Update Sea Shepherd operatie Gulf Rescue

26 juli 2010

Update Sea Shepherd operatie Gulf Rescue

Door Bonny Schumaker

De luchtvaartafdeling van de Sea Shepherd Conservation Society heeft de laatste paar maanden erg hard gewerkt in de Golf van Mexico. Vooral deze afgelopen maand was bijzonder druk. Om het belang van samenwerking nog eens te benadrukken heeft Sea Shepherd de handen ineen geslagen met andere non-gouvernementele organisaties, lokale bewoners en bedrijven, inheemse groepen uit het gebied rond de Golf en overheidsinstellingen. Dit om de dieren en de ecologische systemen in de Golf zo effectief mogelijk te beschermen en het herstel zo effectief mogelijk te bevorderen.

Oil on a beachSea Shepherd heeft de banden met deze groepen sterk aan kunnen halen en toestemming gekregen voor regelmatige verkenningsvluchten op lage hoogte over de Golf, de kustwateren en de eilanden voor de kust. Daarmee hebben we een grote database van videobeelden en foto´s kunnen maken, die ons geholpen heeft de verspreiding, mate, aard en consequenties van de olie te volgen, terwijl deze zich verspreidt van de bron (het Deepwater Horizon olieplatform) naar de eilanden voor de kust en de kustwateren van Texas tot Florida.

We waren in staat waardevolle “olie-lokalisatie” vluchten aan te bieden aan wetenschappers van universiteiten, de USGS, NGA en NASA, om hun boten de weg te kunnen wijzen voor het nemen van monsters en het verrichten van spectraalanalyse van de olie en het water. Tijdens die vluchten grepen we elke gelegenheid aan om met onze ogen, camera’s en videorecorders het gedrag van de dieren en de toestand van de lokale vegetatie te registreren. We deden dit rondom de eilanden voor de kust, vanaf Dauphin Eiland (ten zuiden van Alabama) tot aan Marsh Eiland, ten westen daarvan. Het is een gebied rondom Venice, Louisiana, dat zich van oost naar west over ruim 400 kilometer uitstrekt. Dankzij vele gulle en behulpzame contacten in het Golf gebied, hebben we ook de beschikking gehad over verschillende boten en licenties om beveiligde stranden te betreden. Dit gaf ons – en de wetenschappers en media die ons vergezelden – de gelegenheid om van dichtbij een zo objectief mogelijk beeld te vormen van de staat van deze kustgebieden..

Het oppervlak van de oceaan ziet er dagelijks anders uit, doordat wind en stromingen de olie en de emulsie verplaatsen. Maar deze spreiding komt ook, omdat wij mensen een olieoplossend middel, genaamd Coretix, in enorme hoeveelheden en met behulp van grote C-130’s en andere vliegtuigen in de oceaan blijven spuiten, in een poging de olie op te breken en te verdelen in kleine, onder het oppervlak verdwijnende deeltjes.Gulf Rescue Update

Waarom doen we dit? Helaas is het antwoord; zodat minder olie de kust bereikt, zodat de situatie er op luchtfoto’s minder kolossaal en dramatisch uitziet en zodat het toerisme en BP’s reputatie wellicht gered kunnen worden. En zodat vissers nog steeds op garnalen kunnen vissen? Het lijkt onwaarschijnlijk, maar we zien de vissersboten er nog dagelijks opuit trekken. Ze vissen dan misschien niet, maar ze slepen nog steeds hun netten achter zich aan. Toegegeven, een aantal boten sleept nu met een soort van schuimspaan, in de hoop wat verse olie van het wateroppervlak te kunnen redden. Maar sommige boten vissen ongelooflijk genoeg nog steeds door! Als het olieoplossende middel werkt en de oliedeeltjes naar de bodem zakken, wordt al het leven onder de oppervlakte ermee bedekt. Ze slikken het in. Hun ogen, oren en kieuwen worden ermee gevuld. Ze stikken, worden vergiftigd en sterven een langzame en verschrikkelijke dood.

In de afgelopen twee maanden zien we steeds minder leven in de oceaan. Als we al leven zien, is het veel dichter bij de kust dan voorheen, meestal zo’n 80 kilometer van de kust vandaan en opeengepakt in ondiepe wateren nabij de eilanden voor de kust. Ongeveer 50 kilometer voor de kust van Caillou Bay (ten westen van Grand Isle) en 8 kilometer van de met olie bedekte kusten van de Chandeleur eilanden, hebben we scholen koeneusroggen (Rhinoptera bonasus) gezien, goudgekleurd en dichtbij het oppervlak zwemmend, wel 20 tot 40 in een vierkante school. Deze roggen worden vaak gevolgd door haaien. Ook hebben we kleine groepen dolfijnen gezien, die vrijwel altijd snel en paniekerig in cirkels zwemmen, vaak slechts een paar honderd meter verwijderd van dikke plakkaten bruine aardolie. Als we dit in mooi helder blauw water hadden gezien, hadden we misschien gedacht dat ze enthousiast aan het spelen waren. Maar in dit vergiftigde zwembad vragen we ons af of het geen teken is van extreme stress.

Na honderden kilometers over het “water” gevlogen te hebben, weten we dat er voor deze dieren geen enkele vrije doorgang meer is uit de met olie bedekte gebieden naar schoner, open water. Tenzij ze eerst honderden kilometers in westelijke of oostelijke richting langs de kust zwemmen om uiteindelijk open water te bereiken. Wij vragen ons af, of ze weten dat dat is wat ze moeten doen. De dieren, die hier nog steeds zijn, weten dit misschien niet en we vragen ons af, wat er van hen moet worden. Nu het orkaanseizoen zijn intrede maakt en olie over alle eilanden voor de kust blaast, lijken de duizenden nesten met kuikens van pelikanen, reigers, zilverreigers en andere vogels verdoemd..

Birds on boomsIn de komende weken zullen we meer boten leveren en meer bemanning, die volgens de hazWOPER standaard (Hazardous Waste Operations and Emergency Response Standard) getraind is en die ervaring heeft met het herkennen van met olie besmeurde dieren en ecologische systemen in kustgebieden. Het redden van dieren in de Amerikaanse wateren van de Golf wordt streng in de gaten gehouden. Op dit moment mag zelfs het International Bird Rescue and Research Center (IBRRC), dat de meeste met olie besmeurde zeevogels schoonmaakt en helpt herstellen, geen met olie besmeurde vogels meer vangen en aan land brengen. De enige instanties die hiervoor toestemming hebben gekregen zijn de Amerikaanse Fish and Wildlife Service (FWS) en het Louisiana Department of Wildlife and Fisheries (LDWF).

Minder parochiaal lijken de pogingen om zeeschildpadden te redden. Verschillende non-gouvernementele organisaties in New Orleans en Alabama zijn ontzettend actief en effectief in het redden en helpen herstellen van met olie besmeurde schildpadden. We hebben gevlogen, gevaren, samengewerkt en uitvoerig gediscussieerd met schildpaddenexperts. Sea Shepherd zal nauw meehelpen bij activiteiten om zeeschildpadden te redden in het gehele Golf gebied, bijvoorbeeld bij pro-actieve inspanningen in het zuiden, nabij Rancho Nuevo in Mexico, waar zoveel schildpadden geboren worden en leven. We zullen samenwerken met de vele inheemse groepen in Mexico, wiens leven en cultuur nauw samenhangt met zeeschildpadden en hetgeen zij symboliseren.

U zult in de komende maanden meer te weten komen over de schepen en experts die Sea Shepherd zal steunen in het Golf gebied. Voor nu zullen we doorgaan met het aanleveren van objectieve en heldere documentatie over de werkelijke staat van het gebied. En we blijven sterke banden aangaan met groepen, wetenschappers en lokale mensen, die ons kunnen helpen grote invloed uit te oefenen op de bescherming en het behoud van zoveel mogelijk dieren en ecologische systemen in het Golf gebied.

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: