne, met kapitein Nemo als de misantropische verdediger van de oceanen.

Bij FedCon wist Sea Shepherd niemand minder dan Marina Sirtis en haar echtgenoot, rockgitarist Michael Lamper, te werven. Michael zal zich binnenkort bij een Sea Shepherd campagne aansluiten en Marina, die de rol van gezagvoerder Deanna Troi vertolkt in Star Trek: The Next Generation, is de tweede beroemde Star Trek acteur die Sea Shepherd steunt.
De eerste was niemand minder dan kapitein James Tiberius Kirk zelf, William Shatner, die al bijna twintig jaar lang supporter van Sea Shepherd is.

Voor FedCon afgelopen was werden we benaderd door een derde voormalig Star Trek acteur die ons zijn steun gaf. Dit was Garrett Wang, die vaandrig Harry Kim speelde in Star Trek Voyager.

Dirk Bartholomä heeft Sea Shepherd uitgenodigd om volgend jaar terug te komen voor FedCon en we zullen natuurlijk onze unieke relatie met Paul Brown, Richard Dean Anderson en de Star Gate fans van over de hele wereld voortzetten.
Star Gate heeft ons in de geweldige gelegenheid gesteld om nog eens vier Star Gate acteurs te ontmoeten, die ons enorm geholpen hebben om van Chevron 7.6 een groot succes qua fondsenwerving voor Sea Shepherd te maken. Met dank aan Dan Shea, (adjudant Sly Wiler) Teryl Rothery, (dr. Janet Frasier) Gary Jones, (adjudant-chef Walter Harriman) en FulvioCecere (kolonel Davidson).

Bij beide evenementen werd een mooi bedrag opgehaald voor Sea Shepherd, middels veilingen, donaties en de verkoop van merchandise. Het eindbedrag is nog niet bekend, maar de opbrengsten zullen aanzienlijk bijdragen aan onze zomercampagnes om tonijn in de Middellandse Zee en grienden in de Noordzee te beschermen.

Voor het FedCon evenement in Düsseldorf zou ik graag Chuck Swift, Maddy Madison, Helmut Trieb, Henry Boekhoff, Steven Szelag, Carl Goreczko, Tim Aldermann, Tommy Soelle, Manuel Abraas, Patrick Smeets en Julius Berrien willen bedanken. Een bijzonder dankwoord voor Sven Hansen van Creativ Workshop, die ons van de fotomuur, vlaggen, banners en tafels voorzag en voor Heino Nölke, die het plasmascherm en ophangsysteem voor de stand leverde.

Voor het Chevron 7.6 evenement in Birmingham wil ik graag de volgende vrijwilligers bedanken voor het bemannen van de tafels en voor het vertegenwoordigen van Sea Shepherd: Jason Joiner, Dale Bowie, Kate Smith, Dan Beeden, Kyle Russell, Christopher Bie en Lex Rigby. Heel veel dank aan Darren Collins voor het leiden van deze succesvolle campagne. Bijzonder veel dank aan Laura Dakin, Sea Shepherd’s belangrijkste scheepskok, die tijd vrij nam om naar Birmingham te komen om te helpen. Vrijwilligers die elders bijdroegen aan dit evenement voor Sea Shepherd waren Robert Read, Maurice Brennock, Kristin Nilsson en Mark Sanders-Barwick.

Ik bedank ook mijn assistent Lauren Greasley voor het evenement in Düsseldorf. Dank aan Brigitte Scheffer voor het coördineren van de media en bijzonder veel dank aan Laurens de Groot voor het coördineren van onze reis naar alle drie de evenementen.

Tussen de twee science-fiction evenementen door lanceerden we Sea Shepherd België en daarvoor zou ik graag Anne van Ingelgem, Koem Roumieux en Wim Desmedt willen bedanken. Een bijzonder dankwoord voor Tom Waes voor het opnemen van een hitsingle, het schrijven van een erg positief artikel, het langsgaan van de media en het fungeren als ceremoniemeester op het evenement in België.

Het zijn drukke en productieve weken geweest. En terwijl sommigen van ons fondsen aan het werven waren voor ons schip, stak de Steve Irwin de Indische Oceaan over, ontweek zij Somalische piraten en voer zij het Suez Kanaal door. Inmiddels is het schip in de Middellandse Zee, op weg naar Zuid-Frankrijk. De Gojira voer van Madeira naar Zuid-Frankrijk en de Bob Barker bracht de tijd door op de werf van Nieuw-Zuid-Wales in Australië voor onderhoud.

Captain Watson and Sea Shepherd Germany volunteersKapitein Watson en de vrijwilligers van Sea Shepherd Duitsland

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: