Bedreigde uitwerpselen redden

16 juni 2010

Bedreigde uitwerpselen redden

Verslag van kapitein Paul Watson

We hebben altijd al geweten dat walvissen levend meer waard zijn dan dood. En nu hebben Duitse en Australische wetenschappers ontdekt, dat zelfs walvispoep waardevol is. Het bevat jaarlijks zo’n vijftig ton ijzer en is waarschijnlijk één van de meest ongebruikelijke middelen tegen opwarming van de aarde.

De Japanners mogen onze argumenten, dat walvissen ons levend meer te bieden hebben dan dood, verwerpen, maar deze recente wetenschappelijke ontdekking toont aan, dat de ontlasting van de naar schatting 12.000 potvissen in de Zuidelijke Oceaan fungeert als een efficiënte en zeer onverwachte manier van het verwijderen van koolstof uit de atmosfeer.

In een door de Royal Society gepubliceerde krant schatten de onderzoekers - onder leiding van Trish Lavery van Flinders University - dat de walvissen uiteindelijk ongeveer 240.000 ton meer koolstof doen verdwijnen, dan dat ze produceren. Dit komt, doordat ze ongeveer 50 ton ijzer ontlasten in de zone waar de fotosynthese plaatsvindt, waarmee de groei van fytoplankton wordt gestimuleerd en koolstof in de diepe oceaan wordt ingesloten.

De onderzoekers ontdekten, dat de walvissen zo’n 160.000 ton koolstof de atmosfeer in blazen door te ademen, maar dat ze uiteindelijk 400.000 ton verwijderen door hun stoelgang.

Nog eens twee miljoen ton koolstof had "tot zinken gebracht" kunnen worden, als de industriële walvisjacht vanaf begin 19de eeuw niet zo’n impact had gehad op de potvissenpopulatie. Deze jacht heeft het aantal potvissen in de Zuidelijke Oceaan met ongeveer 90 procent doen dalen.

Baleinwalvissen hebben een waardevolle ecologische functie bij de beheersing van krillpopulaties. Potvissen houden de populatie reuzenpijlinktvis onder controle. Baleinwalvissen zijn voor de oceanen wat de buffels ooit voor de vlaktes waren. Potvissen zijn voor de oceanen wat wolven zijn voor de kariboes. En met deze ontdekking, realiseren wij ons eens te meer dat de mensheid onwetend is over veel van de natuurlijke verbanden tussen verschillende soorten en de gezondheid van ecologische systemen. Het draait allemaal om diversiteit, onderlinge afhankelijkheid en de grenzen aan groei en draagkracht.

Walvisuitwerpselen hebben een grotere toegevoegde waarde voor een gezonde planeet dan welke menselijke bijdrage ook. Wat de walvissen van de natuur afnemen, geven ze dubbel en dwars terug. De mensheid plundert daarentegen zonder schuldgevoel of spijt met de arrogante vergoelijking, dat we halfgoden zijn en dat de gehele natuur ons toekomt.

Zelfs walvisbraaksel is waardevol. Als de maagwand van een potvis wordt doorgeprikt door de snavel van een pijlinktvis, wordt pus uitgescheiden, dat ambergris wordt genoemd. Ambergris heeft het geheimzinnige vermogen om geur vast te houden te houden en is dus goud waard voor de parfumindustrie. De substantie drijft op het wateroppervlak en hoe meer levende potvissen er zijn, hoe groter de kans is op het vinden van waardevolle ambergris.

De oceanen hebben een snelle toename van het aantal walvissen nodig. De afvallige walvisjagende landen Japan, Noorwegen en IJsland zetten de krankzinnige oorlog van de mensheid tegen de walvissen voort. In de afgelopen driehonderd jaar heeft de mens ruim 90% van de walvissen afgeslacht en vernietigd. En gaandeweg zijn de Atlantische grijze walvis en de Biskajer walvis uitgestorven en hebben we de Noord-en Zuid-Atlantische walvis en de grijze walvis in het westen van de Stille Oceaan op de rand van uitsterven gebracht.

De Zuidelijke Oceaan moet met rust gelaten worden, onaangetast door de roofzuchtige hebberigheid van de mens. Walvissen zijn bijzonder intelligente wezens, die in perfecte harmonie met hun omgeving leven. Wij zijn hun wereld binnengevallen en we hebben ze eeuwenlang genadeloos afgeslacht.

Het is tijd om de “Whale Wars” te beëindigen en om in vrede te leven met deze prachtige bewuste wezens in de zee.

En de planeet kan wel meer walvissenpoep gebruiken!

Wij hebben hun shit nodig. Zij de onze niet! 

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: