Oesters bedreigd door herpes !

24 december 2010

Oesters bedreigd door herpes!

Commentaar door Kapitein Paul Watson

Als je de moeite hebt genomen om het laatste nummer van het Virus Research Journal door te nemen (daar is toch iedereen op geabonneerd?) dan zou je daarin een alarmerend artikel over herpes hebben aangetroffen. Herinner je je herpes nog? Het werd zeer serieus genomen, totdat alle aandacht uitging naar aandoeningen zoals AIDS. Helaas blijft herpes een uiterst destructief virus, en niet alleen voor mensen.

Het is al erg genoeg dat  er onder koala’s een chlamydia-epidemie heerst , maar volgens Virus Research lijden oesters nu onder een ernstige herpes-epidemie. Bij mensen veroorzaakt herpes aanzienlijk ongemak bij degenen die eraan lijden, maar bij oesters is het dodelijk, en miljoenen oesters in de Stille Oceaan sterven eraan. Het virus heeft al ergens tussen de 20 en 100 procent van de oesters in franse oesterbedden vernietigd en breidt zich nu ook uit  naar oesterkwekerijen in Groot-Brittannië en Californië.

Overgenomen uit Virus Research:

"Het is bekend dat  herpes en soortgelijke virussen een keur van over de gehele wereld verspreide tweekleppige weekdieren kunnen infecteren.” Dat is de mening  van co-auteur Tristan Renault en zijn collega’s . Renault  is directeur van het French Research Institute for Exploration of the Sea.

Hij en zijn team merken op dat er  “ abnormale zomersterfte “  is gerapporteerd onder de Stille Zuidzee oester Crassostrea gigas.  Deze sterfte wordt in verband gebracht met het nieuwe herpesvirus Ostreid herpesvirus 1 (OsHV-1). De Crassostrea gigas is een oester die wereldwijd van belang is voor de commerciële oesterteelt . Zo is dit type oester bijvoorbeeld de belangrijkste schelpdierenbron van de staat Washington.

In een  voorafgaande studie toonden deze wetenschappers aan hoe snel deze nieuwe herpesvariant zich binnen oesters vermenigvuldigt . Het tast jonge oesters aan op momenten waarop hun immuunsysteem niet goed functioneert.

Renault verklaarde tegenover de National Geographic dat de opwarming van de aarde  “ een verklaring zou kunnen zijn voor het verschijnen van dit  type virus “. Kevin Denham van het Britain's Fish Health Inspectorate legde uit dat het  virus “slapend“ blijft totdat de temperatuur van het water boven de 16°C komt. En dat laatste heeft zich deze zomer vaak voorgedaan.

De oorzaak

Wetenschappers vermoeden dat het herpesvirus ook  mosselen , Sint-jacobsschelpen en andere weekdieren besmet .Deze herpesvariant die weekdieren aantast is niet de herpes simplex die mensen kan infecteren. Er is bovendien geen bewijs voor de mogelijkheid dat herpes in weekdieren mensen kan besmetten, maar veel oesters worden rauw gegeten en dat betekent dat ze in de maag komen met het levende oester-herpesvirus. Is het mogelijk dat dit virus ook mensen kan treffen? Niemand die het weet.

Er is bewijsmateriaal waaruit blijkt dat de opwarming van de aarde een rol speelt, maar er zijn veel meer  factoren die leiden tot een verzwakking van het immuunsysteem van in zee levende diersoorten . Voorbeelden hiervan zijn de toenemende verzuring van de zeeën , chemische vervuiling en afname van de biodiversiteit.

Een ding is zeker, herpes tast ongetwijfeld oesters aan en zij sterven daardoor. Dat is een tragedie die heel wat ernstiger is dan koortslippen en af en toe een uitbarsting van het virus bij mensen.

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: