Bewakers van de Cove gaan door

8 december 2010

Bewakers van de Cove gaan door

Commentaar door Kapitein Paul Watson

Het doet de Sea Shepherd Conservation Society verdriet Scott en Elora West te zien vertrekken uit Taiji, Japan. Doordat hun visa afloopt, hadden zij geen andere keus dan terug te keren naar huis na drie zware, lange maanden dagelijks aanwezig te zijn in de Cove.

Beiden hebben een prima prestatie geleverd. Elora was zestien toen zij aankwam en zeventien toen zij vertrok. Haar dagelijkse blog heeft duizenden mensen wereldwijd bekend gemaakt met de horrors van Taiji en de vreselijke slachtingen van weerloze dolfijnen. Scott West bracht als teamleider zijn professionele politie-achtergrond met zich mee naar Taiji en wist daardoor tot hoe ver hij wettelijk kon gaan om het doden elke dag weer aan het licht te brengen zonder gearresteerd en verwijderd te worden.

Het was moeilijk voor Scott, Elora en de vele andere vrijwilligers die de Cove bezochten om dag na dag toe te kijken en getuige te zijn van de wreedheid en de nutteloze moorden. Om te moeten zien hoe de dolfijnen de baai in werden gedreven, hopend en wensend dat ze zouden ontsnappen, was erg stressvol. De hulpeloosheid van hun positie was verlammend, en toch hadden zij geen andere keus dan deze gruwelen te doorstaan.

Gedurende hun wacht van drie maanden verwelkomden Scott en Elore 51 Cove Guardians uit 14 verschillende landen. Allen zorgzame mensen die hun eigen tijd en geld investeerden om naar Japan te reizen voor de dolfijnen.

De activiteiten in de Cove boden enkele unieke uitdagingen voor de Sea Shepherd Conservation Society en de bewakers van de Cove. De jacht vindt plaats op Japans grondgebied. Het is wettelijk toegestaan om dolfijnen af te slachten in Japan. Het is in Japan ook toegestaan om wreed te zijn jegens deze dieren. Het is in Japan toegestaan om ze gevangen te nemen en door te verkopen aan aquaria. Sea Shepherd moest een manier verzinnen om te protesteren tegen de moorden zonder de Japanse wet te overtreden. Elke poging om de dolfijnen te bevrijden is niet alleen tegen de wet, het is tevens fysiek onmogelijk door de aanwezigheid van politie, kustwacht en privé-bewaking. Als je gearresteerd wordt voor een interventie kun je de gevangenis ingaan, boetes krijgen en gedeporteerd worden, en wordt je dus verwijderd uit Taiji zonder iets positiefs bereikt te hebben.

Hoewel het wettelijk is toegestaan, is het niet juist. Vanwege de wet kunnen we niet fysiek tussenbeide komen in Japan zoals we dat doen op zee. Maar in de naam van gerechtigheid kunnen we strijden tegen het  “legaal” vermoorden van dolfijnen binnen de grenzen van de Japanse wet en binnen de grenzen van wat praktisch is. Er staan twee opties voor ons open: we berokkenen de oppositie economische schade en doen wat we kunnen om schande te brengen over Japan in de hoop dat zij dit wrede gedrag stop zetten.

De laatste drie maanden zijn de kosten voor politie, kustwacht en privé-bewaking enorm hoog geweest. Demonstraties hebben wereldwijd plaatsgevonden en tienduizenden telefoontjes, emails en faxen zijn ontvangen door de Japanse ambassade en consulaten wereldwijd.

Nog nooit eerder is de slachting van dolfijnen continu geobserveerd en gedocumenteerd. Deze wandaden blijven niet langer uit het oog, uit het hart en als we door blijven zetten, als we voortdurend de ambassades blijven bombarderen met telefoontjes, als we door blijven gaan met het opjagen van de kosten voor de regering om de Cove te blijven bewaken tegen de Cove Guardians, als we vrijwilligers blijven inzetten in het gebied, dan kunnen en zullen we een eind maken aan deze slachting.

Geduld, doorzettingsvermogen en druk zijn de drie houdingen die een overwinning voor de dolfijnen mogelijk zullen maken. Nooit terugtrekken en nooit overgeven.

Libby and RupertNicole
Libby, Rupert en Nicole

De Sea Shepherd Cove campagne gaat door onder de leiding van Liberty Miller Katsinis, geassisteerd door Nicole McLachlan en Rupert Imhoff. De komende drie maanden zullen zij de ogen en oren van de wereld zijn in Taiji. Ze zullen ervoor zorgen dat dolfijnen nooit meer ongemerkt omkomen in de Cove.

Hoe lang zal Japan het nog tolereren dat een klein groepje ellendelingen schande brengt over het hele Japanse rijk? Hoe lang zal de overheid de rekeningen voor politie, beveiliging, werknemers van ambassades en het consulaat nog willen betalen voor een activiteit die geen plaats meer heeft in de 21e eeuw?

De Sea Shepherd Conservation Society lichtte de media in 2003 voor het eerst in over de slachtingen in Taiji. In de laatste zeven jaar is dit smerige kleine geheimpje wereldwijd berucht geworden. We zijn al een eind. De wereld is zich ervan bewust. De mensen van Japan worden zich ervan bewust. De slachting is niet langer een stille daad verborgen in de charmante, heuvelachtige kust van landelijk Japan.

De bewakers van de Cove zullen deze wandaden blijven vastleggen. Zij gaan door met het vernederen van de moordenaars. Zij gaan door met hen op stang jagen en ze zullen de ellendelingen van Taiji eraan blijven
De bewakers van de Cove zullen vanuit alle hoeken van de wereld naar Taiji blijven komen en als er een eind is gemaakt aan de slachtingen, en er zal een einde aan worden gemaakt, dan zal elke vrijwilliger die onbaatzuchtig naar Taiji is afgereisd kunnen terugkijken op de gebeurtenissen en kunnen zeggen ‘Wij waren er en we spraken tot de ellendelingen van Taiji met onze lichamen en onze acties. Wij hebben geholpen om deze gruwelijke industrie voor eens en voor altijd stop te zetten.’

En de duizenden mensen over de hele wereld die de tijd namen Japanse ambassades en consulaten te bellen, kunnen zeggen “Ja, wij hebben meegedaan en elke telefoontje dat wij pleegden, elke email die wij gestuurd hebben veroorzaakte een barst in het bureaucratisch denken dat toestaat dat zulke wreedheden schande brengen over Japan.”

In 1977 werd het laatste walvisstation in Australië gesloten en drie decennia later is Australië het meest betrokken anti-walvisvangst land geworden op de planeet. Waar we ooit Australische walvisvaarders hebben bevochten, bevechten we nu de Japanse walvisvaarders en dolfijnenmoordenaars. Ik kan me een dag voorstellen waarop Japan de dolfijnen en walvissen net zo zal respecteren en zal eren als de Australiërs dat doen vandaag de dag.

Dit gevecht kunnen we winnen, want ik vermoed dat de mensen van Japan er snel genoeg van zullen hebben te worden gedicteerd door een handjevol lokale ellendelingen die hun hele natie in de ogen van de rest van de wereld voor gek zetten. Japan is een grootse en machtige natie, rijk aan kennis, kunst en filosofie. Zij kunnen het  niet gebruiken dat deze wreedheden hun imago definiëren in het nieuwe millennium. 

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: