Van kleur veranderen

7 april 2011

Van kleur veranderen

Commentaar door Kapitein Paul Watson

Design by Michael Beasley. Preview of the Bob Barker after paint job is completedOntwerp door Michael Beasley. Impressie van de Bob Barker nadat de verfklus is voltooid

Onze "zwarte schepen" hebben hun doel bereikt. Sinds 2002 zijn onze schepen zwart geverfd met de doelstelling om de Japanse walvisvloot uit de wateren van het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan te verdrijven.

De kleur zwart diende vier doelen voor de Sea Shepherd vloot. Ten eerste is het een intimiderende kleur, en tegen het superieure aantal schepen in de walvisvloot vond ik dat we zo intimiderend als mogelijk moesten zijn. De zwarte schepen, in combinatie met onze eigen Jolly Roger, verleenden een air van intimidatie. Ten tweede absorbeert de kleur zwart warmte en dit hielp energie te besparen in een omgeving met 24 uur per dag zonlicht, maar met een temperatuur van rond het vriespunt.

Naast de intimidatie en het warm houden hadden we een derde reden...de zwarte schepen maken al lange tijd deel uit van de Japanse cultuur, en duidden op verandering. In Japan heeft de term "zwarte schepen" een specifieke betekenis. Ten eerste door de zwarte vloot van de Portugezen die het katholicisme en de westerse handel naar Japan bracht, en vervolgens met de zwarte vloot onder leiding van de Amerikaanse admiraal Matthew Perry, die Japan in 1854 uit haar eeuwenlange isolationisme haalde. Ons doel was om de Japanse walvisjacht te stoppen, en dat is gelukt. We hebben de Japanse walvisvaarders uit de Antarctische wateren gedreven...hopelijk voor goed. Als zij terugkeren, komen wij ook terug, maar de kans dat ze dat niet zullen doen is heel groot.

Onze vierde reden was het symboliseren van rouw om de dood van zoveel walvissen, die te wijten zijn aan de Japanse harpoenen in het walvisreservaat van de Zuidelijke Oceaan.

In de tussentijd hebben we met andere uitdagingen te maken, waaronder het ontvinnen van haaien, tonijnstroperij en de slachting van zeehonden, zeeschildpadden en kleine walvisachtigen. En met campagnes voor de boeg in de Middellandse Zee, Palau, Galapagos, en overal in de Indische Oceaan, Equatoriaal Afrika en de Stille Zuidzee, is de kleur zwart niet de meest comfortabele. We moeten nu hitte weerkaatsen in plaats van absorberen.

The Steve Irwin with her new camo paint job. Photo: Michael MorrellDe Steve Irvin met haar nieuwe camouflagepak. Foto: Michael Morrell

En zo keren we terug naar een kleurenschema dat we in 2002 hebben gebruikt tijdens onze campagnes tegen stroperij bij Cocos, Malpelo, en de Galapagos eilanden. De Steve Irwin is nu opnieuw geschilderd, en de Bob Barker bijna, in tropische en semi-tropische camouflagekleuren. Deze geven onze schepen een militaire uitstraling, zodat we intimiderend kunnen blijven zijn, maar de lichtere kleuren maken het interieur van de schepen veel koeler.

De Gojira zal metallic zilver worden geschilderd, om redenen die we eind mei zullen onthullen, wanneer we ook de naamsverandering voor het schip zullen aankondigen. Het is een geweldige naam, Gojira, Japans voor Godzilla, wat Gorilla-walvis betekent, MAAR het enige wat enger dan Godzilla zelf is, zijn Godzilla's advocaten en we hebben te horen gekregen dat we niet de rechten hebben om de naam te gebruiken.

Geen probleem! We hebben nog wel de kans gehad om Godzilla los te laten op de Japanse walvisvaarders en dat was geweldig, vooral het noodsignaal dat de walvisvaarders afgaven vanuit de Zuidelijke Oceaan: "We worden aangevallen door Gojira (Godzilla)." Dat ene radiosignaal was onbetaalbaar, daarna hebben we "Black Samurai" van Alpha Blondy nog over de radio afgespeeld naar de Japanse vloot. Wij vonden het hilarisch, maar de walvisjagers leken niet veel gevoel voor humor te hebben, voor zover wij konden zien.

De nieuwe naam en het logo voor ons snelle verkenningssschip zullen volgende maand worden onthuld tijdens het Cannes Film Festival, net voordat we Operatie “Blue Rage II” lanceren om de blauwvintonijnstropers tegen te gaan.
Hoewel we onze zwart-witte shirts en jassen zullen houden, zal de bemanning de camouflagekleuren ook dragen. En nu we het toch over kleuren hebben, de schepen van Sea Shepherd zullen onder de Nederlandse driekleur blijven varen, in aanvulling op de Aboriginal vlag van Australië en de Maori vlag van Aotearoa. Ook zijn onze schepen de enige ter wereld die de vlag van de Vijf Naties van de Iroquois Confederatie voeren, aan ons gepresenteerd door de vrouwen van het Lange Huis op de Heuvel van de Mohawks van Kahnawake. We zullen ook de vlag van Palau voeren op de Bob Barker tijdens onze anti-stroperij patrouilles in de wateren van de Republiek van Palau.

Nieuwe campagnes, nieuwe ideëen, nieuwe strategiëen, nieuwe tactieken en nieuwe kleuren. De Sea Shepherd Conservation Society is voortdurend in beweging en aan het veranderen om de veranderende kwesties en problemen die onze oceanen bedreigen het hoofd te kunnen bieden.

Nooit stilstaand, altijd evoluerend in een campagne om leven boven dood te stellen, mededogen over hebzucht, en behoud boven vernietiging.

The historic Farley Mowat in the waters off the Cocos IslandsDe historische Farley Mowat in het water bij de Cocos eilanden

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: