Gevecht tegen de geruchtenmolen

30 december 2010

Gevecht tegen de geruchtenmolen

Commentaar door kapitein Paul Watson

Er doen veel geruchten de ronde, met name op Facebook, over de Amerikaanse visgroothandel Gorton’s, die een tankschip zou sturen om de Japanse walvisvloot bij te tanken. Deze geruchten beweren onder andere dat de Japanse vloot eigenljik in Chili zal bijtanken of bij de Paaseilanden vanuit een Chileense tanker. Er wordt gezegd dat deze tanker, blijkbaar in handen van het Chileense bedrijf Salmones Antarctic, dat zich bezighoudt met de zalmkweek, de walvisjagers bij Paaseiland, buiten de kust van Chili, of in het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan zelf zal bijtanken.

Het eerste gerucht kan gemakkelijk de kop in worden gedrukt. Onderstaande is een reactie van Gorton’s : 

Gorton’s en haar management zijn altijd al tegen de walvisjacht in welke vorm dan ook geweest. Gorton’s heeft zelf dan ook nooit deelgenomen aan activiteiten op het gebied van walvisjacht. In ons 160-jarig bestaan hebben wij nog nooit een walvis vermoord, en zullen dit ook nooit doen. Onze positie is bekend bij onze moederorganisatie ‘Nippon Suisan’, de visserij-industrie en onze gemeenschap. Nippon Suisan heeft geen banden met de Japanse overheid en haar walvisjachtprogramma, en heeft ook geen invloed op het beleid van de Japanse overheid met betrekking tot de walvisjacht. Wij willen u tevens verzekeren dat ‘Salmones Antarctic’ geen brandstoftanker heeft geleend aan de Japanse vloot gedurende het seizoen 2010/2011 ; dit gerucht is onjuist.

Liegen ze? Niet waarschijnlijk. Gorton’s is een gerenommeerde onderneming en een leugen als deze zou snel door de waarheid worden ingehaald. Dat weten zij ook en dit risico zullen zij niet willen nemen.

Sea Shepherd zal mogelijke connecties in Chili blijven onderzoeken. Niettemin denk ik dat we gevoeglijk kunnen zeggen dat de Japanse vloot niet naar Paaseiland zal gaan om bij te tanken. Dit ligt te ver naar het noorden en dat is economisch gezien geen haalbare optie voor de vloot. Daarnaast is Chili lid van het Latijns-Amerikaanse blok dat fel tegen de walvisjacht is. Het land riep onlangs al haar territoriale wateren uit tot walvisreservaat en het lijkt dan ook onwaarschijnlijk dat de Chileense regering de Japanse walvisvaarders zal laten bijtanken in haar wateren. Nieuw-Zeeland heeft een grotere bereidheid getoond dan Chili om de Japanse walvisjacht te ondersteunen en zelfs zij staan niet toe dat de Japanse walvisjagers in hun havens komen.

De mogelijkheid bestaat dat er een tanker gehuurd kon worden vanuit Chili om bij te tanken en om walvisvlees mee  terug te vervoeren. Het zou dan zeer waarschijnlijk zijn dat dit bevoorradingsschip ook naar de Zuidelijke Oceaan zou gaan om de walvisvaarders daar bij te tanken. Deze mogelijkheid zijn wij aan het onderzoeken en als blijkt dat dit zo is, dan zou de operatie naar alle waarschijnlijkheid plaatsvinden tussen begin en half februari.

Volgens de wet, in overeenstemming met het Antarctisch verdrag, is bijtanken niet toegestaan ten zuiden van 60 graden. Echter, Japan heeft deze verordening al eerder geschonden en zal waarschijnlijk bereid zijn om dit opnieuw te doen, aangezien zij weinig waarde hechten aan deze wet. De schepen van Sea Shepherd zullen elke poging om de Nisshin Maru illegaal bij te tanken proberen te verhinderen, want wij zijn ervan overtuigd dat wij de Japanse vloot zullen vinden en hun operaties kunnen dwarsbomen, voor zij nieuwe brandstof nodig hebben.

Sea Shepherd heeft de verzekering gekregen dat Chili zich niet vijandig zal gedragen tegenover schepen van Sea Shepherd die hun havens binnenlopen. Sea Shepherd heeft een gevestigde afdeling in Chili en een solide basis aanhangers in het land.

Een ander gerucht waar ik niet veel waarde aan hecht, is dat de walvisjagers walvissen willen doden in het bjjzijn van Sea Shepherd schepen. In 2009 probeerden de Japanse walvisvaarders dat al eens te doen. Er werden drie walvissen gedood en het overladen van deze walvissen resulteerde driemaal in een botsing tussen de harpoenschepen en de Steve Irwin. Na die tijd hebben ze niet opnieuw geprobeerd om dat te doen, maar als zij het dit seizoen proberen dan zijn zij verzekerd van nieuwe botsingen. De walvissen die in 2009 werden vermoord, werden afgeslacht op een afstand van meer dan 12 mijl; de Steve Irwin had niet de mogelijkheid om de snellere harpoenschepen bij te houden en deze moorden te voorkomen. Dit seizoen hebben we de Gojira, en een snellere helikopter die een grotere afstand kan bestrijken, om de Japanse walvisboten te blokkeren en bij te houden.

De beweringen dat er aan boord van de Japanse vloot gewapende, Japanse kustwachters aanwezig zijn, zijn waar. Wij weten niet hoeveel het er zijn of welke wapens zij bij zich dragen, maar wij weten dat er daadwerkelijk gewapend kustwachtpersoneel aanwezig is op de jachtschepen. Zij hebben echter geen bevoegdheden om aan boord te komen van schepen die in Nederland of Australië zijn geregistreerd. Elke poging die zij wagen om dit wel te doen, zal worden tegengehouden met niet-dodelijke, maar niettemin overtuigende weerstand.

De inzet is dit seizoen bijzonder hoog. De Japanse walvisvaarders weten dat zij een voor de Japanse overheid acceptabel aantal walvissen moeten doden, zodat   de aanhoudende subsidies voor hun economische leeglopende onderneming gerechtvaardigd zijn. Deze is nu uitgegroeid tot een zwart gat voor bedrijfssteun, dat niks bijdraagt aan Japan op economisch, wetenschappelijk, cultureel en vooral politiek gebied. De hele Japanse walvisjacht brengt Japan juist elk jaar meer in verlegenheid. Het internationale publiek is zich steeds meer bewust van, en wordt steeds bozer over, de starre houding van de Japanse overheid met betrekking tot deze kwestie. En op dit moment wordt de industrie ook nog eens opgeschrikt door een schandaal vol beschuldigingen van corruptie en omkoping.

Ik ben er zeker van dat de sleutel tot succes ligt bij de aanhoudende druk van mensen van over de hele wereld, die de Japanse ambassades en consulaten bellen, demonstreren voor deze Japanse ambassades en consulaten, evenals de pogingen die Sea Shepherd op locatie onderneemt om de illegale walvisjacht en het bijtanken van de schepen te dwarsbomen.

Geruchten zullen er blijven, dat is altijd zo, maar wat belangrijker is dan het ontzenuwen van deze geruchten, is het afschaffen van de walvisjacht zelf en wij zullen dat dit seizoen met ons hele hart en ziel proberen.Wat kun jij doen om de walvisjacht te stoppen?

 

ONDERNEEM ACTIE! Er zijn veel dingen die je kunt doen om de walvissen en dolfijnen te redden. Steun ons in onze aanhoudende strijd door druk te zetten op de Japanse overheid en hun ambassades en consulaten wereldwijd om actie te ondernemen.

 

SCHRIJF: stuur een brief, e-mail en/of fax naar de minister-president van Japan, het ministerie van Visserij, je lokale ambassade of consulaat en andere Japanse autoriteiten om hen te laten weten dat deze barbaarse slachtpartijen onacceptabel zijn.

MINISTER-PRESIDENT VAN JAPAN
Prime Minister Naoto Kan
Cabinet Office, Government of Japan
1-6-1 Nagata-cho
Chiyoda-ku, Tokyo. 100-8914 JAPAN
+81-3-5253-2111

Website: http://www.kantei.go.jp/foreign/index-e.html

Online commentaarformulier  #1 : https://www.kantei.go.jp/foreign/forms/comment_ssl.html
Online commentaarformulier  #1 : https://form.cao.go.jp/kokusai/en_opinion-0001.html

MINISTER VAN VISSERIJ
Ministry of Agriculture, Forestry and Fisheries
Masahiko Yamada
1-2-1 Kasumigaseki
Chiyoda-ku, Tokyo. 100-8950 JAPAN
Tel:+81-3-3502-8111
Fax: +81-3-3502-8220

Website: http://www.maff.go.jp/e/index.html
Contact formulier: https://www.contact.maff.go.jp/maff/form/114e.html

 

AMBASSADE VAN JAPAN IN DEN HAAG
Ambassadeur Z.E de heer Takashi KOEZUKA
Tobias Asserlaan 2
2517 KC Den Haag
Telefoon: 070 - 346 95 44
Fax: 070 - 310 63 41

E-mail: jicc@ws.mofa.go.jp
www.us.emb-japan.go.jp

CONSULAAT-GENERAAL VAN JAPAN IN AMSTERDAM
Gustav Mahlerlaan 10
1082 PP Amsterdam
Telefoon: 020 - 691 69 21
Fax: 020 - 629 40 28
 
CONSULAAT-GENERAAL VAN JAPAN IN ROTTERDAM
Van Oldenbarneveltplaats 22
3012 AH Rotterdam
Telefoon: 010 - 402 56 55
Fax: 010 - 402 38 82
Email: mmi007@euronet.nl

NEEM CONTACT OP MET UW LOKALE MEDIA (TELEVISIE, KRANTEN EN RADIO):

Om onder de aandacht te brengen wat er gebeurt in Japan, hebben we de media nodig om deze informatie onder het publiek te verspreiden en hen bewust te maken van deze belangrijke kwesties.

  • Schrijf brieven naar de redacteuren van de lokale kranten
  • Bel televisie- en radiostations en vraag hen om aandacht te besteden aan dit belangrijke nieuws
  • Je kan het telefoonnummer van Sea Shepherd doorgeven (+1-360-370-5650),  zodat de media ons kunnen benaderen voor interviews met de oprichter en kapitein van Sea Shepherd, kapitein Paul Watson

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE E-MAIL NIEUWSBRIEF:

Ontvang ons Sea Shepherd E-News om op de hoogte te blijven van onze voortgang en om meer te weten te komen over hoe je kunt helpen.

STEUN SEA SHEPHERD VANDAAG NOG MET EEN DONATIE!:

Klik hier om een donatie te maken via kredietkaart of om meer te weten te komen over andere manieren om Sea Shepherd te steunen.

Operation No Compromise

Operation
No Compromise

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: