An Amusing Shade of Blue

25 juni 2010

Een vermakelijke kleur blauw

Commentaar door kapitein Paul Watson

Het lijkt erop, dat ik deze week de reputatie van internationale eco-bandiet heb verkregen, aangezien mijn naam door Japan op de zogenaamde “blauwe lijst” van Interpol is gezet.

Het is verrassend opwindend, ik lijk Jason Bourne wel!

Eigenlijk is het best grappig. Japan is steeds wanhopiger op zoek naar manieren om ons van onze acties tegen de illegale walvisjacht te weerhouden. Eerder deze week hielden ze een speciale bijeenkomst  bij de Internationale Walvisvaart Commissie (IWC) om de acties van de Sea Shepherd Conservation Society te laten zien en te veroordelen. De presentatie was compleet met bewerkte videobeelden en glossy kleurenfoto’s met cirkels en pijlen, waarop elk “eco-terroristisch” detail in verschillende talen werd uitgelegd. Mijn jolige bende “eco-nauten” tegen de arme, kleine, onbegrepen en drammerige tirades van de walvismoordenaars.

Dit soort erkenning is niet te koop.

Buiten de congreshal was het ook vermakelijk om te zien hoe Japanse afgevaardigden nerveus langs de Sea Shepherd bemanningsleden snelden, die de Sea Shepherd vlag – de Jolly Roger – omhoog hielden. De afgevaardigden leken doodsangsten uit te staan, alsof ze verwachtten plotseling te worden aangevallen met  machetes en pistolen.
Deze mensen geloven daadwerkelijk hun eigen propaganda.

Ze helpen met een opzettelijke botsing één van onze vaartuigen de vernieling in, rammen en beschadigen een ander schip, maar positioneren zichzelf vervolgens in een slachtofferrol als hun gevoelige neusjes gekwetst worden door de geurige tussenkomst van onze boterbommen.

Ze sleepten kapitein Peter Bethune als krijgsgevangene terug naar het land van de kersenbloesems en beschuldigden hem van huisvredebreuk, omdat hij de kapitein van de Shonan Maru 2 – degene die zijn schip, de Ady Gil, had gesloopt – op zijn gedrag wilde aanspreken.

En nu hebben ze een bevelschrift bij Interpol ingediend en ben ik bestempeld als “gezocht in het kader van de blauwe lijst”. Klinkt best triest eigenlijk, als een werklijst van depressieve mensen.

De ‘blauwe lijst’ is geen arrestatiebevel, maar simpelweg een signalering om iemand te ondervragen en diens bewegingen in de gaten te houden. Ze hadden hetzelfde kunnen bereiken door de website van Sea Shepherd of de Facebook- en MySpace-pagina’s in de gaten te houden. Mijn activiteiten zijn nou niet bepaald geheim. En hoewel een aantal simpele zielen mij als eco-terrorist heeft bestempeld, kan ik nog steeds probleemloos de grens oversteken en het vliegtuig instappen. Trouwens, ik zou de enige internationale eco-terrorist zijn met zijn eigen televisie show. Maar goed, de Japanse walvisvaarders hebben de televisiestations natuurlijk ook al van terrorisme beschuldigd. Eén blogger heeft zelfs beweerd, dat het bekijken van Whale Wars al een terroristische daad op zich is. Hmmmm ……….Ik vraag me af of televisiekijken in het algemeen al kan worden gezien als terroristische daad?

Tegenwoordig wordt iedereen, die om wat voor reden dan ook door een ander onaardig wordt gevonden, gelijk een terrorist genoemd. In een wereld waar de Dalai Lama door China officieel als terrorist is bestempeld, lijkt mij dat de term tot compliment is verheven en dat deze met trots en plezier gedragen kan worden.

En terwijl al dit tandenknarsen en gejammer ter verdediging van de bloederige walvisslacht doorgaat, wordt een volledig ecologisch systeem – in zee en aan de kust - door BP vernietigd. En het wordt deze criminelen toegestaan de crematie van de duizenden slachtoffers van hun nalatigheid te verbergen voor het publiek. Deze olie-schurken hebben de levens van tienduizenden mensen kapot gemaakt en één van de grootste industriële rampen in de geschiedenis veroorzaakt, maar toch staat geen van hen op een lijst van Interpol.

De vreemde discriminerende waanzin van de mensheid is zodanig, dat ik het gewoon vermakelijk en complimenteus vind, dat het werk van Sea Shepherd op zo’n officiële manier wordt erkend. Want de realiteit is, dat we heel veel mensen, die profiteren van de verkrachting en vernietiging van onze planeet, woedend hebben gemaakt.

Als het vernietigen van leven goed is voor de economie, dan is het ook goed voor de maatschappij. Maar als het redden van leven slecht is voor de economie, is het een daad van “eco-terrorisme”. Het gaat altijd om de economie.  En daarom richt Sea Shepherd zich op het verminderen van de jachtquota en het tenietdoen van de winsten, om uiteindelijk de Japanse walvisvloot kopje onder te zien gaan – economisch gezien.

Het is klip en klaar, dat wanneer je goed bent in wat je doet, je vijanden maakt. Sea Shepherd heeft een hoop vijanden en krijgt er ieder jaar meer bij. Die vijanden zijn machtig en staan aan het hoofd van een scala aan overheden, bedrijven en georganiseerde misdaad. Barst, ik ben eigenlijk verbaasd dat we nog steeds bestaan.

Maar wat is het alternatief? Niets doen? Een volgzame, onderdanige en onvoorwaardelijke slaaf zijn van een voorbeeld van blinde hebzucht?

Nee, dank u. Zet mijn naam maar op een blauwe lijst, rode lijst, zwarte lijst of de doodslijst, want het is altijd nog beter dan de zal-me-worst-wezen-lijst.

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: