Vaarwel boterbommen

16 juli 2010

Vaarwel boterbommen

Door kapitein Paul Watson

Met operatie No Compromise zal een van onze tactische middelen teruggetrokken worden en enkele nieuwe middelen zullen ingevoerd worden.

Met ingang van onze volgende campagne zullen de bemanningsleden van Sea Shepherd C6H12O6-C4H8O2+2H2, beter bekend als boterzuur, niet meer gebruiken als een offensief middel tegen illegale walvisjachten.

De schepen van Sea Shepherd hebben gedurende hun ‘jacht’ naar illegale Japanse walvisschepen in het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan al vijf jaar, tijdens alle campagnes tussen 2005 en 2010, met succes flesjes boterzuur als stinkbommen gebruikt.

Het goedje, dat simpelweg rotte boter is, is een biologisch afbreekbare substantie met een PH waarde van 4,82 wat het minder zuur maakt dan bier. We hebben dit gekozen omdat het het milieu niet bevuilt en omdat het geen kwaad kan jegens mensen of andere levende wezens. Het is geen gif en het is ook geen bijtende stof.

Maar de Japanse public-relations afdeling bleef het verhaal maar verdraaien zodat het leek alsof Sea Shepherd met accuzuur heeft lopen gooien. Een van de Japanse walvisvaarders heeft als getuige tijdens de recente rechtzaak van kapitein Peter Bethune huichelachtig verteld hoe erg hij wel niet “verbrand” was door het zuur.

Dit is natuurlijk onzin omdat  C6H12O6 - C4H8O2 + 2CO2 + 2H2 simpelweg geen irritatie veroorzaakt en aqbsoluut niet bijtend is. Maar het constante liegen van de walvisvaarders heeft ertoe geleid dat mensen ook echt zijn gaan geloven dat het boterzuur een gevaarlijke substantie is. Dit is NIET zo.

Boterzuur is gewoon een vetzuur dat ook voorkomt in de vorm van esters (organische verbinding)  in dierlijke vetten en plantaardige olie. Boter bestaat voor 3% tot 4% uit triglyceride van boterzuur. Als boter bederft komt het boterzuur door hydrolyse vrij uit de glyceride, waardoor de onplezierige geur ontstaat. Het zuur is een belangrijk lid van de subgroep met vette zuren die we korte keten-vetzuren noemen. Boterzuur is een zwak zuur met een PH waarde van 4,82. Het zuur is een olieachtige, kleurloze vloeistof die gemakkelijk op te lossen is in water. Met andere woorden, ondanks de geur is het een voedselveilig product dat zelfs gebruikt wordt in levensmiddelen.

Maar het stinkt verschrikkelijk. Een aanwijzing daarvoor is het feit dat boterzuur ook gevonden wordt in braaksel. Organisch maar niet echt aantrekkelijk.

En daarom hebben wij het gebruikt. Het stinkt maar is onschadelijk.

Maar we worden een beetje moe van de Japanners die beweren dat Sea Shepherd met ´zuur´ gooit naar hun hulpeloze walvisjagers. De walvisjagers zelf gooien met bouten, moeren en schokgranaten, en vuren kogels af op de bemanning van Sea Shepherd, maar het lijkt erop dat ze dat acceptabeler vinden dan rotte boter.

Het is tijd om hen over iets anders te laten jammeren. Dus vaarwel rotte boter, en we verwelkomen enige nieuwe, verbeterde en hopelijk meer effectieve tactieken.

Dus een bericht aan alle walvisjagers; volgend seizoen zullen we jullie reukorgaan een pauze geven, maar alleen omdat we wat effectievere verstorende tactieken hebben ontwikkeld. En eerlijk gezegd worden we zelf ook altijd een beetje misselijk telkens als we benedenwinds van jullie schepen varen.

Ons gebruik van boterzuurbommen heeft zeker de aandacht getrokken.Het Israelische leger heeft het idee van ons overgenomen om een niet-dodelijk middel te ontwikkelen om menigtes uit elkaar te drijven. Hieronder is de Wikipedia beschrijving van het gebruik van boterzuur.

Boterzuur is een organisch zuur met een onaangename geur. Het hoort bij de korte keten verzadigde vetzuren en bevat 4 koolstofatomen (C4:0).

Boterzuur komt voor in boter, met name in rans geworden boter (vandaar de naam boterzuur), zweet, veel sterk ruikende kaassoorten en in kwalitatief slechte kuilen kuilgras. Volgens de IUPAC wordt boterzuur butaanzuur genoemd, de zouten en esters heten butyraten.

In vetten en olie ontstaat boterzuur in het afbraakproces. Langere vetzuren worden door enzymen of oxidatie in kleinere moleculen geknipt waarbij boterzuur als tussenstap ontstaat.Voor industrieel gebruik wordt boterzuur gemaakt door de gecontroleerde fermentatie van suiker of zetmeel. Hierbij wordt gebruikgemaakt van de Bacillus subtilis.

Zuiver boterzuur wordt amper gebruikt. Het is echter een belangrijke uitgangsstof voor de synthese van vele andere verbindingen.

Boterzuur wordt in rioolwaterzuiveringen gebruikt om een betere stikstofverwijdering te verkrijgen. Vooral in zuiveringsgebieden met veel verdunning (oppervlakte en/of grondwater) wordt er boterzuur toegevoegd om voldoende vuilvracht binnen te nemen, dit bevordert de werking van de zuivering. Door activisten wordt het wel gebruikt om stank te creëren; zie taartincident. Een totaal ander 'gebruik': speurhonden zijn zeer gevoelig voor boterzuur. Het is een van de belangrijkste stoffen bij het volgen van sporen.

In de tuinbouw wordt een verbinding van boterzuur (3-indolylboterzuur) gebruikt als groeiregulator. Het middel zorgt ervoor dat een stek sneller bewortelt..

Sea Shepherd Conservation Society maakt wel dankbaar gebruik van puur boterzuur om walvissen te beschermen, door het walvisvlees ongeschikt te maken of o.a. de harpoenen op de Japanse boten zo te laten stinken dat ze niet meer gehanteerd kunnen worden…

Alle middelen, chemicaliën, en uitrusting die tactisch gebruikt worden bij Sea Shepherd campagnes moeten niet-dodelijk, niet gevaarlijk en niet schadelijk zijn voor mens en milieu.

Ondanks de valse claims van Japanse walvisvaarders en Libische vissers heeft Sea Shepherd nog nooit letsel veroorzaakt bij een van onze opponenten. Het is iets dat we graag zo willen houden.

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: