Greenpeace mon Amour

14 januari 2011

Greenpeace mon Amour

Commentaar door Kapitein Paul Watson

Ik heb begrepen dat mijn recente verzoek aan Greenpeace om onze inspanningen in de Zuidelijke Oceaan te helpen met een van hun dure ijsklasse-schepen, is geweigerd. Ik heb geen 'nee', noch heb ik een 'ja,' maar het feit dat ik helemaal geen reactie krijg kan worden opgevat als een negatieve reactie. Dus helaas, het lijkt erop dat er geen schip van Greenpeace onderweg is.

Een medewerker van Greenpeace lekte naar een van onze directeuren dat hun officiële interne beleid is om te doen alsof Sea Shepherd niet bestaat. Blijkbaar mag niets van wat we zeggen of doen worden erkend. In de Oosterse gevechtssport zou dit "de weg van de struisvogel" worden genoemd.

Het is echt jammer. Niet alleen zou een extra schip hebben gegarandeerd dat de walvisvangst hier in de Zuidelijke Oceaan volledig zou zijn gestopt, maar het had ook de wereld kunnen tonen dat milieuorganisaties hekken kunnen repareren en samen kunnen werken om een gemeenschappelijk doel te bereiken. Ik bedoel, als een van je doelstellingen het bevorderen van vrede is, is het altijd een goede gewoonte om daar thuis mee te starten.

Greenpeace heeft vijf weken lang vijf nieuwsbrieven verstuurd met het verzoek om donaties om de walvissen in de Zuidelijke Oceaan te verdedigen, dit is een heet hangijzer en Sea Shepherd genereert krantenkoppen, dus waarom niet hè?

Een Greenpeace-insider vertelde me dat Greenpeace gewoon gebruik wil maken van de publiciteit die Sea Shepherd aan het genereren is in de Zuidelijke Oceaan, om geld in te zamelen voor hun zogenaamde echte campagne om de walvissen te redden, waarvan ik heb ontdekt dat deze niet plaatsvindt in de Zuidelijke Oceaan of zelfs niet in Japan, maar verbazingwekkend genoeg in Washington DC

Het volgende is het nieuwste Greenpeace-verzoek van landrot John Hocevar, de Greenpeace directeur voor oceaancampagnes (met mijn kritiek natuurlijk):

Geachte (naam invullen van massale mailing lijst)

Terwijl u dit leest, is de Japanse walvisvloot bezig met het doden van walvissen in de Zuidelijke Oceaan. Net zoals vorig jaar en net als rond deze tijd volgend jaar, als er niets verandert bij de Internationale Walvisvaart Commissie (IWC). Maar er is hoop.

Kapitein Paul Watson: Eigenlijk John, zijn zij niet bezig met het doden van walvissen in de Zuidelijke Oceaan terwijl de mensen je massaproductie-brief lezen. Sea Shepherd is druk bezig om te voorkomen dat ze walvissen doden in de Zuidelijke Oceaan. In feite hebben ze nog geen enkele walvis gedood in de Zuidelijke Oceaan dit seizoen. Er is hoop. Je hebt gelijk. Dit zal het meest rampzalige walvisjaar ooit worden voor Japan, omdat onze drie schepen hier in de Zuidelijke Oceaan zijn. Ik kan je hulp best gebruiken, maar ik begrijp dat die origamiwalvissen jouw prioriteit zijn. Daarom begrijp ik waarom Greenpeace niet hierheen kan komen. Het moet moeilijk zijn om een schip te besturen en tegelijkertijd origamiwalvissen te maken. Ik wou dat wij wat origamiwalvissen hadden, John. Helaas hebben we alleen echte walvissen en terwijl jij papieren walvissen fabriceert, zijn de echte in aantal gedaald.

Niet alleen heeft president Obama de macht om die veranderingen te maken, hij heeft het beloofd. Hier is wat hij Greenpeace vertelde in 2008: "

“.. Als president zal ik ervoor zorgen dat de VS leiderschap toont in de handhaving van internationale natuurbeschermingsovereenkomsten, waaronder naleving van het  internationale moratorium op de commerciële walvisjacht. Dat Japan bezig blijft met  commerciële walvisvangst is onaanvaardbaar"

Kapitein Paul Watson: John, echt, ben je van gisteren? Je moet nu toch wel beseffen dat wat een politicus zegt voor de verkiezingen, altijd volledig in strijd is met zijn beleid na de verkiezingen. President Barack Obama heeft iets gedaan dat zelfs George Bush Jr. voor hem niet heeft gedaan... hij heeft de walvissen verraden, John! Hij deed dat met zijn compromisvoorstel, dat mislukte toen de meerderheid van de IWC het afgelopen juni neersabelde in Marokko. Herinner je je het compromis nog, John, datgene dat Greenpeace ondersteunde, datgene dat walvisjacht zou hebben gelegaliseerd in ruil voor het halveren van de quota in de Zuidelijke Oceaan. Natuurlijk had Sea Shepherd al gezorgd voor het halveren van de quota, maar aagezien het officiële standpunt van Greenpeace is dat Sea Shepherd niet bestaat, veronderstel ik dat dat betekent dat onze prestaties niet zijn gebeurd. Maar luister naar zijn woorden, John, Obama zei dat hij leiderschap zou tonen. Hij zei niet wat voor sóórt leiderschap hij zou tonen. Zoals nu blijkt is het zijn leidinggevend besluit om compromissen te sluiten. “Japan toestaan om de 'commerciële' walvisjacht voort te zetten is onaanvaardbaar". Tenzij het natuurlijk onder een andere naam gebeurt, zoals 'wetenschappelijk’ of ‘cultureel’. " Wat is die nieuwe Japanse truc? Ahhhh ja, 'onze eetcultuur.' We kunnen Amerika zich niet laten bemoeien met eetcultuur, toch? Ik bedoel: kijk eens wat er gebeurde toen westerlingen zich bemoeiden met de eetcultuur van Borneo: wat een ramp was dat toen het eten van mensen werd verboden. Er waren een heleboel echt pissige kannibalen, John.

Het is tijd voor president Obama om zijn woord te houden en de walvissen te redden. Zeg hem dat hij de  commerciële walvisjacht voor eens en voor altijd beëindigt door hervorming van de IWC.

Kapitein Paul Watson: Zijn woord houden! John, hij is een politicus, wat denk je zelf? Maar serieus John, Je hebt je energie nodig om je te richten op de landen die walvissen doden. De Verenigde Staten hebben geen commerciële walvisvaart. Walvisvlees is illegaal in Amerika, John. Vind je het niet vreemd om te protesteren tegen walvisjacht bij een land dat niet op walvissen jaagt? Greenpeace heeft het altijd over het imperialisme van de VS, en het feit dat ze andere landen vertellen wat te doen. En nu vraag je de Verenigde Staten om Japan te vertellen wat te doen. Ik snap het niet, John.

Gisteren heb ik persoonlijk een bezoek gebracht aan het Witte Huis om een brief van Greenpeace af te geven die de resultaten van een recente opiniepeiling weergeven. De resultaten spreken voor zich. Een overweldigende hoeveelheid van de Amerikanen - 83%! - wil dat de President bij zijn campagnebelofte blijft om het internationale verbod op commerciële walvisvangst te verstevigen.

Kapitein Paul Watson: Wauw, echt John! Ik wou dat ik erbij kon zijn geweest om die brief met je af te geven. Vanaf hier, op het op en neergaande dek van mijn schip de Steve Irwin, kan ik alleen maar wensen dat ik er bij was in Washington, DC, waar klaarblijkelijk de echte actie plaatsvindt. Mijn God, John, heb je de man zelf gezien - of iemand van zijn regering? Waarschijnlijk niet, aangezien je niet de Japanse ambassadeur bent, maar goed van je John, dat je het tenminste geprobeerd hebt. Vond hij de origamiwalvissen leuk, vraag ik me af? 

Ik dacht dat het belangrijk was voor de president en zijn regering om te weten hoe het Amerikaanse publiek over deze kwestie denkt. Dit is niet iets dat kan worden genegeerd of dat gaat verdwijnen.

Kapitein Paul Watson: Ik weet zeker dat de president van de Verenigde Staten 's nachts wakker ligt, piekerend over de Japanners die walvissen doden in de Zuidelijke Oceaan.  Het moet vast en zeker de voornaamste zorg zijn in zijn agenda. Alsof hij niet genoeg zorgen heeft over internationale zaken, zonder de problemen van Japan erbij te nemen. Eigenlijk denk ik dat de Amerikaanse commissaris voor de walvisvaart, Monica Medina, meer bezig is met het illegaal gebruiken van de Amerikaanse belastingdienst als een wapen om Sea Shepherd te treiteren op verzoek van Japan. Blijkbaar zijn de Japanners boos dat Sea Shepherd hun quota verlaagt en over het geld dat dat ze kost. Ze willen dat de VS daar iets aan doet. Ik ben benieuwd of de Japanners ook kleine origamiwalvissen aan de president verzenden, met boodschappen als "houd Sea Shepherd uit ons vaarwater"?

U hebt een belangrijke rol te spelen in deze. De president moet uw stem horen, en de stemmen van iedereen die  de walvissen wil redden. Help om de zending van gisteren nog krachtiger te maken door de president vandaag een boodschap te sturen.

Kapitein Paul Watson: Heb ik een belangrijke rol te spelen, John? Denk je dat ik een verschil kan maken? Ik zou graag willen, je weet wel, een verschil maken, maar helaas ben ik hier voor de kust van Antarctica en deze vervelende walvisvaarders weerhouden me ervan om naar het Witte Huis te komen, waar de echte actie plaatsvindt. Gisteren werd ons origamiklasje zelfs verstoord toen een harpoenschip probeerde om onze helikopter schade toe te brengen met een waterkanon; hoe teleurstellend.
Maar ik begrijp je opmerking over de noodzaak om een bericht te verzenden. Ja, dames en heren dit is uw kans om een verschil te maken. Onderneem actie en stuur je origami-papieren walvis naar president Obama. Dat zal hem leren, een echt origami-pak op de broek.

We moeten deze cirkel zien te doorbreken. Om de walvissen voor eens en voor altijd te redden moeten we voor eens en voor altijd een einde maken aan de walvisjacht. Dat betekent dat er volgend jaar geen Japanse walvisvloot op weg gaat naar de Zuidelijke Oceaan en dat betekent dat hervorming van de IWC. President Obama heeft de macht om dat te realiseren. En samen hebben we de kracht om hem aan zijn woord te houden.
 
Kapitein Paul Watson: John, laat me je vertellen hoe je de cirkel kan doorbreken. Je raakt ze op de enige plek die ze begrijpen - hun bankrekeningen. Door te snijden in hun quota, kosten we hun de winst. Ik kan het verkeerd hebben, ik bedoel, de kracht van de origamiwalvis is geweldig, ik weet het, maar we proberen ons steentje bij te dragen hier aan de onderkant van de planeet. Ik houd vooral van het gedeelte waar je zegt dat we om de walvissen te redden, we de walvisjacht moeten beëindigen. Dat is een diep en zeer strategisch inzicht, John!  

Het is tijd om de IWC voor walvissen te laten werken, en niet voor walvisjagers.

Kapitein Paul Watson: Ik herinner me bovenstaande zin uit de Greenpeace mailing uit 1978, en die van 1988 en ook die van 1999. Maar John, de IWC heeft nooit gewerkt voor walvissen, werkt niet voor walvissen, en zal nooit werken voor walvissen. De IWC vertegenwoordigt de walvisindustrie en het woord ‘industrie’ gaat niet samen met het woord ‘behoud’.

P..S Afgelopen voorjaar kregen we de aandacht van de president. Dat kunnen we weer bereiken, maar dat zal net zoveel inspanning kosten. Stuur dit nadat je actie hebt ondernomen door aan iedereen die je kent die van walvissen houdt.

Kapitein Paul Watson: Oke, je had zijn aandacht en wat deed je ermee? Wat was het resultaat van zijn aandacht afgelopen voorjaar? Als de onderneming om zijn aandacht te krijgen zo succesvol was, waarom hebben we zijn aandacht dan weer nodig? Je weet, John, ik ben mede-oprichter van Greenpeace. Ik was op het schip op die eerste campagne bij Amchitka in 1971. Ik was de eerste officier toen we in 1975 voor het eerst de Sovjet-walvisjagers confronteerden. Ik geloof niet dat wij in die tijd het maken van origamiwalvissen en het schrijven van brieven ooit hebben gezien als "actie ondernemen." Als je zoiets zelfs maar had genoemd hadden we schuddebuikend van de lach over het dek gerold.

Ik weet het, John, ik ben van de oude stempel, een herinnering aan de dagen dat Greenpeace-leden nog echte harpoenen tegenhielden in plaats van virtuele. Je vind mijn foto's in de archieven, als zij nog niet zijn gecensureerd uit de officiële geschiedenis. Ik weet dat ik al gedegradeerd ben, althans in de 'nieuwe geschiedenis' van Greenpeace, van mede-oprichter naar een zogenaamd vroeg lid, maar ik herinner me de dagen toen we nog wisten wat het was om echte actie te ondernemen om de walvissen te redden. Eigenlijk ben ik dat nog steeds aan het doen. Maar ik vergat dat je slechts vier jaar oud was toen, zodat je waarschijnlijk geen herinneringen hebt aan die dagen, toen de echte harpoenen over onze hoofden vlogen en het confronteren van walvisjagers meer was als een videospelletje.

Ik hou ervan als je zegtdat "wij" de pioniers waren van campagnes om de walvisjacht te beëindigen, "wij" waren de eersten die ons lichaam tussen de harpoenen en de walvissen plaatsten en "wij" waren de eersten  die "directe actie" ondernamen om de walvissen te redden . Wat bedoel je precies met "wij", John? Ik kan me niet herinneren dat een van jullie samen met ons in die boten heeft gezeten. Noem me één huidige Greenpeace-directeur of actief lid die heeft deelgenomen aan deze reizen, John. Je bent net een 20-jarige oplichter op de hoek van de straat die bedelt om geld en beweert een Vietnam-veteraan te zijn. Je was er niet bij John, dus onthoud je dan van het gebruik van het woord "wij" in die context. Het is vervelend voor ons, echte veteranen.

Hoe dan ook John, misschien kun je dit doorgeven aan je bende die op straat geld inzamelt voor de walvissen. Vertel hen dat er dit seizoen geen walvissen zijn gedood. Vertel ze dat de aanvoerlijnen naar de walvisvloot zijn afgesneden. Vertel hen op straat het evangelie te verspreiden, John, dat Greenpeace de Whale Wars wint met videospelletjes en origamiwalvissen, en dat Sea Shepherd gewoon een mythe is.

Operation No Compromise

Operation
No Compromise

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: