Sea Shepherd veroordeelt het zinloos afslachten van haaien

17 december 2010

Sea Shepherd veroordeelt het zinloos afslachten van haaien

Commentaar door Kim McCoy , directeur juridische zaken van Sea Shepherd

waarschuwing : schokkende foto's en video's

Haaiendrama's

finned whale shark

Walvishaaien -- Sea Shepherd Conservation Society is tegen het doden van alle soorten haaien om wat voor reden dan ook . Dit geldt in het bijzonder als het doden plaatsvindt door de vinnen af te snijden van een prachtige , zachtaardige walvishaai en hij daarna aan zijn lot wordt overgelaten, zodat hij een langzame, pijnlijke dood sterft . Daar komt nog bij dat de  walvishaai tot de bedreigde diersoorten behoort . Om met  James Franco in de film Pineapple Express te spreken : “het is alsof je een éénhoorn doodt ….met een bom“  Werkelijk , wie zou zoiets nu kunnen doen ?

En toch is dat precies wat er is gebeurd op de Filippijnen, in februari van het afgelopen jaar. Er verscheen toen voor de kust van Tingloy eiland een verzwakte, stervende walvishaai , waarvan de vinnen en de staart op geheimzinnige wijze waren verdwenen . De autoriteiten speculeerden toen over de mogelijkheid dat de zachtmoedige reus per ongeluk in visnetten verstrikt was geraakt, en dat  plaatselijke vissers het arme dier alleen met hun blote handen hadden kunnen “redden “ door de vinnen en de staart af te snijden. Ik weet niet hoe jij erover denkt, maar als ik ooit op zee in moeilijkheden raak geef ik er de voorkeur aan om niet op deze manier “gered” te worden!

 Je hoeft geen raketgeleerde te zijn om tot de conclusie te komen dat die ruw afgehakte vinnen niet het gevolg waren van een reddingspoging; het is veel waarschijnlijker dat deze arme walvishaai het slachtoffer was van menselijke hebzucht . De droeve waarheid is dat er veel geld te verdienen is met vinnen. Dit geldt in het bijzonder voor de vinnen van beschermde soorten die op de zwarte markt worden verkocht, en zelfs nog meer voor de grote en mooie vinnen van de zachtaardige walvishaai. Die kunnen wel $800 per kilo opbrengen.

whale shark fin

Ironisch genoeg vond deze tragedie plaats een paar dagen nadat de stad Manila als gastheer was opgetreden voor  de afgevaardigden van ongeveer vijftig landen die de derde vergadering  van de International Cooperation on Migratory Sharks  kwamen bijwonen. Tijdens deze vergadering werd een Memorandum of Understanding (MOU) ondertekend , dat speciale bescherming zou bieden aan walvishaaien .Bovendien zijn de Filippijnen toegetreden tot de Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora (CITES) , en walvishaaien zijn één van de slechts drie soorten grote haaien die op grond van CITES bescherming genieten.

Het is duidelijk dat deze nieuwe MOU niet het gewenste effect heeft gehad, want precies twee maanden geleden vond, opnieuw in de Filippijnen, een zelfs nog ongehoordere slachtpartij plaats. In oktober maakten de nieuwsberichten melding van een boze visser die een babywalvishaai dood schoot nadat deze verward was geraakt in zijn viskooi . Uit politierapporten blijkt  dat  er op het lichaam van de babyhaai meer dan dertig kogelwonden en meerdere speerwonden werden aangetroffen. Men zegt dat het lichaam in stukken is gesneden en onder de dorpelingen is verdeeld, en we kunnen er zeker van zijn dat de vinnen voor een flink bedrag zijn verkocht.

Hoewel er naar beide bovenvermelde zaken onderzoeken lopen, en de moordenaars, als ze schuldig worden bevonden, tot vier jaar gevangenisstraf boven het hoofd kan hangen plus een geldboete, is het onwaarschijnlijk dat aan deze arme dieren ooit recht gedaan zal worden.

Wat de gevoelloze moord op een walvishaai nog onvergeeflijker maakt, als we het feit dat deze verschrikkelijke daden in strijd zijn met de wet even buiten beschouwing laten, is het zachtaardige karakter van de walvishaai. Walvishaaien zijn filtervoeders : zij zwemmen langzaam aan de oppervlakte en filteren plankton door hun enorme kieuwopeningen. Zij staan over de hele wereld bekend vanwege hun niet-agressieve gedrag; het is zelfs zo dat er geen verslagen bekend zijn waaruit blijkt dat er ooit iemand opzettelijk is verwond door een walvishaai. Helaas zijn walvishaaien van alle haaien ook de langzaamste zwemmers. Daardoor, en door hun forse afmetingen en het feit dat ze dicht aan de oppervlakte zwemmen als ze zich voeden, zijn ze een gemakkelijk doelwit voor opportunistische vissers die winst  willen slaan uit hun prachtige vinnen.

Reuzenhaaien – Een andere soort zachtaardige filtervoeder, de reuzenhaai, werd in de jaren ‘40 en ‘50 bijna uitgeroeid door een woeste aanval op deze dieren die werd goedgekeurd door de Canadese regering. Hoewel ze zich uitsluitend met hun eigen zaken bezig hielden, kregen reuzenhaaien de reputatie hinderlijk te zijn omdat ze regelmatig verstrikt raakten in de kieuwnetten van vissers. Hierdoor veroorzaakten zij per ongeluk schade aan de netten, om maar te zwijgen van het feit dat ze ook in deze netten werden gedood.

Om deze plaag een halt toe te roepen begonnen patrouilleboten van de visserijautoriteiten van Brits Columbia in 1955 reuzenhaaien te rammen. Ze gingen zelfs zover dat ze grote messen aan de boeg van hun schepen bevestigden, die waren ontworpen om de haaien doormidden te snijden. Deze manier van doen leidde er al snel toe dat niemand zich meer ergens iets van aantrok. De reuzenhaaien werden doodgeschoten met geweren, geharpoeneerd en gewoon afgeslacht  op alle mogelijke manieren. Het resultaat was dat reuzenhaaien bijna werden uitgeroeid. En dat alles onder het mom de belangen van de zalmvisserij van Brits Columbia te beschermen – hoe absurd!

Groenlandse haaien – Weer een andere “lastige” soort is de Groenlandse haai. Hun enige misdaad is dat ze met duizenden tegelijk verstrikt raken in de lijnen en netten van de heilbottreilers die hun natuurlijke leefgebied binnendringen. In de zomer van 2009 werd bekend gemaakt dat wetenschappers actief waren begonnen met onderzoek naar manieren waarop het vlees van deze haai, dat olieachtig is en giftig voor mensen, gebruikt zou kunnen worden om biobrandstof te maken. Om dit doel te bereiken werd het vlees gemengd met  zeewier en huishoudelijk afvalwater. De bedoeling van dit plan is ongetwijfeld een poging om te legitimeren dat deze soort nodeloos wordt afgeslacht en dat duizenden karkassen van deze grote haaien in zee worden gedumpt omdat ze commercieel gezien waardeloos zijn.

divider

Kesennuma – Haaienvinnenhoofdstad van Japan

Sea Shepherd Condemns Shark Slaughter

Maar misschien het meest verbijsterend van alles is simpelweg de omvang van wat er op het ogenblik  - en al jarenlang – gebeurt met haaien in het schilderachtige Japanse kustplaatsje Kesennuma. In dit kleine haventje worden duizenden haaien per dag geslacht.

Verleden jaar was ik in Tokio om een lezing te geven op een bijeenkomst over het behoud van haaien. Samen met Alex S. Earl, mede-directeur van Sea Shepherd, maakte ik een omweg om een undercover onderzoek in te stellen en een inschatting te maken van de situatie. Wat we zagen was werkelijk onvoorstelbaar en misselijkmakend.

In de noord-oost hoek van de prefectuur Miyagi, aan de baai van Kesennuma, ligt het vissersdorp Kesennuma aan een idyllische haven met golvende heuvels op de achtergrond. Het is een bedrijvige toeristenplaats voor Japanners, met een hartelijke, vriendelijke bevolking. Bovendien is het enige haaienmuseum van het land er gevestigd. Het hele stadje leeft van de haaien en verheerlijkt ze. Wat dat betreft vertoont het een treffende gelijkenis met Taiji en de manier waarop ze daar met hun dolfijnen omgaan. Maar de vissers hebben bloed aan hun handen. Zij zijn verantwoordelijk voor de gruwelijke massaslachting onder deze schitterende dieren, in een tempo dat er toe zal leiden dat zij volkomen zullen verdwijnen uit onze oceanen als er niet wordt ingegrepen.

Fukahire (uitgesproken : “foeka-hier-ai”) is het Japanse word voor haaienvin, en in de winkels en restaurants van Kesennuma kunnen consumenten kiezen uit een enorm assortiment fukahire en andere haaienproducten. De keuzemogelijkheden omvatten haaienvinnensoep , haaienvinnen-ramen (noedels), haaienvinnen-tsukune (gehaktballetjes) , haaienvinnen-viscakejes , haaienrepen ,haaiensnoepjes , haaien-shumai (knoedels), haaienburgers, haaiensashimi, haaiensushi, haaienvinnen-senbei (rijstcrackers ), hondenspeeltjes om op te kauwen (gemaakt uit de ruggegraat van haaien ), collageen capsules, huidverzorgingsproducten, tassen, portefeuilles, sleutelringen, riemen, de lijst is eindeloos. Ironisch genoeg is de grootste in haaienvinnen producten gespecialiseerde winkel van heel Kesennuma gevestigd in hetzelfde gebouw als het museum voor haaien.

Op de dag van ons onderzoek stonden Alex en ik vroeg op en arriveerden we omstreeks 4.00 uur ’s ochtends in de haven. Eén voor één kwamen er al schepen binnen. Ze legden aan om hun lading te lossen en we werden begroet door de stoom die oprees van de lichamen van de ontelbare dode haaien die netjes rij na rij op de betonnen vloer waren gestapeld. Naarmate de zon hoger aan de hemel kwam te staan  groeide ons ongeloof over het tafereel dat zich voor onze ogen ontvouwde.

Video: Het uitladen van haaien uit de boten

 
Video credit: Kim McCoy/SSCS (:22)
spacer

Foto's van haaien die worden uitgeladen
Klik aan om te bekijken

Sea Shepherd Condemns Shark Slaughter Sea Shepherd Condemns Shark Slaughter Sea Shepherd Condemns Shark Slaughter Sea Shepherd Condemns Shark Slaughter Sea Shepherd Condemns Shark Slaughter

Bij de haven maakten we een praatje met een paar vissers. Zij vertelden dat de vloot van Kesennuma uit meer dan tachtig schepen bestaat. De kleinere boten varen uit voor ongeveer drie dagen, terwijl de grotere boten, die tot aan Hawaii varen, ongeveer veertig dagen op zee blijven (tien dagen heen, twintig dagen vissen, en tien dagen terug). De schepen zijn voorzien van een identiteitsnummer al naar gelang de prefectuur van hun thuisbasis. Bijvoorbeeld: MG =Miyagi, HK = Hokkaido, enz. Buitenlandse schepen doen de haven van Kesennuma zelden aan.

De vissers vertelden ons dat veel vissersschepen uitvaren om op tonijn te vissen, maar als de tonijn niet  wil bijten passen zij de diepte van hun haken aan en gaan ze in plaats daarvan op haaien vissen. We zagen boten die enorme dozen bevroren tonijn uit Fiji en Indonesië importeerden, omdat Japanse schepen door de ineenstorting van de visserij eenvoudigweg niet genoeg tonijn meer vangen om aan de vraag te voldoen. Japan importeert ook haaien uit Spanje , Brazilië en Peru om aan de vraag naar haaienproducten te voldoen.

Op grond van de Japanse wet is het illegaal om alleen met de vinnen terug te komen; er moeten hele haaien aan land gebracht worden, en die worden in de haven methodisch van hun vinnen ontdaan. Desondanks zagen en fotografeerden we schepen die binnen kwamen met grote balen die uitsluitend vinnen bevatten. Veel vinnen worden tot aan de winter ingevroren, want het is gedurende de zomermaanden te vochtig in Kesennuma om ze te drogen. Sommige vinnen worden zelfs verscheept naar China om gedroogd te worden, en daarna terug naar Japan om te worden verwerkt .

Verreweg de meerderheid van de binnengebrachte haaien bestaat uit blauwe haaien . Hun staarten schijnen het best te zijn om soep van te maken, en hun koppen worden op zee afgesneden om het gewicht te verlagen. (dit is kennelijk wel toegestaan).

Video: Blauwe haaien gevind

 
Video credit: Kim McCoy/SSCS (:55)
spacer

Foto's van blauwe haaien die worden gevind
Klik aan om te bekijken

Sea Shepherd Condemns Shark Slaughter Sea Shepherd Condemns Shark Slaughter Sea Shepherd Condemns Shark Slaughter Sea Shepherd Condemns Shark Slaughter

Een andere haai die veelvuldig te zien is in Kesennuma is de zalmhaai. We hebben gehoord dat hun koppen worden gegeten in Yamagata en Akita – de bergbewoners vinden ze lekker omdat ze olieachtig   zijn. De harten (“shinzo”) worden eruit gesneden en gebruikt voor sashimi. We keken in absoluut ongeloof toe hoe de harten , één voor één , uit de bloedende borstkas van de haaien werden gescheurd en in een krat gegooid.

Video: Sorteren en uitsnijden van de harten van zalmhaaien

 
Video credit: Kim McCoy/SSCS (1:08)

We zagen ook nog andere soorten haaien in Kesennuma, maar geen daarvan kwam wat aantallen betreft in de buurt van de blauwe of de zalmhaai.

Het is interessant dat de haven in de VS waarmee Kesennuma  “vriendschapsbanden “ onderhoudt, Seattle in Washington is. Dat ligt op een steenworp afstand van het internationale hoofdkantoor van Sea Shepherd in Friday Harbor. Een andere zuster/bevriende stad is Puntarenas, Costa Rica, dat in de bekroonde documentaire Sharkwater aan de kaak werd gesteld wegens de corruptie die daar heerst  rondom haaienvinnen. Een derde stad is Zhoushan, China. Eén ding is zeker, deze “bevriende “steden zijn geen vrienden van de haaien!

De foto’s en video”s hierboven tonen stapels dode haaien die op één dag, in één haven, in één  kustplaats, en in één land binnen werden gebracht. Stel je nu voor dat dit zelfde tafereel zich dagelijks, over de hele wereld verspreid, in vele steden en in vele landen afspeelt. Hoe kan dit in vredesnaam duurzaam zijn? Dat is het niet!

Meer foto’s uit Kesennuma zijn te zien onderaan dit artikel.

divider

De toestand van haaien wereldwijd

fin in hand

Wereldwijd nemen de haaienpopulaties dramatisch snel af. Geschat wordt dat er ongeveer 100 miljoen haaien per jaar worden gedood. Veel van deze haaien worden het slachtoffer van een barbaarse praktijk die bekend staat als haaien “vinnen”. Aan de haak geslagen haaien worden aan boord van boten gehesen, en hun vinnen ( het meest waardevolle deel van de haaien) worden afgesneden terwijl ze nog leven. Daarna, in een poging ruimte/gewicht uit te sparen, worden de hulpeloze dieren teruggegooid in de oceaan. Omdat ze zonder hun vinnen niet kunnen zwemmen, zinken ze naar de bodem en sterven daar een ellendige dood.

Als toppredatoren die al meer dan 400 miljoen jaar in onze oceanen leven zijn haaien essentieel voor de gezondheid van het wereldwijde ecosysteem. Zij verdienen veel meer respect  dan ze krijgen als ze uit de oceanen worden gerukt zodat hun vinnen dan kunnen worden gebruikt in een (in meer dan één betekenis) smakeloze en dure soep. Een soep die ook nog giftig kan zijn voor degenen die ervan eten, vanwege het hoge kwikgehalte.

Haaienpopulaties worden uitgedund in een tempo dat stuitend is en volkomen onhoudbaar. De huidige sterftecijfers gaan de voortplantingsvermogens van haaien verre te boven. In de afgelopen jaren is ongeveer 90%  van de grote haaiensoorten in de wereld gedecimeerd. De gevolgen van deze op handen zijnde  uitsterving voor het milieu zijn zeer ernstig – en het is een tragische erfenis om na te laten aan onze kinderen en aan de nakomelingen van andere soorten waarmee we deze planeet delen.

Operatie Shark Friendly

Shark Friendly logo

Sea Shepherd lanceert binnenkort Operatie Shark Friendly, een wereldwijde campagne tot bewustwording. Het doel is consumenten en bedrijven op de hoogte te stellen van de wanhopige situatie waarin haaien zich bevinden – niet alleen de haaien die officieel op de lijst van bedreigde soorten staan, maar alle haaien. Deze campagne zal het publiek het materiaal verschaffen dat nodig is om consumenten te helpen begrijpen dat haaien thuis horen in de oceanen, waar ze een fundamentele rol spelen, en niet in een kommetje op iemand’s feestmaal.

Stel je eens een wereld voor waarin haaien de oceanen nog ontelbare jaren blijven opluisteren – en draag dan je steentje bij om ons te helpen dit doel te bereiken!

Voor meer details – Let op Operatie Shark Friendly … binnenkort  van start.

swimming whale shark

divider

Foto's van Kesennuma
Klik hier om ze te bekijken

Sea Shepherd Condemns Shark Slaughter Sea Shepherd Condemns Shark Slaughter Sea Shepherd Condemns Shark Slaughter
Sea Shepherd Condemns Shark Slaughter Sea Shepherd Condemns Shark Slaughter Sea Shepherd Condemns Shark Slaughter
Sea Shepherd Condemns Shark Slaughter Sea Shepherd Condemns Shark Slaughter Sea Shepherd Condemns Shark Slaughter
Sea Shepherd Condemns Shark Slaughter Sea Shepherd Condemns Shark Slaughter Sea Shepherd Condemns Shark Slaughter
Sea Shepherd Condemns Shark Slaughter Sea Shepherd Condemns Shark Slaughter Sea Shepherd Condemns Shark Slaughter
Sea Shepherd Condemns Shark Slaughter Sea Shepherd Condemns Shark Slaughter
 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: