Op wacht bij de bloederige poorten van de hel

6 november 2010

 

Op wacht bij de bloederige poorten van de hel

De baaiwachters campagne

Commentaar door Kapitein Paul Watson

Sinds 1 september 2010 is de Sea Shepherd Conservation Society dagelijks aanwezig in Taiji, een stadje in de Wakayama prefectuur, Japan. Michael Dalton, Sea Shepherd coördinator in Brisbane, is de campagne van de baaiwachters begonnen en heeft de verantwoordelijkheid voor de campagne na een week overgedragen aan Scott West, directeur van de onderzoeksafdeling van Sea Shepherd. Sinds twee maanden zijn Scott West en zijn zeventienjarige dochter Elora in Taiji, waar zij vrijwilligers van over de hele wereld wegwijs maken in het bewaken van de baai. Zij hebben stand gehouden, ondanks doodsbedreigingen, boze rechtse demonstranten en intimiderend politieoptreden. En het ergst van al: zij hebben noodgedwongen toe moeten zien hoe tientallen intelligente, sociaal complexe en prachtige dolfijnen werden afgeslacht.

De baaiwachters van de Cove staan dagelijks op de drempel van de hellepoort, wanneer zij het gekrijs van de geslachte dolfijnen moeten aanhoren en de baai op tragische wijze bloedrood zien kleuren. De baaiwachters zijn daar, omdat de seriemoordenaars van Taiji nooit meer stiekem en ongezien dolfijnen mogen vermoorden.

Als begin december de visa van Scott en Elora aflopen, zal Michael Dalton hen met een kleine ploeg aflossen. Het is nog nooit eerder gebeurd, dat de dolfijnenmoordenaars in Taiji voortdurend in de gaten werden gehouden.

En er is niets dat de misdadige vissers van Taiji hiertegen kunnen doen, omdat de activisten van Sea Shepherd geen enkele wet overtreden. Dit tot grote frustratie van de burgemeester en de politie van Taiji. Scott is in de Verenigde Staten opgeleid tot federaal agent (douane & EPA - Environmental Protection Agency, het federale agentschap van de Verenigde Staten dat belast is met de bescherming van de volksgezondheid en de bescherming van het milieu red.) en weet de grenzen van de wet op te zoeken, zonder deze te overtreden.

Sea Shepherd staat erom bekend te volharden in langlopende campagnes en deze campagne duurt een half jaar, van 1 september 2010 tot 1 maart 2011.

De campagne in Taiji is er van begin af aan één van Sea Shepherd geweest. Filmmaker Hardy Jones bracht de afslachting van dolfijnen als eerste aan het licht; Sea Shepherd maakte er in 2003 een campagne van. Onze foto’s en video werden door persbureau Associated Press en televisiezender CNN in oktober van dat jaar wereldkundig gemaakt. Een maand later, in november 2003, doken Allison Lane (Verenigde Staten) en Alex Cornelissen (Nederland) van Sea Shepherd in de baai, sneden de netten door en bevrijdden 15 dolfijnen. Ze werden opgepakt en pas na vier weken vrijgelaten. Gedurende die vier weken werden zij onophoudelijk verhoord, maar hebben ze geen woord gezegd dat tegen henzelf of tegen anderen gebruikt kon worden. Zij werden schuldig bevonden aan de “misdaad” van het verstoren van handelsactiviteiten en kregen een boete van 8000 dollar opgelegd. Een geringe prijs voor het redden van 15 levens – 533 dollar per vrijgelaten dolfijn.

Eén van de eerste leden van Sea Shepherd in Taiji, in november 2003, was Ric O´Barry. Ric was destijds lid van de adviesraad van Sea Shepherd.

In 2004 besloot hij terug te gaan naar Taiji (en sindsdien elk volgend jaar) en trok zich terug uit het bestuur van Sea Shepherd. Hij kon niet geassocieerd worden met Sea Shepherd, terwijl hij de afslachting van dolfijnen in Taiji in de gaten hield. Wij waren het met hem eens. Ric liet ons weten dat alleen al het dragen van een T-shirt van Sea Shepherd in Taiji aanleiding was voor arrestatie.

Maar omdat de foto´s en video van Sea Shepherd medewerker Brooke MacDonald in oktober 2003 de internationale media haalden, besloten de misdadigers van Taiji om hun gruwelijkheden te verbergen. Zij sloten de toegang tot de baai af en lieten de slachting achter blauw plastic zeildoek plaatsvinden.

En toen kwam Louie Psihoyos met zijn filmploeg van “Ocean Protection Society” (OPS) op het idee om een film te maken over de slachting in Taiji. Zij gingen samenwerken met Ric O’Barry en produceerden een film, die de wereld wakker schudde en bewust maakte van de tragedie in Taiji. Deze fantastische film, “The Cove”, won in 2009 de Oscar voor beste documentaire.

In de film zijn beelden te zien van de bevrijding van de dolfijnen in 2003 door Sea Shepherd, evenals gesprekken met mij en met Ian Campbell, bestuurslid van de adviesraad van Sea Shepherd en voormalig minister van milieu in Australië.

Sinds de onderscheiding van “The Cove” is Taiji internationaal berucht geworden en een bron van schaamte voor heel Japan. Miljoenen mensen denken meteen aan Taiji als zij aan Japan denken en daarbij herinneren zij zich de beelden van de dolfijnenslachting. Deze film heeft een krachtig beeld in de hersenen van miljoenen mensen achtergelaten en mijn ervaring met communicatiestrategie is dat als mensen eenmaal doordrongen zijn van een idee, dat idee niet zomaar weer verdwijnt. Taiji zit nu stevig verankerd in het collectieve bewustzijn van de moderne media. Taiji zal blijvend herinnerd worden.

Het enige dat wij nu nog moeten doen, is de herinnering levend houden door observatie, verslaggeving en het aan de kaak stellen van de verschrikkingen in Taiji. Desnoods zullen wij van de naam Taiji een negatief milieusymbool maken, net zoals de naam van de stad Minamata synoniem is geworden voor kwikvergiftiging.

Toen Michael Dalton en zijn team op 1 september 2010 in Taiji aankwamen, droegen zij T-shirts van Sea Shepherd. Ze ontdekten dat het geen misdaad is om deel uit te maken van Sea Shepherd. Sindsdien zijn Scott, Elora en alle baaiwachters van Sea Shepherd er openlijk voor uitgekomen dat zij Sea Shepherd vertegenwoordigen.

De aanwezigheid van Sea Shepherd in Taiji was voor de burgemeester aanleiding om op 2 november een stadsvergadering te organiseren, om te kwestie te bespreken. Deze vergadering bracht Ric O’Barry en enkele andere activisten ertoe terug te gaan naar Taiji. Uiteindelijk besloot Ric O’Barry de vergadering te boycotten, maar Scott was wel aanwezig. Hij woonde de vergadering bij, om aan te geven dat Sea Shepherd niet onderhandelt over het leven van dolfijnen en dat wij alleen een volledige beëindiging van de slachting accepteren. De burgemeester riep ons op om de Japanse voedingscultuur te respecteren, maar die oproep was aan dovemansoren gericht. Als Catalonië het stierenvechten kan uitbannen en Engeland de vossenjacht, dan kan Japan de dolfijnenslacht uitbannen.

Normaal gesproken ben ik geen voorstander van protestacties, maar in de zaak Taiji kan protest het meest effectieve wapen zijn om verandering teweeg te brengen. Japanse consulaten en ambassades over de gehele wereld moeten er voortdurend aan herinnerd worden dat de wereld toekijkt en niet vergeet. Er dienen regelmatig protesten opgezet te worden en wereldwijd moet er dagelijks getelefoneerd, gefaxt en gemaild worden. De roep om het terrorisme in Taiji te stoppen moet luid, onophoudelijk en krachtig zijn. En als wij dat volhouden, zullen de levens van deze intelligente, mooie en zelfbewuste wezens gespaard worden. Het geschreeuw van de dolfijnen in de Cove moet stoppen. Wij mogen niet rusten, totdat wij een einde hebben gemaakt aan deze brute verschrikking.

Wat u kunt doen: Als u van plan bent op vakantie te gaan naar Japan, sluit u dan aan bij de baaiwachters in Taiji. U kunt het team van Sea Shepherd daar versterken voor een dag, een week, of langer. Hoe meer mensen naar de Cove gaan, hoe meer invloed de baaiwachters zullen hebben.

Bel, fax of mail naar de Japanse consulaten en ambassades in uw stad en land. De boodschap is eenvoudig. Japan moet stoppen met de afschuwelijke slachting in Taiji. Het doden van dolfijnen hoort niet thuis In de beschaafde wereld van de 21e eeuw.

Koop geen Japanse auto’s, bier, camera’s, electronica of andere goederen en maak duidelijk aan de bedrijven waarom u dat niet doet. Wij begrijpen dat het niet altijd mogelijk is om alle Japanse producten te boycotten, maar probeer de aanschaf ervan zoveel mogelijk te vermijden.

Verspreid de oproep onder vrienden, familie en uw sociale netwerk.

Steun de baaiwachters in Taiji. Het kost slechts 200 dollar per dag om onze aanwezigheid in Taiji te handhaven. Een dagelijkse of wekelijkse donatie helpt ons dit te bereiken.
 

donate nowSteun alstublieft ons werk om dolfijnen en
zeeleven over de hele wereld te beschermen!

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: