Drie gruwelijke maanden in de Cove

11 januari 2011

Drie gruwelijke maanden in de Cove

Commentaar door Sea Shepherd Taiji campagnecoördinator Scott West

Three months of horror at the Cove

We kunnen er allemaal over eens zijn dat het een goede zaak is dat de Taiji dolfijnenslachting, en de dolfijnen entertainmentindustrie die voortvloeit uit de jacht, nu wereldwijde aandacht krijgen. Hardy Jones begon deze wreedheden een paar decennia geleden aan de kaak te stellen, en in 2003 is er door Sea Shepherd internationale aandacht voor gekomen. Ric O'Barry en Louie Psihoyos brachten de zaak op het wereldpodium met hun film ‘The Cove’. In september 2010 ging Sea Shepherd terug naar Taiji, om dagelijks aanwezig te zijn in Taiji en te zorgen dat de dolfijnjacht, het moorden en de vangst van wilde dieren niet plaatsvinden zonder dat dit gedocumenteerd wordt. Andere groepen hebben zich ook aangesloten, hoe meer, hoe beter, want aan deze waanzin moet een einde komen.

Wat er gebeurt in Taiji is afschuwelijk en onacceptabel, maar dit is slechts één hoofdstuk in het verhaal van hoe Japan elk jaar routinematig duizenden dolfijnen doodt in haar wateren. In tegenstelling tot de meeste geavanceerde, moderne, beschaafde, en goed opgeleide landen op deze planeet, staat Japan nog steeds het doden en de vangst van zeezoogdieren toe, en moedigt het aan. Japan is ook een van de leidende naties in de wereld als het om de overbevissing en exploitatie van onze oceanen gaat. Het Japanse agentschap voor de visserij liegt gemakkelijk tegen zichzelf en het Japanse  volk over de conditie van de oceanen. De gemiddelde Japanse burger kan het niet worden aangerekend dat hij in deze leugens trapt..

Wel leggen we de schuld bij de keuzes die worden gemaakt door de mannen en vrouwen die nauw betrokken zijn bij de dolfijnenjacht, moordpartijen, handel en entertainmentindustrie. Dit zijn personen die uit de eerste hand de verwoestende gevolgen van hun acties ervaren, maar deze desondanks blijven uitvoeren. Misschien rechtvaardigen ze hun acties in hun eigen hoofd met de onzin dat wat ze doen zogenaamd cultureel is, of ze kunnen hun geweten sussen met het aloude excuus van 'Ik doe alleen maar mijn werk.’ Echter, er is niet één legitiem argument of reden voor het lastigvallen, gevangen nemen, tot slavernij brengen, molesteren of afslachten van walvisachtigen.

Three months of horror at the CoveDe dolfijnendoders in Taiji en elders in Japan, en de dolfijnendoders die betrokken zijn bij de wereldwijde entertainmentindustrie die levende dolfijnen gevangen neemt, verdienen onze interesse niet, en zeker niet ons respect. Hooguit verdienen ze ons medelijden, maar meer nog verdienen ze onze verachting. Hoewel we ze niet gewond willen zien, is het zeker acceptabel om het hen ongemakkelijk te maken in hun zogenaamde werk. Om ze te laten kronkelen onder het toezicht van een onwelwillend publiek is nog beter. Om hen zo veel tegengas te geven dat zij ander werk gaan zoeken zou onbetaalbaar zijn.

Ik heb drie maanden in Taiji doorgebracht, en om de belofte na te komen die Sea Shepherd heeft gedaan aan de Japanse politie, heb ik hun netten niet opengeknipt. Ik werkte binnen de grenzen van de Japanse wet. Ook greep ik elke gelegenheid  aan om de schandelijke handelingen van deze verachtelijke personen te registreren en om ze te achtervolgen met mijn camera. Ze deinsden terug voor de lens zoals het kwaad terugdeinst voor het licht. Ik kijk ernaar uit om op een gegeven moment terug te keren naar Japan, zodat ik kan weer mijn licht kan laten schijnen over het kwaad in Taiji.

Taiji in het algemeen en de Cove in het bijzonder, zijn twee zeer slechte plaatsen. Je kan het voelen in de lucht, de bodem, en zeker in het water. Op het eerste gezicht heeft de stad een adembenemende natuurlijke schoonheid, maar mettertijd, en zeker nadat men getuige is geweest van de onvoorstelbare ellende en gruwelijkheden die mannen en vrouwen daar veroorzaken, zie je de afzichtelijke waarheid die de stad vertegenwoordigt.

De plaats zelf is nog niet verloren. De onschuldige burgers van Taiji die de schande moeten verdragen die een handvol van hun buren hun stad brengen, zijn zeker niet slecht of lelijk. En hoe zit het met de mannen en vrouwen die ervoor kiezen om de dolfijnen te misbruiken of die ervoor kiezen om deze zonden te ondersteunen? Is redding nog mogelijk voor hen? Wat maakt het uit? Het enige dat telt is dat ze hun slechte daden staken en bijna alles dat ieder van ons kan doen om dat tot stand te brengen, is welkom en wordt aangemoedigd.

Voor degenen die ervoor kiezen om Sea Shepherd of mijzelf aan te vallen voor onze acties en houding, luister goed, want het kan ons gewoon niet schelen wat je denkt. Het kan ons wel schelen wat de dolfijnen denken, en hoewel ze zich misschien verwonderen over onze onwil om de Japanse wet te overtreden, kan ik u verzekeren dat ze niet zo vreselijk boos zijn wanneer we iets lijken te zeggen dat een dolfijnenmoordenaar aan het huilen zou kunnen brengen.

Voor de oceanen,

Scott West
Cove Guardian

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: