Namibië’s dodelijke geheimpje: de uitdunning van de Kaapse pelsrob

16 maart 2011

Namibië's dodelijke geheimpje: de uitdunning van de Kaapse pelsrob

Commentaar door Pat Dickens, Sea Shepherd Coördinator Zuid-Afrika

The Cape Fur Seal colony on Namibia’s coastDe Kaapse pelsrobbenkolonie aan de kust van Namibië

Over nog geen vier maanden tijd zal de zeehondenslachting in Namibië beginnen, waar meer dan 90.000 zeehonden bruut doodgeknuppeld zullen worden in wat nu de grootste ‘uitdunning’ van zeeleven op deze planeet is. Dit staat bekend als de bruutste ‘uitdunning’ van allemaal en heeft zelfs meer doden tot gevolg dan de Canadese zeehondenjacht.

Op 1 juli 2011 begint de jaarlijkse slachting van 85.000 baby zeehondjes en nog eens 6000 mannetjes in Namibië. In de komende 139 dagen zullen doodsbange zeehondjes opgejaagd worden, van hun moeder gescheiden, en met veel geweld worden doodgeknuppeld.

Pups, mannetjes en de moeders worden ingesloten, mannen met knuppels komen erbij en de zeehonden zullen worden afgeslacht. Het strand zal letterlijk bloedrood kleuren en de bloederige lijken worden in de achterbak gegooid van gereedstaande wagens. Snel daarna komen er bulldozers langs om het strand weer op te ruimen voordat toeristen de kolonie komen bekijken. Want dit alles gebeurt in een aangewezen zeehondenreservaat.

De Kaapse pelsrob staat genoteerd in Appendix 2 van de Conventie van Internationele Handel in Bedreigde Diersoorten (CITES). Dit betekent dat hun overleving afhankelijk is van instandhouding. Ze hebben een natuurlijk sterftecijfer van 30% binnen de eerste weken na hun geboorte. Het doodknuppelen begint als de zeehondenpups zo rond de zeven maanden zijn. Het zijn dan nog steeds baby’s, en nog erg afhankelijk van hun moeder.

Afname van leefgebied, commerciële visserij, vervuiling en verhongering zijn eveneens grote bedreigingen voor deze dieren. Tussen 1994 en 2000 is vastgesteld dat zo’n 300.000 zeehonden stierven van verhongering, terwijl het geboortecijfer zelfs ieder jaar weer daalt. In 1993 was het geboortecijfer 164.248. In 2000 was het 147.823 en in 2006 nog maar 107.910. Toch staat de Namibische overheid het toe dat ieder jaar meer dan 90.000 zeehonden wreed worden afgeslacht, alhoewel sommigen het hier hebben over een ‘uitdunning’. 

Workers skin thousands of seal pups and dispose of their remainsWerklui villen duizenden zeehondenpups en ontdoen zich van de stoffelijke resten

De ‘uitdunning’ wordt aangestuurd door slechts één persoon: Hatem Yavuz, die tot 2019 het contract heeft om elke pels die afkomstig is van de Namibische zeehondenslachting te kopen. Hij betaalt 7dollar per pels, terwijl buitenlandse toeristen 12 dollar betalen om de kolonie te bekijken. Hoewel Yavuz zijn bontjassen uiteindelijk verkoopt voor tot wel 30.000 dollar, krijgen de plaatselijke Namibische werkers minder dan het minimumloon. Er vindt geen winstdeling plaats, en minder dan 150 inwoners worden in dienst genomen om mee te doen aan deze ‘uitdunning’. “Om de zeehonden minder te laten lijden moeten ze gedood worden met een knuppel waar een spijker inzit” , aldus Yavuz, die zichzelf een dierenliefhebber noemt.

Gerelateerde feiten:

De Namibische dierenbescherming, die de wettelijke macht heeft om wreedheid te voorkomen en de ‘uitdunning’ te stoppen, ziet zowaar de afslachting van de 85.000 zeehondenbaby’s door de vingers.

De dierenbeschermingswet van 1962 (Namibië) geeft de Namibische dierenbescherming de macht om iedereen die wordt betrapt op het doodslaan van een dier, te arresteren en in bewaring te houden.

Sea Shepherd Zuid-Afrika en de South African Seal Saving Initiative (SASSI) overwegen meerdere opties om later dit jaar acties te houden.

Wij bedanken iedereen die betrokken is bij het beschermen van onze wilde dieren tegen de uitbuiting van de mens.

Klik alstublieft op de "Doneer nu" knop hieronder en help Sea Shepherd om geld in te zamelen voor de bescherming en verdediging van de zeehonden van Namibië

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: