Walvisjacht ... het gaat alleen om het geld!

30 november 2010

Walvisjacht ... het gaat alleen om het geld!

Commentaar door Kapitein Paul Watson

Als het gaat om schaamteloze berichtgeving van het type propaganda verbleekt zelfs Amerika's Fox-netwerk in vergelijking met de Japanse Fuji TV. Het laatste stuk uit de anti-Sea Shepherd berichtgeving lijkt meer op een tirade dan op verslaggeving, met nieuwslezers die niet eens proberen zich objectief voor te doen. Fuji TV begint hun stuk door te zeggen:

De nieuwslezers in de Fuji TV newsroom hebben geen enkele sympathie voor de acties van Sea Shepherd. Yuko Ando vindt de Sea Shepherds kinderachtig en hypocriet, en vraagt zich af waarom Sea Shepherd zich richt op Japan in plaats van iets als de kangoeroejacht in Australië. Ze tonen een grafiek die laat zien hoe de toegenomen focus van Sea Shepherd op de Japanse jacht op walvissen en dolfijnen zeer winstgevend is. Verwacht wordt dat Sea Shepherd dit jaar bijna 10 keer meer geld kan inzamelen dan in 2004. Als ze bootladingen geld willen blijven verdienen, zullen ze waarschijnlijk door moeten gaan met het aanvallen van de Japanners.

Nu kan het ons niet echt schelen wat de marionet Yuko Ando te zeggen heeft over Sea Shepherd, maar ze moet wel een beetje haar huiswerk doen om te zien dat we de Sea Shepherd Conservation Society zijn en niet de Australische Outback Kangaroo Protection Society. Het slachten van kangoeroes in Australië is obsceen en als Japan mensen naar Australië wil sturen om tegen de slacht te protesteren, stuur ik ze een donatie. Maar kangoeroes zijn geen zeedieren, en Sea Shepherd is opgericht om het zeeleven te verdedigen, van plankton tot walvissen.

Sea Shepherd verdedigt ook grienden op de Faeröer eilanden, blauwvintonijn in de Middellandse Zee, haaien en zeekomkommers in de Galapagos, in aanvulling op tal van andere projecten waarbij landen als Noorwegen, Denemarken, Namibië, Canada en Malta betrokken zijn.

Het punt is dat sommige Japanse media het werk dat we doen voor het behoud van de natuur, proberen uit te leggen als anti-Japans racisme. Sea Shepherd verzet zich tegen de verrichtingen, niet tegen de uitvoerders. Wij verzetten ons tegen de walvisvangst, niet alleen tegen Japanse walvisjagers, wij verzetten ons tegen het doden van dolfijnen, niet alleen de het doden van dolfijnen in Japan. We hebben Japanse bemanningsleden en Japanse supporters. Fuji TV praat met deze retoriek gewoon de rechtse nationalistische beweging in Japan naar de mond.

En de verklaring dat Sea Shepherd hier veel geld aan verdient is helemaal dom. Sea Shepherd is een liefdadige organisatie zonder winstoogmerk. De fondsen die we bijeenbrengen zijn ´n afspiegeling van de steun die we ontvangen voor onze campagnes, wat betekent dat ze van mensen komen die tegen de slachting van walvissen en dolfijnen zijn.

Voor zover ik begrepen heb staat succes in het moderne Japan gelijk aan het maken van winst. Volgens deze criteria en volgens Fuji TV is Sea Shepherd succesvol en de walvisvloot niet. Welnu, als Fuji TV erg bezorgd is over de fondsen die door Sea Shepherd bijeengebracht zijn  om walvissen en dolfijnen te verdedigen, moeten ze de Japanse regering aanmoedigen om het doden van walvissen en dolfijnen af te schaffen om Sea Shepherd zo de steun die ze ontvangen te onthouden.

Sea Shepherd zou uiteraard minder donaties krijgen door het afschaffen van het doden van walvissen en dolfijnen en daar heeft Sea Shepherd zeker vrede mee. We hebben altijd in de markt gezeten om onszelf uit de markt te werken. Wat echter veel belangrijker is, we zijn in de markt om stropers uit de markt te werken, en die markt bestaat uit de illegale activiteiten van de Japanse walvisvloot en de barbaarse wreedheid van de schurken in Taiji, Japan.

Een eerder dit jaar gehouden enquête, door de Japanse video-sharing website Nico Nico Douga, geeft aan dat 67% van de geënquêteerden van mening is dat Japan de walvisjacht beter moet promoten, en slechts 9,1% geloofde dat de walvisjacht moet eindigen. Van de 92.430 geenquêteerde Japanners beschouwde 84% de tactiek van Sea Shepherd als onaanvaardbaar, en slechts 5,5% steunde hen.

Greenpeace meldde dat de steun van de ondervraagden voor de walvisvangst ontmoedigend is vanwege hun campagne om de harten en zielen van het Japanse publiek over te halen om zich te verzettten tegen de walvisjacht. Nou, de Sea Shepherd Conservation Society is helemaal niet ontmoedigd. Ja, we hebben 5,5% en dat is erg goed! Elke sociale revolutie in de geschiedenis is geslaagd door het verkrijgen van 7% en dat is het omslagpunt. Dus in theorie zijn we nog maar 1,5% daarvan verwijderd.

En in werkelijkheid zijn we niet geïnteresseerd in zulk soort getallen. Sea Shepherd is niet in de Zuidelijke Oceaan aanwezig om de harten en zielen van het Japanse publiek voor zich te winnen. Wij zijn er om de illegale Japanse walvisjacht te stoppen, die bedreigde en beschermde walvissen in een gevestigd walvisreservaat als doelwit heeft, in strijd met een wereldwijd moratorium en in minachting van een Australische federale rechtbank.

En zoals in de meeste gevechten is de beslissende factor niet de publieke opinie - het is puur en simpel economie. De meerderheid van de Canadezen is tegen de zeehondenjacht, maar de Canadese regering ondersteunt het. De meerderheid van de Nieuw-Zeelanders zijn tegen een compromis met de Japanse walvisjagers, maar de Nieuw-Zeelandse regering wil een compromis sluiten.

Dit gaat niet over ethiek en moraal. Regeringen maken zich niet druk over ethiek en moraal. Ze maken zich druk over de economie, en bedrijven maken zich druk over winst en verlies - dat is hun primaire, en in de meeste gevallen, hun enige zorg.

Onze doelstelling met Sea Shepherd was vanaf het begin niet om de harten en zielen van het Japanse publiek te winnen. Onze doelstelling is om de Japanse walvisvloot te laten zinken – economisch gezien. En dat is precies wat we aan het doen zijn. We hebben hun vangstquota en hun winsten de laatste vijf jaar elk jaar gereduceerd. Ze staan tientallen miljoenen dollars in de schuld. Ieder jaar dat ze terug keren zijn ze zwakker dan het jaar ervoor.
Het lijkt erop dat de Japanse walvisvloot dit jaar hun zeekaarten hebben verloren, of hun bemanning, of ze kunnen zich gewoon niet veroorloven om Japan te verlaten. Het wordt gezien als een overwinning voor Sea Shepherd dat de Japanse walvisvloot nog steeds in Japan ligt op 1 december. Dit geeft aan dat de walvisvaarders problemen hebben, wat meestal financiële problemen betekent, en Sea Shepherd is de oorzaak van deze financiële problemen.
We zijn de “Whale Wars” aan het winnen en we zullen doorgaan de Japanse walvisvloot en de dolfijnendoders op hun donder te geven met winst-verlies strategieën die hun wrede en illegale praktijken financieel gezien blijvend zullen verlammen.

Wat betreft Fuji TV, ze kunnen zeggen wat ze willen en de mensen van Japan kunnen hun eigen mening hebben. Wij zijn niet in de Zuidelijke Oceaan of in Taiji om hun steun of goedkeuring te krijgen. Onze klanten zijn walvissen en dolfijnen. Wij vertegenwoordigen de belangen van de walvissen en dolfijnen. Onze enige zorg is het welzijn van de walvissen en dolfijnen. Als mensen onwetend genoeg zijn om met kwik verontreinigd vlees van dolfijnen en walvissen te eten, dan is dat niet onze zorg. Onze zorg is het effect van dat kwik op de dolfijnen en walvissen zelf.

Greenpeace kan blijven proberen de harten en geesten van het Japanse volk voor zich te winnen en we wensen hen het beste in dat streven, maar Sea Shepherd zal de economie van de jacht blijven aanpakken door hen de winst te ontnemen en de vangstquotas te verlagen, waar en wanneer we maar kunnen, zo goed als we kunnen, en met de middelen die ons ter beschikking staan.

Operation No Compromise

Operation
No Compromise

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: