Japan dreigt te deserteren!

16 juni 2010

Japan dreigt te deserteren!

Commentaar door kapitein Paul Watson

Als een verwend kind met een bal dat dreigt het spel te stoppen en de bal mee naar huis te nemen als het niet kan winnen, zo dreigt Japan nu zich terug te trekken uit de Internationale Walviscommissie (IWC), als het niet krijgt wat het wil.

En wat Japan wil is walvissen doden, ondanks het feit dat vrijwel elk ander land ter wereld (behalve de retro-Vikings in Noorwegen en IJsland) de walvisjacht beschouwt als barbaars, wreed en onnodig.

Het Amerikaanse persbureau Associated Press berichtte vandaag dat Japan volgens zijn minister van Visserij overweegt zich terug te trekken uit de IWC, als geen vooruitgang wordt geboekt in het versoepelen van het internationale verbod op de commerciële walvisvaart.

Met andere woorden: ze mogen walvissen doden, of ze trekken zich terug uit de commissie.

De jaarlijkse IWC bijeenkomst begint volgende week in Agadir, Marokko en dankzij de aanhoudende pesterijen en dreigementen van Japan zullen de gedelegeerden waarschijnlijk een compromis zoeken tussen voor- en tegenstanders van de walvisvaart. Hierdoor zou commerciële walvisvaart op beperkte schaal gelegaliseerd kunnen worden.

Recent gehinderd door onthullingen over het kopen van stemmen, neemt Japan nu toevlucht tot dreigementen om de IWC te verlaten en alle walvissen te pakken die het wil, waar en wanneer het maar wil. En in plaats van het bestaande verbod af te dwingen zijn sommige landen, waaronder de Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland, kennelijk bereid het kind met het badwater weg te gooien, door het belachelijke compromis te sluiten dat walvissen gedood mogen worden, om te voorkomen dat Japan nog meer walvissen gaat doden.

Met andere woorden; ze zeggen dat we walvissen moeten doden om ze te kunnen redden.

Het is niet de eerste keer dat Japan dreigt zich terug te trekken uit de IWC en nu doen ze het dus weer. Het is een houding van ‘geef ons wat we willen, of we gaan weg’, en sommige landen zijn bereid de kont van Japan te kussen om juist dat te doen.

De nieuwe minister van Landbouw, Bosbouw en Visserij van Japan, Masahiko Yamada, werd gisteren gevraagd of Tokio de IWC zou verlaten als er geen vooruitgang wordt geboekt in het versoepelen van het verbod op commerciële walvisvaart. “Ik overweeg een aantal opties,” zei Yamada. “Dit is echt de laatste fase en we weten niet hoe dit gaat uitpakken.”

Dit commentaar was het eerste dat Yamada aan journalisten gaf, sinds hij een week geleden zijn post aanvaardde. Hij is één van de verscheidene kabinetsministers die zijn benoemd door de nieuwe Japanse premier Naoto Kan.
De Sea Shepherd Conservation Society zal er niet rouwig om zijn als Japan zich zou terugtrekken uit de IWC. Hopelijk zullen Noorwegen en IJsland het voorbeeld volgen en zal er niemand meer zijn om de rekeningen te betalen voor dure hotels, drankjes en escortmeisjes die Afrika, de eilanden in de Stille Oceaan en West-Indië altijd graag op Japan verhalen.
De IWC heeft al haar geloofwaardigheid verloren en heeft geen enkele van haar verordeningen afgedwongen, dus of Japan nu wel of geen lid is maakt niets uit.

Het voordeel van terugtrekking is dat er geen voorwendsel van legitimiteit meer zal zijn voor illegale walvisjacht.
De Japanse walvisvloot valt bedreigde en beschermde walvissen aan binnen de grenzen van een gevestigd internationaal walvisreservaat en schendt daarmee een wereldwijd verbod op walvisjacht, alsmede het Antarctisch Verdrag.

Daarom zal Sea Shepherd, onder de naam Operatie No Compromise, wederom schepen naar de Zuidelijke Oceaan sturen om deze illegale activiteiten te onderscheppen en te dwarsbomen. Ondanks alle saaie en eindeloze bijeenkomsten is het enige wat de illegale Japanse walvisjacht tot nu toe heeft kunnen stoppen de tussenkomst van de Sea Shepherd bemanning geweest.

De tijd van praten is voorbij. De IWC is een nutteloze organisatie. Japanse koppigheid kan alleen worden weerlegd met de taal die ze het beste begrijpen; die van winst en verlies. Wij zijn van plan hun financiële verliezen hoog te blijven houden en hun winst te blijven minimaliseren.

Operatie No Compromise wordt onze zevende campagne in het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan en het belooft de meest agressieve en dramatische tot nu toe te worden.

http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2010/06/15/AR2010061500206.html

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: