Waar oh waar gaan de walvisjagers heen?

13 februari 2011

Waar oh waar gaan de walvisjagers heen?

Commentaar door Kapitein Paul Watson

 

Waar oh waar gaan de jagers heen?
Nu ze het walvisgebied hebben verlaten
En het bloed op hun dek verdween
Hun harpoenen zwijgen en niet langer praten
Wat gaan zij doelloos in het oosten doen?
Als de Bob hen ook daar kan achterhalen
Halverwege het korte jachtseizoen
Er is geen twijfel - de jagers gaan falen. 
 

Mount Siple levert een prachtige aanblik. Met een hoogte van 3110 meter domineert ze het uitzicht op de Antarctische kustlijn – één van de weinige niet beklommen bergen op de wereld. En dit is nauwelijks een verrassing, want het is moeilijk om op onze planeet een gebied te vinden dat meer afgelegen is dan dit gebied bij het Getz IJsplateau.

The Nisshin Maru forges ahead with the picturesque Mt. Siple in the background.De Nisshin Maru vaart door met op de achtergrond de schilderachtige Mount Siple
(foto: Gary Stokes)
Mount Siple is de op twee na grootste berg op Antartica en vormt een bezienswaardigheid die we nog niet eerder hebben aanschouwd tijdens de zeven tochten die we al naar het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan hebben gemaakt. De reden dat we dit nog niet eerder hebben gezien, is dat we nog nooit een reden hebben gehad om ons buiten het gebied te wagen dat de Japanners hebben aangeduid als hun officiële gebied voor de walvisjacht.

De meest oostelijke grens van hun slachtgebied ligt op 145 graden westerlengte. De Nisshin Maru en de Yushin Maru Nr. 3, met de Bob Barker en de Gojira in hun kielzog, bevinden zich nu op 122 graden westerlengte en 72 graden zuiderbreedte. Dit is ongeveer 3000 mijl ten zuidoosten van Hobart, Australië, en slechts 1700 mijl ten zuidwesten van Puntarenas, Chili.

Dit is 400 nautische mijl ten oosten van hun jachtgebied en ze haasten zich nog steeds verder naar het oosten zonder duidelijke reden. Misschien denken ze dat ze de Bob Barker kunnen laten doorvaren tot deze zonder brandstof zit. Als dit zo is, dan zullen ze tot de ontdekking komen dat de brandstofvoorraad van de Bob Barker ruim voldoende is om hun vlucht uit te kunnen zingen.

Het is niet bekend waar de Yushin Maru Nr. 1 en de Yushin Maru Nr. 2 zich bevinden, maar dit is niet van belang. Zonder het verwerkingsschip, de Nisshin Maru, zijn de harpoenschepen onbruikbaar. Ze kunnen geen walvissen doden als ze de karkassen niet kunnen afleveren bij dat walgelijke drijvende slachthuis.

De Japanse walvisvloot heeft tot dusverre een rampzalig seizoen. Sea Shepherd had de vloot al te pakken voordat ze zelfs maar konden beginnen met het doden van walvissen, en in januari waren twee van de harpoenschepen niet in staat om ook maar één walvis te doen, omdat ze achter de Steve Irwin en de Bob Barker aanzaten. Gedurende deze tijd waren het verwerkingsschip en het overgebleven harpoenschip voor het grootste deel op de vlucht en hadden slechts enkele dagen de gelegenheid om op walvissen te jagen voordat ze eind januari werden onderschept door de Steve Irwin, waarna ze weer op de vlucht gingen. De Nisshin Maru kon aan de achtervolging ontsnappen door zich een weg door het ijs te banen en kreeg het voor elkaar om nog enkele dagen op walvissen te jagen voordat de Gojira het schip opnieuw ontdekte en de Bob Barker de achtervolging inzette. Nu vluchten ze ver buiten hun jachtgebied. We weten niet precies hoeveel walvissen ze hebben gedood, maar we weten dat het er niet veel zijn.

Er heerst een uitgelaten stemming aan boord van de drie schepen van Sea Shepherd. De wetenschap dat  wederom honderden walvissen voor een jaar zijn gered is erg motiverend.

“Wij maken echt een verschil hier,” zei kunstenaar Howie Cooke uit Byron Bay, Australië. “De wetenschap dat walvissen die anders zouden zijn afgemaakt nu blijven leven, geeft me een fantastisch gevoel. Onze bemanningen hebben geweldig werk verricht dit jaar en ik denk dat we de walvisjagers erg kwaad en gefrustreerd hebben gemaakt.”

Waar gaan de walvisjagers heen? Het maakt echt niets uit zolang ze geen walvissen doden. Met nog maar iets meer dan een maand van het jachtseizoen te gaan, hebben de bemanningen van Sea Shepherd er alle vertrouwen in dat door de Nisshin Maru op de vlucht te houden, de walvisjacht niet zal worden hervat zolang een schip van Sea Shepherd haar laadhelling in de gaten kan blijven houden.

The Nisshin Maru forges ahead with the picturesque Mt. Siple in the background (photo: Gary Stokes)The Nisshin Maru forges ahead with the picturesque Mt. Siple in the background
(photo: Gary Stokes)

Operation No Compromise

Operation
No Compromise

 

Evenementen:

4, 5 en 6 augustus
Lisse
23 & 24 juni
Groningen

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: