Ecuador is niet overgelopen naar het pro-walvisvaarderskamp in de IWC

12 augustus 2010

Ecuador is niet overgelopen naar het pro-walvisvaarderskamp in de IWC

Door kapitein Alex Cornelissen
Operationeel directeur Sea Shepherd Galapagos

editorial 100811 1 1 Ecuador has not joined the pro whaling block in the IWC 2137mIn november 2003 gingen twee activisten van Sea Shepherd in een kleine baai in Taiji, Japan, het water in. Zij zwommen meer dan een uur en openden de netten die een school dolfijnen gevangen hielden. Hun opdracht was eenvoudig, toch wisten zij dat als zij faalden de dolfijnen de volgende dag zouden worden gedood. Gelukkig voor de dolfijnen slaagden zij in hun opzet, waardoor nu 15 dolfijnen vrij rondzwemmen in onze oceanen.

Een van die activisten was ik en van alle campagnes waaraan ik ooit mocht deelnemen, heeft deze me de grootste voldoening geschonken.

Onze actie leverde ons een gevangenisstraf op, maar daarnaast ook wereldwijde aandacht voor de drijfjachten op dolfijnen. De slachtpartijen duurden echter voort, ondanks de groeiende verontwaardiging en toenemende druk op de Japanse regering om deze slachtpartijen te stoppen

Toen de film “The Cove” in 2009 in de bioscopen kwam, vond ik het geweldig dat de wreedheid en brutaliteit van de dolfijnendoders van Taiji werden getoond in een zo belangrijke documentaire. Mijn geluk kon niet op toen “The Cove” de Oscar won voor de beste documentaire. In een kleine clip in “The Cove” wordt de Sea Shepherd-actie van 2003 getoond. Het is zeer moeilijk om iemand te herkennen aangezien alles van ver is gefilmd met een vrij goedkope camera. Maar zelf vertel ik nu, bij wijze van grap, dat ik in een Oscarwinnende film heb gespeeld.

Jammer genoeg bevat “The Cove” een fout die het werk van heel wat mensen in negatieve zin beïnvloedt. Het gaat om de volgende schadelijke en foutieve bewering:

In de film wordt gesteld dat Japan de volgende naties heeft overgehaald om zijn walvisvaartagenda te steunen: Cambodja, Ecuador, Eritrea, Guinee-Bissau, Kiribati, Laos, en de  Republiek van de Marshall eilanden.

Ik ben nu directeur van Sea Shepherd op de Galapagos, dat tot Ecuador behoort. De laatste tijd zijn er almaar meer mensen die me opbellen of mailen om hun verontwaardiging te uiten. Sommigen hebben zelfs te kennen gegeven dat zij niet langer steun willen verlenen aan groepen die in Ecuador werken. Het lijdt geen twijfel dat dit het werk dat deze groepen leveren om de natuur te beschermen niet ten goede zal komen..

Ik zou hierbij willen beklemtonen dat Japan Ecuador NIET heeft overgehaald om het pro-walvisvaarderskamp te vervoegen. Integendeel, Sea Shepherd spoorde Ecuador in 2007 ertoe aan toe te treden tot de IWC om zo een stem tegen Japan te winnen.

Gelukkig deed Ecuador dat ook en maakt het sindsdien deel uit van de “Buenos Aires groep”. Die groep bestaat uit de volgende landen:

Argentinië, Brazilië, Chili, Costa Rica, de Dominicaanse Republiek, Ecuador, Mexico, Panama, Peru en Uruguay (leden van de IWC), en Colombia, El Salvador, Honduras en Venezuela (geen leden van de IWC)

Zij behoren tot de landen die zich het hevigst verzetten tegen de walvisvaart. Tijdens de laatste IWC-bijeenkomst in Marokko stelde de groep zelfs onder andere voor om een maas in de wet recht te zetten die walvisvangst met wetenschappelijke doeleinden mogelijk maakt.

Dankzij de steun van landen als Ecuador genieten de walvissen in onze oceanen bescherming tegen de illegale activiteiten van de walvisstropers uit Japan. Ecuador verdient het daarvoor te worden erkend in plaats van ten onrechte te worden beschuldigd en ik dring er bij de makers van “The Cove” op aan deze fout recht te zetten.
De fout is ondertussen echter al overgenomen op websites als Wikipedia, op discussiefora en op andere sociale websites. Wat daar wordt gezegd, is niet waar.

Ecuador was en is tegen de walvisvangst en zal dat ongetwijfeld blijven.

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: