Sea Shepherd undercovermedewerker richt zich tot de bevolking van de Faeroër eilanden

30 juli 2010

Sea Shepherd undercovermedewerker richt zich tot de bevolking van de Faeroër eilanden

editorial 100730 1 2 Undercover Operative Faeroe Islands (AL 67275)

Het hierna volgende opiniestuk werd vandaag in de grootste krant van de Faeroër eilanden, Dimmalaetting, gepubliceerd. Het is een brief van Sea Shepherd undercovermedewerker Peter Hammarstedt aan de bevolking van de eilandengroep.

article_separator_480x1

30 juli 2010

Aan de bevolking van de Faeroër eilanden,

Het is ruim een week geleden dat ik in Klaksvik was en ik heb sindsdien gelezen dat er nog een grote slachtpartij heeft plaatsgevonden in Torshavn. Het verraste me niet, omdat ik weet dat verandering tijd kost. Ik had echt niet verwacht dat het  van de ene op de andere dag zou stoppen, alleen omdat ik wat foto’s heb gemaakt. Maar ik blijf optimistisch omdat, als ik naar de geschiedenis kijk, ik weet dat er een dag komt dat het moorden zal ophouden.

De walvisjacht heeft bijgedragen aan de opbouw van Australië. De kust van het eiland Tasmanië is bezaaid met oude walvisvaartstations. Eén enkel walvisvaartstation in Queensland in het noordoosten van het land, slachtte 6277 bultrugwalvissen in één enkel decennium halverwege de twintigste eeuw. In de jaren vijftig en zestig slachtte een walvisvaartbedrijf in Western Australia gemiddeld duizend potvissen en bultrugwalvissen per jaar.

Maar op 20 november 1978 werd de laatste walvis in Australië door een harpoen gedood. Een groeiende lobby van Australische milieuactivisten, mede geleid door de dochter van de toenmalige premier Malcolm Fraser, overtuigde Fraser de walvisvaart voor goed te stoppen en te doen wat hij ‘reeds wist dat juist was’. Slechts dertig jaar later is Australië de meest uitgesproken tegenstander van de walvisvaart in de Internationale Walviscommissie en heeft onlangs haar voornemen aangekondigd de Japanse walvisvangst in de Antarctische wateren aan te vechten voor het Internationale Gerechtshof in Den Haag vanwege de illegale vangsten. Tradities kunnen veranderen, omdat soms een verandering in het bewustzijn van de mens het verlangt.

Het aanschouwen van de nasleep van de drijfjacht in Klaksvik was niet mijn eerste treffen met gestrande grienden. Ruim een jaar geleden maakte ik deel uit van een reddingspoging in Australië waar 174 grienden gestrand waren op een afgelegen eiland. Van de 54 grienden die levend gestrand waren, konden Sea Shepherd vrijwilligers, eilandbewoners en jachtopzieners van samenwerkende overheidsinstanties er 53 terug de zee in krijgen. Toen verslechterde het weer aanzienlijk en vertraagde onze reddingspogingen van de laatste overgebleven walvisachtige. Bijna drie dagen lang zaten we aan haar zijde en bedekten haar met natte doeken om haar te beschermen tegen de felle zon. We goten emmers water over haar heen, terwijl we haar ademhaling scherp in de gaten hielden.

Toen de wind ging liggen deden we een harnas om haar heen en sleepten haar tussen twee jetski’s naar zee. Honderd meter uit de kust begon ze zich weg te trekken van de slepers en vanuit een helikopter zagen we dat ze recht op haar school af zwom. Ze hadden drie dagen op haar gewacht, slechts een paar honderd meter uit de kust. Vanaf dat moment heb ik niet meer getwijfeld aan de complexiteit van hun sociale groepen en soms denk ik wel eens dat walvissen en dolfijnen beter zijn in het tonen van begrip en medeleven dan wij mensen.

Het verbaasde me dat de Australische regering en de Australische bevolking bereid waren om een team van tien milieu-experts en wetenschappers beschikbaar te stellen om het leven te redden van één walvis, terwijl dertig jaar eerder een walvis dood meer waard was dan levend. Aan dit verhaal moest ik denken toen ik een anonieme e-mail kreeg van iemand van de Faeröer eilanden. Deze persoon schreef me dat rond de tijd dat ik in Australië was een orka in de haven van Klaksvik gestrand was. Lokale bewoners spoedden zich naar de kustlijn, maar ze lieten hun grindaknivar en soknaronguls deze keer thuis. Een geweldige poging werd gedaan om de orka weer terug de zee in te krijgen en als haar gezondheid haar niet in de steek had gelaten, dan had ze het overleefd. Ik voel dat ik er op kan vertrouwen dat de drijfjacht op een dag over zal zijn.

Cultuur en traditie zijn belangrijk, maar zoals Mahatma Gandhi eens zei: “de grootsheid van een natie en haar morele vooruitgang kunnen gemeten worden aan de manier waarop zij haar dieren behandelt.” De griend heeft de Faeröer bevolking eeuwen lang helpen te overleven, maar nu, nu de Faeröer eilanden één van de hoogste levensstandaarden ter wereld hebben, is de griend niet langer voor levensonderhoud nodig. Net als Australië zijn de Faeröer eilanden in een positie om walvistoerisme te verkiezen boven walvisslachten, om medeleven te verkiezen boven moorden. Soms doen we dingen zonder er goed bij stil te staan, omdat we gewoontedieren zijn. Ik geloof oprecht dat de Faeröer bevolking op een dag kiest te stoppen met de drijfjacht, niet omdat ik vind dat dat moet, maar omdat het de juiste keuze is - niet alleen vanwege de wreedheid die gepaard gaat met de slacht, of het effect op het milieu, maar ook vanwege de zware metalen die in het vlees zijn aangetroffen.

Als zeeman en natuurbeschermer ben ik op alle zeven continenten geweest en ben de tel kwijt geraakt van het aantal landen dat ik heb bezocht en ik moet toegeven dat ik nog nooit op een mooiere plek ben geweest dan de Faeröer eilanden. Daarom doet het me pijn dat ik één van de best bewaard gebleven geheimen van het  toerisme niet kan noemen zonder te verhalen over de wateren rond deze prachtige eilanden die iedere zomer rood kleuren van het bloed. Ik verlang naar de tijd dat de Faeröer eilanden niet bekend staan om de wrede slachtpartijen, maar om de pakkende liedjes van Annika Hoydal, de prachtige poëzie van Roi Patursson, de overweldigende kloven en fjorden bij plaatsen als Gjogv en de warmte van de Faeröer bevolking.

Met vriendelijke groet,

Peter Hammarstedt
Eerste stuurman, M/Y Bob Barker
Sea Shepherd Conservation Society

editorial 100730 1 1 Undercover Operative Faeroe Islands (AL 66876)
Sea Shepherd assisteert bij de griend reddingsactie in Naracoopa,
Australië op 3 maart 2009

 

Evenementen:

4, 5 en 6 augustus
Lisse
23 & 24 juni
Groningen

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: