De walvisjagers zijn buiten spel gezet!

16 februari 2011

De walvisjagers zijn buiten spel gezet!

Commentaar door Kapitein Paul Watson

The three captains of Sea Shepherd's Operation No Compromise. Photo: Sam SielenDe drie kapiteins van Sea Shepherd's Operatie No Compromise. Foto: Sam Sielen

Is het een afleidingsmanoeuvre of is het echt waar?

Het Japanse Agentschap voor Visserij meldt dat de walvisjacht is opgeschort als gevolg van de tussenkomst van de Sea Shepherd Conservation Society.

Ik denk dat het nog te vroeg is om dit al als een overwinning voor de walvissen te zien. Er is nog geen melding gemaakt van hoe lang deze onderbreking zal duren. Deze zou permanent kunnen zijn, uitsluitend voor dit seizoen, of voor de komende weken of zelfs dagen.

Wat we wel weten is dat de walvisjagers de komende weken geen walvissen zullen doden. Niet vanwege een tijdelijke opschorting, maar vanwege het feit dat het fysiek onmogelijk is om dit te doen. Dit is geen vrijwillige onderbreking. De tussenkomst van Sea Shepherd heeft tot een gedwongen stop van hun illegale stropersactiviteiten geleid. 

Het Japanse fabrieksschip de Nisshin Maru bevindt zich nu 2000 mijl ten oosten van het jachtgebied. Ze worden achtervolgd door kapitein Alex Cornelissen en zijn bemanning van de Bob Barker. Het lijkt er op dat ze koers zetten naar de Straat Drake, voorbij Kaap Hoorn onder Chili en Argentinië, en de Zuid-Atlantische Oceaan in. Als ze dat doen, zetten ze hun koers naar het oosten waarschijnlijk voort rondom het continent Antarctica naar de westelijke grens van hun jachtgebied, circa 2500 mijl oostwaarts onder Zuid-Afrika.

De Yushin Maru Nr. 3 kampt met technische problemen en heeft de Nisshin Maru twee dagen geleden verlaten om terug te keren naar het westen. De Yushin Maru Nr. 1 en de Yushin Maru Nr. 2  bevinden zich hoogstwaarschijnlijk nog in de Rosszee. De drie harpoenschepen zijn onbruikbaar zonder het fabrieksschip de Nisshin Maru.

Het continent Antarctica is als een grote ronde tafel waar de Nisshin Maru en de Bob Barker met de klok mee van het westen naar het oosten omheen cirkelen.  Als dit hun bedoeling is, zal ik de Steve Irwin en de Gojira westwaarts tegen de klok in sturen om ze tegemoet te varen als ze vanuit het westen terug komen. Ik neem aan dat de harpoenschepen ook naar het westen varen om bij hun moederschip aan te haken. Met vijf schepen die naar het westen varen en twee schepen die naar het oosten varen, zullen de twee groepen elkaar hoogst waarschijnlijk ergens onder Zuid-Afrika tegenkomen.
Tenzij uiteraard de volledige Japanse walvisvloot besluit om de komende dagen huiswaarts te keren.

De schepen van Sea Shepherd zullen de Zuidelijke Oceaan pas verlaten als de walvisjagers vertrekken en terugkeren naar Japan.

De Nisshin Maru bevindt zich op dit moment in de territoriale wateren van Chili en de Chileense overheid, de media en de bevolking houden het schip scherp in de gaten. Het vervoeren van walvisvlees door Chileense territoriale wateren is illegaal. Sea Shepherd heeft contact gehad met de Chileense marine om ze op de hoogte te houden van de locatie van het Japanse fabrieksschip.

Dit is tot nu toe een zeer succesvolle campagne geweest die begon met het lokaliseren van de Japanse vloot op 31 december voordat ze ook maar één walvis hadden gedood, toen het bezighouden van twee van hun drie harpoenschepen gedurende meer dan een maand, en tenslotte doordat we ervoor gezorgd hebben dat het derde harpoenschip en het fabrieksschip op de vlucht moesten blijven. We hebben tal van confrontaties met de Nisshin Maru en haar drietal moorddadige jachtschepen gehad. De Yushin Maru Nr. 3 lijkt te kampen met technische problemen.

De 88 bemanningsleden, afkomstig uit 23 landen, die zich op de schepen van Sea Shepherd bevinden, zijn er in geslaagd om de Japanse walvisvloot op de knieën te brengen. We moeten haar daar zien te houden.

Iedere dag dat we voorkomen dat ze een walvis doden is een overwinning.

Alle inspanningen van onze bemanningen, onze vrijwilligers aan wal en onze medestanders hebben resultaat. We hebben aangetoond dat een kleine groep toegewijde vrijwilligers in staat is om een groot verschil te maken. Ik heb er alle vertrouwen in dat we de integriteit van het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan zullen herstellen en dat we deze stropers en slagers voorgoed uit de Zuidelijke Oceaan kunnen verdrijven.

Operatie No Compromise, onze zevende reis om de walvissen in de Zuidelijke Oceaan te beschermen, is tot nu toe enorm succesvol geweest. Vele honderden walvissen zullen in leven blijven en een vrij bestaan leiden als wij deze wateren in maart verlaten.

A glimpse of a whale in the Southern Ocean swimming away. Photo: Gary StokesEen glimp van een walvis die wegzwemt in de Zuidelijke Oceaan. Foto: Gary Stokes

Operation No Compromise

Operation
No Compromise

 

Evenementen:

4, 5 en 6 augustus
Lisse
23 & 24 juni
Groningen

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: