Update van Operatie No Compromise: verslag van de Bob Barker

31 januari 2011

Update van Operatie No Compromise: verslag van de Bob Barker

Commentaar door Gary Stokes, fotograaf aan boord van de Bob Barker

Photo: Gary StokesFoto: Gary StokesIn de vroege morgen van 30 januari 2011 liet de Bob Barker zijn twee kleine boten te water, de Hunter en de Delta. De Bob Barker werd sinds het begin van de campagne eerst achtervolgd door de Yushin Maru Nr. 2, en de laatste tijd door de Yushin Maru Nr. 3. De laatste dagen kwam de Yushin Maru Nr. 3 gevaarlijk dicht bij de Bob Barker in de buurt, verschilllende keren binnen een mijl van ons schip, dat op een vaste en constante koers bleef varen. Dit klinkt misschien niet heel dichtbij, maar in de wijde uitgestrektheid  van een open oceaan is die afstand werkelijk heel klein.

Daarom beval kapitein Alex Cornelissen de bemanning van de kleine boten het te dicht naderende schip af te weren, het schip wiens kapitein bovendien de voormalig kapitein is van de Shonan Maru Nr. 2, het zelfde schip dat de Ady Gil doormidden voer tijdens de campagne in Antarctica vorig jaar. Deze kapitein is niet eens gesproken of ondervraagd over zijn agressieve acties vorig jaar, dus we zijn ons er sterk van bewust dat, omdat hij er al een keer mee weggekomen is, hij dit zo weer zou kunnen doen. Deze geschiedenis maakt het alleen maar gevaarlijker voor onze bemanning, terwijl zij onze niet gewelddadige acties uitvoeren om het illegaal slachten van walvissen in het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan tegen te gaan.

We werden afgezet in de buurt van een grote ijsberg, terwijl de Bob Barker zijn koers vervolgde. De Yushin Maru Nr. 3 (YM3) veranderde direct van koers, dus sprongen we heen en weer tussen de ijsbergen om deze als dekking te gebruiken, tot we dicht genoeg bij de YM3 waren. Toen ging de Delta voorop en racete naar de YM3 om de strijd met hen aan te binden, terwijl wij hen volgden in de Hunter. De Delta passeerde hen verschillende keren voor de boeg langs, terwijl wij langs de achtersteven voeren.

Met een snelheid van meer dan 20 knopen kwamen we in hun kielzog voor we weg schoten en naar de bakboordzijde van hun schip voeren, waarbij we de automatische waterkanonnen die ze net hebben geïnstalleerd, probeerden te ontwijken. De YM3 is dit jaar aangewezen als het zogenaamde beveiligingsschip van de walvisvaarders; we hebben verschillende bemanningsleden geheel in het zwart gekleed gezien op de brug en de loopbrug. Ze vallen op naast de rest van de bemanning van de walvisvaarders, die makkelijk herkend kan worden aan hun witte of verchroomde helmen. 

Na ongeveer een uur begonnen de zeeomstandigheden steeds ruwer te worden, waardoor we onze snelheid flink moesten verminderen. Zonder een snelheidsvoordeel ten opzichte van de YM3, zonden we een radiobericht naar de Bob Barker, en kapitein Cornelissen besloot de strijd te stoppen, en beval ons, voor onze eigen veiligheid, terug te keren naar de Bob Barker.

Sinds het begin van de campagne in Antarctica dit jaar, hebben we een aantal adembenemende en prachtige uitzichten gehad, en het verbaast me, en maakt me werkelijk kwaad, dat er mensen zijn die naar deze plek willen komen om een bloedbad aan te richten, zoals de walvisvaarders elk jaar drie maanden lang doen.

Gelukkig wordt onze campagne met haar directe acties elk jaar effectiever, en we geloven dat dit jaar het effectiefste tot nu toe zal worden. Hopelijk wordt dit onze laatste campagne ter verdediging van de walvissen in Antarctica, en zal dit reservaat echt een reservaat worden, waarin deze wonderbaarlijke, gevoelige dieren nog generaties lang veilig zullen zijn.

Alle fotos: Gary Stokes

Photo: Gary Stokes Photo: Gary Stokes
Photo: Gary Stokes Photo: Gary Stokes
Operation No Compromise

Operation
No Compromise

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: