Kapitein Paul Watson reageert op Yasue Funayama

28 september 2010

Kapitein Paul Watson reageert op Yasue Funayama

De Asahi Shimbun publiceert momenteel een regelmatige stroom van opiniestukken met steun voor het doden van walvissen. Het meest recente stuk is van Yasue Funayama, een wetgever uit de Eerste Kamer van de Democratische Partij van Japan, die fungeert als de parlementaire staatssecretaris voor landbouw, bosbouw en visserij. Zij is een voormalig ambtenaar van het Ministerie van Landbouw, Bosbouw en Visserij. Funayama werd verkozen voor de Eerste Kamer in 2007, en ze nam de post van staatssecretaris in september 2009 op. Ze vertegenwoordigde Japan op de jaarvergadering van de Internationale Walvisvaart Commissie (IWC) in juni.

line

STANDPUNT
Yasue Funayama: Iedereen heeft het recht op het oogsten van walvisvoorraden

SPECIAAL VOOR DE ASAHI SHIMBUN

Yasue Funayama: De Internationale Walvisvaart Commissie is in disfunctie gevallen ten gevolge van onverzoenbare verschillen tussen walvisjagende landen zoals Japan, Noorwegen en IJsland, en anti-walvisjacht landen, waaronder Australië. Ik had gedacht dat enige vooruitgang geboekt zou kunnen worden op de jaarvergadering van de IWC in juni, omdat de voorzitter van de IWC had aangegeven dat er een voorstel op komst was dat een compromis tussen de twee groepen moest realiseren. Maar ik had het mis.

Kapitein Paul Watson: Er is geen twijfel over dat de IWC niet functioneert en de reden hiervoor is het kopen van stemmen door Japan en het weigeren van Japan, Noorwegen en IJsland om het moratorium op commerciële walvisvangst, aangenomen met meer dan tweederde meerderheid van de lidstaten, te respecteren. Het compromis was belachelijk en het gaf Japan vrijstellingen van het moratorium, maar dat was niet genoeg voor ze. Zij wilden meer en alles stortte ineen. Gelukkig maar, want anders zou het veel van de huidige illegale activiteiten van Japan, Noorwegen en IJsland gelegaliseerd hebben.

Yasue Funayama: ustralië en Latijns-Amerikaanse landen raakten nog meer verstokt in hun uitgangspositie dat walvisvaart in de Antarctische wateren voor onderzoek helemaal verboden zou moeten worden. Maar het voorstel werd niet zomaar in elkaar gezet door de voorzitter en vice-voorzitter. Integendeel, veel landen, waaronder Australië, spendeerden veel tijd en energie aan het voorstel, Als partijen verschillende meningen hebben over een kwestie, behoren ze dit grondig te bespreken en proberen om naar een compromis te streven. Maar deze basisregel werd niet nageleefd.

Kapitein Paul Watson: De walvisjacht is al verboden in de Antarctische wateren. Het heet het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan. De Japanse delegatie lijkt niet te begrijpen wat het woord “reservaat” betekent.

Yasue Funayama: Het uitgangspunt van Japan is dat iedereen het recht heeft hulpbronnen uit zee te gebruiken – of het nou walvissen of tonijnen zijn- als het maar duurzaam gebeurt. Het ontkennen van dit recht komt neer op zeggen dat je niets anders kan vangen dan gekweekte vis. Wat nu aan de orde is, is veel groter dan de walvisjacht: het gaat over het gebruik van natuurlijke hulpbronnen in het algemeen.

Kapitein Paul Watson: Het woord “duurzaam” is een loze kreet geworden, die niet meer betekent als dat alles bij het oude blijft. Blauwvintonijnen zijn nauwelijks duurzaam te noemen, in feite is het alleen maar door de Japanse en Chinese omkoping van stemmen en hun invloed dat de blauwvintonijn dit jaar niet als bedreigd is aangewezen door CITES. Het woord “duurzaam” wordt gebruikt om exploitatie te rechtvaardigen. Geen enkel land heeft het recht hele soorten te vernietigen en te investeren in het uitsterven van een soort zoals Japan doet met de blauwvintonijn. Terwijl Japan hun aantallen doet afnemen, neemt de waarde van de vis toe en worden de ingevroren voorraden in hun pakhuizen steeds waardevoller. De voorvechters van de visserij-industrie overal ter wereld zijn gewoonweg niet verantwoordelijk genoeg om welke visserij dan ook op een ecologisch verantwoorde manier te leiden. We hebben visserij na visserij zien instorten en wereldwijd is 90% van de vissen uit zee verdwenen. Er zijn simpelweg niet genoeg vissen in de zee om te voldoen aan de toenemende vraag van de groeiende menselijke populaties. Japan is van mening dat wanneer zij toegeven op hun eisen voor de walvisjacht,  zij dan ook moeten toegeven op hun eisen voor de visserij. Er zal snel een tijd komen dat alle “rechten’ op commerciële vis zullen worden afgewezen, maar dan zal het al te laat zijn, want het zullen de commerciële en biologische uitsterving zijn die hier een eind aan zullen maken.

Yasue Funayama: Tijdens de IWC vergadering kreeg Japan de volle laag van anti-walvisjacht landen, maar andere landen, zoals bepaalde Caribische en Afrikaanse landen, hadden ook argumenten die in principe dezelfde waren als die van Japan. Japan kan overleven zonder walvisjacht. Maar voor sommige landen is het een kwestie van leven of dood als de toegang tot natuurlijke hulpbronnen wordt ontzegd. Dat is de reden waarom Japan bereid was om te onderhandelen over vangstquota, maar nooit akkoord zal kunnen gaan met een volledig verbod op de walvisjacht.

Kapitein Paul Watson: Er is geen land ter wereld afhankelijk van de walvisjacht. Alleen de welvarende landen Japan, Noorwegen, IJsland en Denemarken doen aan walvisjacht. Dit is niet om te voorkomen dat de Afrikaanse landen omkomen van de honger. In feite worden de Afrikaanse landen van vis beroofd door de moderne Europese en Aziatische vissersvloten. Deze Afrikaanse en Caribische landen die Funayama citeert zijn de landen die Japan heeft omgekocht en betaald en die stemmen op CITES en de IWC op de manier waarop ze door Japan worden verteld te stemmen. Het zijn Europa, China en Japan die de Afrikaanse landen de toegang tot de natuurlijke hulpbronnen ontzeggen. Dit argument dat Japan op walvissen moet jagen in het belang van de armere landen is gewoonweg belachelijk.

Yasue Funayama: Japan gaat door met de wetenschappelijke walvisjacht in Antarctische wateren in overeenstemming met de relevante internationale regels. Het huidige quotum voor dwergvinvissen is ongeveer 900 per jaar. Het voorstel van de IWC-voorzitter was om het jaarlijkse quotum gedurende de komende 10 jaar terug te brengen tot 200. In ruil daarvoor moest de commerciële walvisjacht in de kustgebieden effectief worden toegestaan.

Kapitein Paul Watson: Japan leeft de regels niet na. Japanse walvisvaarders jagen op bedreigde walvissen (vinvissen en bultruggen) en beschermde walvissen (dwergvinvis) in een internationaal gevestigd walvisreservaat en in strijd met een wereldwijd moratorium op de walvisjacht met valse wetenschap als excuus. Het is ook een schending van het Antarctische Verdrag en de walvisjacht gaat door ondanks een gerechtelijk bevel van het Australische federale gerechtshof.

Yasue Funayama: De Wetenschappelijke Commissie van de IWC heeft geconcludeerd dat er jaarlijks 2000 dwergvinvissen geoogst kunnen worden zonder nadelige gevolgen voor de populatie. Zelfs landen die tegen de walvisjacht zijn, staan erop dat de besprekingen tijdens de IWC vergaderingen wetenschappelijk onderbouwd moeten zijn. In feite bracht Peter Garrett, de Australische minister van Milieubescherming, deze kwestie ter sprake gedurende de vergadering in juni. Dus ik zei tegen hem gedurende een bilaterale bijeenkomst tussen Japan en Australië “Ik voel me gerustgesteld door uw respect voor de wetenschap.” Maar hij gaf daar geen antwoord op. Hoewel de Wetenschappelijke Commissie tijd en geld uitgeeft aan het vergaren van wetenschappelijke gegevens, lijkt het erop dat voor sommige landen tijdens onderhandelingen de binnenlandse aangelegenheden belangrijker zijn dan de wetenschap.

Kapitein Paul Watson: De Japanse walvisvaart heeft geen wetenschappelijke onderbouwing. Japanse walvis-“onderzoekers” hebben geen enkele internationale wetenschappelijke studie gepubliceerd die door deskundigen serieus wordt genomen sinds het moratorium begon in 1986. Het tijdschrift New Scientist heeft deze “wetenschap” als nep beoordeeld. Peter Garrett dacht waarschijnlijk dat Funayama een grap maakte toen ze dat zei, geen wonder dat hij niet reageerde. Wat zou hij gezegd kunnen hebben dat niet beledigend geweest zou zijn voor haar? De wetenschappelijke commissie van de IWC staat niet achter de activiteiten van Japan in de Zuidelijke Oceaan.

Yasue Funayama: Het helpt Japan niet als de IWC disfunctioneel blijft. En het zal ook de landen die tegen de walvisjacht zijn niet helpen, omdat de IWC het enige forum is waar ze kunnen onderhandelen over het behoud van walvisbronnen.

Kapitein Paul Watson: Toch is het Japan die de IWC disfunctioneel houdt. Wat Fukayama hier zegt is interessant. Ze geeft toe dat Japan en de walvisvarende landen niet zijn geïnteresseerd in het behoud van walvis “bronnen’, zoals zij het uitdrukt. Dit is een verkapte bedreiging dat als de IWC zou ophouden te bestaan, Japan, Noorwegen en Denemarken gewoon zullen doen wat ze willen en landen als Australië en de Latijns-Amerikaanse landen zullen nergens beroep op kunnen doen om hen tegen te houden.

Yasue Funayama: Tijdens de vergadering in juni bereikte Japan een akkoord met de Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland – beide landen tegen de walvisvaart – over een samenwerking om een gemeenschappelijke basis te zoeken. Een Amerikaanse afgevaardigde bedankte Japan voor die houding. Ik denk dat het vruchten zal afwerpen voor de walvisvarende landen en hun supporters om samen te komen en de toekomstige vorm van de IWC te bespreken.

Kapitein Paul Watson: Ja, we weten dat de regering-Obama de walvissen in de uitverkoop heeft gedaan, samen met de anti-milieu regering van Nieuw-Zeeland. Het compromis was een blauw oog voor president Obama, vooral omdat het eigenlijk helemaal niet is doorgegaan.

Yasue Funayama: Het is een feit dat de consumptie van walvisvlees in Japan is gedaald, deels door een verminderd aanbod. In Japan, dat een eeuwenoude traditie van walvisvaart kent, is walvisvlees onderdeel van het dieet. In de wijk Ayukawa, in de stad Ishinomaki in de prefectuur Miyagi, en in Taiji in de prefectuur Wakayama is de walvisvaart nog steeds een vitale lokale industrie.

Kapitein Paul Watson: Ik ben trots op het feit dat de Sea Shepherd Conservation Society heeft bijgedragen aan de reden waarom er een verminderd aanbod is van walvisvlees. De sleutel tot onze strategie is economisch van aard. Om de winst van de illegale walvisvaart teniet te doen moeten we snijden in de moordquota van de Japanse walvisvloot. Japan heeft geen eeuwenoude traditie van het vermoorden van walvissen in Antarctica. De Japanse walvisvaart begon halverwege de 20e eeuw en werd na 1946 aangemoedigd en aangestuurd door generaal Douglas MacArthur om na de oorlog goedkoop vlees veilig te stellen voor de Japanse bevolking.

Yasue Funayama: Tijdens de vergadering in juni zei een Russische afgevaardigde dat hoewel de meerderheid van de Russen geen walvisvlees eet, de cultuur en traditie van elk land gerespecteerd behoort te worden. Om onze eetcultuur aan de volgende generatie over te kunnen dragen, geloof ik dat we ons recht om natuurlijke bronnen te gebruiken moeten beschermen.

Kapitein Paul Watson: De vraag is of er sprake zal zijn van toekomstige generaties om iets aan over te dragen? Er zijn gewoonweg niet voldoende walvissen en vissen in de zee om te kunnen blijven voldoen aan de behoeften van de groeiende mondiale bevolking. We ontdoen de zee van leven met een ongekende snelheid door steeds geavanceerdere technologie in te zetten om steeds efficiënter het steeds weinigere dat nog overblijft binnen te halen. Een vis heeft meer waarde als hij in de zee zwemt en daar de integriteit van het ecosysteem onderhoudt dan wanneer hij op iemands bord ligt. Als de vis verdwijnt, zullen de oceanen sterven, en als de oceanen sterven – dan sterven wij!

Dat feit alleen is belangrijker dan dit ding dat “eetcultuur” heet.

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: