Een haaiencampagne

3 december 2010

Een haaiencampagne

Commentaar door de negenjarige Isabel Dow, Sea Shepherds jongste lid van de Adviesraad

Hi Kapitein Paul,

Isabel-DowIsabelVorige week ging ik winkelen met mijn vader en moeder in het Springfield Fair winkelcentrum in Queensland, en ze hadden een zwartpunthaai te koop in de vitrine. Ik was van slag en wist niet dat ze dat mochten doen. Mijn moeder en vader zeiden dat ik niets moest zeggen voordat ik wat onderzoek had gedaan. Ik kwam thuis en vond uit dat zwartpunthaaien op de lijst staan van bijna bedreigde dieren.  Dus de volgende dag, donderdag, ging ik terug met mijn camera en nam foto’s en ik vroeg of ik de manager kon spreken. Ik vertelde hem dat ik een ‘Joey Ambassadeur’ was voor het dierenziekenhuis van de Australia Zoo en dat ik voor Sea Shepherd werkte, en hij zei dat hij erg trots was op mij.  Toen vroeg ik hem waarom hij een bijna bedreigde haaiensoort verkocht in zijn winkel. Toen keek hij naar mijn vader en mijn vader zei dat hij er niets mee te maken had, dat het Isabel’s vraag was en dat hij al zijn antwoorden dus aan Isabel (mij) moest geven.

De manager pakte een klachtenformulier en zei dat alle vragen over voorraad naar het hoofdkantoor moesten en ik zei goed, laten we ze nu bellen. We probeerden het, maar ze waren gesloten vanwege het tijdsverschil. Hij zei dat het niet iets was van de winkel maar dat alle bestellingenl vanuit het hoofdkwartier kwamen, en dat het dus niet hun fout was. Ik denk dat hij loog.

Ik belde het hoofdkantoor de volgende dag en ze zeiden dat ze niet wisten dat de zwartpunthaai een bijna bedreide diersoort was, en dat ze zouden schrijven naar hun leverancier en mij over een paar dagen zouden terugbellen. Ik zette dit alles op Facebook met het telefoonnummer van Coles en hun website. Een paar mensen zeiden dat ze Coles hadden gebeld en er zelfs waren geweest. Op zaterdag bracht mijn vader me langs alle Coles winkels in de grote winkelcentra en zij hadden geen van allen haaien te koop. Alle andere Coles en Woolworths winkels hier hadden alleen garnalen, hoki, baars en zalm te koop.  Dus het hele weekend had geen enkele Coles of Woolworths winkel haai te koop, en ik hou een oogje in het zeil bij deze ene winkel. Pam Cherry schreef mij en zei dat ze ze verkochten in Nerang bij de Gold Coast. Het is erg triest dat een andere winkel ze ook te koop heeft.

De hele vrijdag en zaterdag heb ik zwartpunthaaien onderzocht, waar en hoe ze leven, en iedereen stuurde me zo veel informatie dat mijn hersenen er pijn van gingen doen. Sea Shepherd directeur Kim McCoy schreef mij en ik ben ook lid geworden van de Shark Angels. Ik vind dat iedere winkel een sticker zou moeten hebben waarop staat: ik verkoop geen bedreigde dieren.

Ik stuurde Coles ook een brief, en ik stuur hem naar jou zodat jij kan lezen wat ik hen geschreven heb. Ik vroeg hen om alsjeblieft binnen een week terug te schrijven, omdat ik anders een manier moest bedenken waarop ik meer mensen kan laten weten wat zij doen en hoe zij “geen dierenliefhebbers” zijn of “dat ze bijna een gehele diersoort doden”. Maar ik  was aardig tegen ze, want je kan niet brutaal zijn, want anders luisteren ze niet naar je.

Kapitein Paul, vertel me wat ik nog meer kan doen om ervoor te zorgen dat deze prachtige haaien niet meer gedood worden. Thomas Sergent stuurde me een aardig verhaal dat ik jou stuur, geschreven door de man die Jaws schreef. Alle mensen die gaan duiken zeggen ook dat zwartpunthaaien leuk zijn en de beste vriend van de duikers. Als je kijkt naar adoptashark.com en hun kinderpagina, dat is echt geweldig! De pagina leert kinderen over de dieren. Sea Shepherd zou dit moeten doen voor al hun kinderen. Gewoon zomaar een ideetje.  Het zal leuk zijn voor de kinderen om te kijken en te begrijpen, wan niet alle kinderen kunnen goed lezen.

Heel erg bedankt, kapitein Paul.

Haaien-high five!

Isabel

divider

Isabel schreef een brief naar Coles en dit was hun antwoord::

coles logo

Bedankt dat u contact heeft opgenomen over ons visaanbod en vragen over de duurzaamheid. We waarderen uw zorg voor het milieu en de gevolgen van het kopen van zeevoedsel. Om onze klanten te helpen een geïnformeerde keuze te maken als ze bij ons winkelen, voorzien we al onze visproducten van een duidelijk etiket met daarop de in Australië gebruikelijke naam van de vissoort.

Onze kwaliteits- en productenteams werken nauw samen met het Wereld Natuurfonds om onze inkooppraktijken aan een grondig onderzoek te onderwerpen, om er zeker van te zijn dat we voortdurende vooruitgang maken op weg naar de beste werkwijze om duurzame vis te garanderen.

Coles staat ook open voor samenwerking met de overheid en regelgevers voor een richtlijn voor de hele bedrijfstak,  zodat Australiërs kunnen blijven genieten van een duurzame en kwalitief goede aanvoer van verse vis. We zijn er trots op dat we onze klanten keus kunnen bieden en zullen ons aanbod aan blijven passen, gebaseerd op de vraag van de klant.

Nogmaals, bedankt dat u de tijd heeft genomen om uw mening te geven. We zien ernaar uit u ook in de toekomst als klant bij Coles te mogen begroeten.

Met vriendelijke groet

Nicole Marcucci
Coles Klantenservice

divider

Reactie op het antwoord van Coles van kapitein Paul Watson:

Met andere woorden, Coles waardeert Isabel’s zorg maar is niet van plan er iets aan te doen omdat ze een “duurzaamheidslabel”hebben. Het woord “duurzaam” is uitgevonden tijdens de bijeenkomst van de VN Milieuconferentie in Brazilië in 1992.  Al gauw werd het een synoniem voor "business as usual",  maar deze keer kan je kopen met een helder geweten.

Haaien zitten in de problemen. Er staan meer Bengaalse tijgers op de lijst met bedreigde diersoorten dan witte haaien, dus het is niet verrassend dat Coles de zwartpunthaai niet als bedreigd beschouwt.

Zelfs het woord “bedreigd” zelf betekent eigenlijk niets, als je ziet dat de IJslanders en Japanners bedreigde vinvissen doden, of het feit dat de supermarkten nog steeds bedreigde Noord-Atlantische kabeljauw of Patagonische tandvissen verkopen.

Ik juich Isabel zeker toe dat ze dit onderzoek heeft gedaan.  Jonge mensen tegenwoordig zijn niet zo lichtgelovig als de vorige generaties en ze accepteren niets als waarheid, alleen omdat een volwassene zegt dat dat de waarheid is.
Isabel is een dappere kleine voorvechter voor de dieren, en we moeten haar aanmoedigen om haar onderzoeken en haar campagne om bedreigde haaien te beschermen voort te zetten.

-- Paul Watson

 

Evenementen:

4, 5 en 6 augustus
Lisse
23 & 24 juni
Groningen

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: