Dolfijnen hebben meer bescherming nodig dan ooit tevoren

11 october 2010

Dolfijnen hebben meer bescherming nodig dan ooit tevoren

door Hardy Jones, algemeen directeur van BlueVoice

In de afgelopen vijf jaar is er een enorme tsunami aan publiciteit geweest over het slachten van dolfijnen in Japan. In 2003 maakte ik films over dit onderwerp voor National Geographic Television International en voor PBS. Deze films werden door miljoenen mensen bekeken. De serie Whale Wars op Animal Planet en de documentaire The Cove, op dezelfde televisiezender en in theaters over de hele wereld getoond, hebben de wreedheid van de walvisvangst en de dolfijnslacht aan een internationaal publiek laten zien. Dolfijnjagers vertelden mij, dat ze failliet zouden gaan als hun verschrikkelijke werk zou worden gepubliceerd. En zo werd het publiceren van de moorden bij Iki, Futo en Taiji mijn strategie. Maar het moorden gaat door en neemt misschien zelfs in omvang toe.

Terwijl de wereld zich richt op deze gebeurtenissen in Taiji, blijft een andere dodelijke en verraderlijke dreiging grotendeels onopgemerkt. Een dreiging, die maakt dat er een dwingende reden is om niet alleen niet op dolfijnen en walvissen te jagen, maar om deze in plaats daarvan meer bescherming te geven dan ooit tevoren

Dolfijnen worden ernstig bedreigd door een groeiend aantal ziektes, die het gevolg zijn van de vervuiling van de oceanen. In het afgelopen jaar zijn er talrijke, door collega’s gerecenseerde, wetenschappelijke artikelen gepubliceerd, die een wereldwijde toename aan ziektes laten zien, die tot op heden bij dolfijnen onbekend waren. Een team van onderzoekers en dierenartsen van het Marine Animal Disease Lab, het onderzoekslaboratorium voor zeedieren aan de Universiteit van Florida, hebben minstens vijftig nieuwe virussen bij dolfijnen ontdekt. Deze exponentiële toename is toe te schrijven aan de enorm hoge concentratie organische vervuilers zoals PCBs, PBDEs, DDT en andere chemicaliën, die de immuunsystemen van zoogdieren aantasten en de normale hormonale functies verstoren. Een aantal van deze chemicaliën staat erom bekend oestrogeen te imiteren, wat ertoe leidt dat mannetjes vrouwelijker worden en dat vrouwtjes supervrouwelijk worden. 

Bovendien is bij dolfijnen op talrijke locaties in de wereld resistentie tegen antibiotica ontdekt. Het moge duidelijk zijn, dat antibiotica niet van nature voorkomen. Ze zijn afkomstig van mensen en dieren, die antibiotica gebruiken en deze in het ecosysteem terecht laten komen door ontlasting of eenvoudigweg door ongebruikte pillen weg te gooien. Als deze in het water terechtkomen, worden ze opgenomen door plankton en banen ze zich een weg door de voedselketen om uiteindelijk samen te komen in de top van de keten, bijvoorbeeld in dolfijnen. Iets wat de Amerikaanse Centers for Disease Control (CDC) alarmeert, is het feit dat dolfijnen die resistent zijn tegen antibiotica in potentie supervirussen kunnen kweken, die weer overgedragen kunnen worden op mensen. Het overdragen van ziektes van dieren op mensen wordt zoönose genoemd. AIDS is een voorbeeld van zoönotische overdracht.

Als Japan de jacht op walvissen en dolfijnen nu zou staken, zou het lijken of milieuactivisten hen hiertoe gedwongen hadden, iets wat een trotse en kortzichtige natie niet kan verdragen. Maar de wetenschap dat ziektes als brucellose en het papillomavirus steeds vaker voorkomen bij dolfijnen, kan ironisch genoeg de reden zijn dat er uiteindelijk geen dolfijnvlees meer gegeten wordt.

Het verbijstert mij, dat de walvisjacht en de dolfijnslacht in de 21e eeuw kunnen blijven voortduren. We weten zo veel over deze prachtige dieren. Tochten om walvissen en dolfijnen te bekijken leveren wereldwijd meer dan 2,1 miljard dollar per jaar op, veel meer dan het doden van deze dieren oplevert.

In het licht van nieuwe bedreigingen voor het mariene ecosysteem - en voor dolfijnen en walvissen in het bijzonder - is het opzettelijk doden van deze nieuwsgierige, intelligente, gevoelige dieren tragisch en het zal de uitroeiing van hele populaties van deze prachtige wachters van de zee alleen maar versnellen. Maar wat er met de dolfijnen gebeurt, is duidelijk een voorbode van wat de mensheid te wachten staat.

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: