Zuid-Amerikaanse zeeleeuwen verkeren in groot gevaar

27 december 2010

Zuid-Amerikaanse zeeleeuwen verkeren in groot gevaar

Commentaar door Francisco Henriquez, Sea Shepherd coördinator in Chili

De Chileense afdeling van Sea Shepherd Conservation Society is snel gegroeid onder de hoede van coördinator Francisco Henriquez. Deze afdeling is nu een sterke en effectieve supporter van de internationale missies van Sea Shepherd. Jammer genoeg heeft Chili zelf een hoop milieuproblemen en één van de grootste tragedies voor het zeeleven is nu de afslachting van de Zuid-Amerikaanse zeeleeuwen. In dit artikel beschrijft Henriquez tot in detail hoe het afslachten van lokale zeeleeuwen toeneemt en hoe de  wet die de zeeleeuwen momenteel nog beschermt binnenkort afloopt. Hij vraagt uw hulp om hun overleving voor de toekomst veilig te stellen.

South American Sea Lions are in Great Peril

Halverwege de negentiende eeuw waren Zuid-Amerikaanse zeeleeuwen bijna uitgestorven. Hoewel hun populatie langzaam begon te herstellen in de tientallen jaren daarna,  verkeren zij nu weer in groot gevaar door de toenemende illegale handel in van zeeleeuwen afkomstige producten, en omdat mensen hun leefgebied inpikken, wat leidt tot voedseltekort en gebrek aan beschutting voor de zeeleeuwen.

Het is welbekend dat zeeleeuwen een integraal deel uit maken van het natuurlijke ecosysteem langs de Chileense kust. Jammer genoeg dreigt de toenemende confrontatie tussen zeeleeuwen en vissers dit delicate evenwicht snel te verstoren. De vissers beweren dat de zeeleeuwen niet alleen de voorraad vis doen slinken, maar ook hun vismethodes saboteren.

In Chili is het tot 2012 bij wet verboden om op zeeleeuwen te jagen, maar de Chileense regering is van plan om de jacht op zeeleeuwen te legaliseren zodra deze wet afloopt. Om de gemeenschap ervan te overtuigen deze maatregelen te accepteren, strooit de regering leugens rond als zou de Chileense kust overbevolkt zijn met zeeleeuwen en de zeeleeuwen verantwoordelijk voor de afname van de plaatselijke visvoorraad. Naast het bejagen en doden van zeeleeuwen, willen de autoriteiten nog andere maatregelen nemen om de populatie zeeleeuwen onder controle te houden, waaronder het verkopen van deze dieren aan zeeaquaria. Dat klinkt nou wel heel erg als de dolfijnencampagne van Sea Shepherd in Taiji te J apan,  misschien heb je ervan gehoord?

Er is veel misleidende infomatie over de invloed die zeeleeuwen hebben op de heekpopulatie. Autoriteiten beweren dat de” zeeleeuwen 80% van de vissen wegkapen” en zo een grote invloed hebben op de commerciële visserij. Een onafhankelijk onderzoek in oktober 2009 van “Marine Science Ices Diary”, geleid door wetenschapster Ana de la Torriente, toonde echter aan dat de zeeleeuwen aan de Chileense kust verantwoordelijk zijn voor slechts 2% van de totale predatie op de heekpopulatie

(l to r) Sea Shepherd Chile: Pietro Rissetti, Paola Herrera, Marco Garcia, Macarena Quezada, Francisco HenriquezSea Shepherd Chili: Pietro Rissetti, Paola Herrera, Marco Garcia, Macarena Quezada, Francisco Henriquez (van links naar rechts)

Zeeleeuwen zijn essentieel voor het natuurlijke ecosysteem. Ze ruimen niet alleen zieke en verzwakte vissen op, maar jagen ook op de zalmen die ontsnappen uit viskwekerijen en die de inheemse vissoorten langs de Chileense kust bedreigen.

Het ergste van alles is dat de vissers al het recht in eigen hand hebben genomen door de zeeleeuwen illegaal te doden naar believen. Ook zalmkwekers schieten zeeleeuwen af om ze er van te weerhouden hun netten te beschadigen. Maar naast de lokale bedreiging voor de zeeleeuwen, zijn ze ook gewild in Azië, waar hun vlees op de zwarte markt als afrodisiac verkocht wordt. De Aziatische markt betaalt kapitalen voor de reproductieorganen van zeeleeuwen en Chili blijft die organen rechtstreeks leveren. Zelfs als de huidige wetten die zeeleeuwen beschermen na 2012 van kracht blijven, dan nog zal de verkoop op de zwarte markt doorgaan.

Ongelukkig genoeg laat de geschiedenis zien dat pas als de situatie van bedreigde dieren wanhopig wordt, mensen in actie komen. Tweehonderd jaar geleden stonden de zeeleeuwen in Chili op het punt van uitsterven. Toen pas werd de jacht op zeeleeuwen verboden, evenals de verkoop van zeeleeuwen. Het is nu 2010 en wij kunnen zien dat de acties van de regering indruisen tegen deze wetten, en dat voor financieel winstbejag en zonder rekening te houden met dieren in het wild en het gevoelige ecosysteem. De zeeleeuwen hebben onze hulp nodig, onderneem actie door iedereen te laten weten van deze wreedheden die in ons land plaatsvinden en maak je sterk voor deze ongelofelijke wezens.

Wat je kunt doen:

Help de toekomst van de zeeleeuwen in Chili veilig te stellen door te schrijven naar oirs@subpesca.cl en naar Pablo Galilea van Subsecretaría Nacional de Pesca (ondersecretariaat van de Chileense nationale visserij) om hen om hun steun te vragen bij de bescherming van de Chileense zeeleeuwen en vissen vóórdat het te laat is.

U kunt ook Sea Shepherd Chile volgen op Facebook.

Als je vrijwilliger wilt worden bij Sea Shepherd Chile, schrijf dan naar chile@seashepherd.org

editorial_101224_1_2_sea lions in peril-004

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: