Sea Shepherd helpt “The Cove” naar Oscar toe

11 maart 2010

Sea Shepherd helpt “The Cove” naar Oscar toe

Commentaar door kapitein Paul Watson

De Sea Shepherd Conservation Society legde de fundering voor het  maken van “the Cove” en hielp de film helemaal naar de 82e jaarlijkse 'Academy of Arts and Science' ceremonie, waar Regisseur Louie Psihoyos de Oscar won voor de beste documentaire.

De Sea Shepherd Conservation Society wil Louie Psihoyos, mede-redacteur Charles Hableton, en natuurlijk Ric O’Barry, wiens levenswerk eervol werd bevestigd met deze ongelooflijke film die de gruwelijke slachting van dolfijnen in Taiji belicht, van harte feliciteren.

Voorafgaand aan de Oscars won “the Cove”, uitgebracht op 31 juli 2009, prijzen voor de beste film op het Sundance Filmfestival en het Seattle Filmfestival.

De weg naar de Oscar begon in oktober 2003, toen ik een Sea Shepherd team naar Taiji in Japan stuurde om de slachting van de dolfijnen vast te leggen. Onze ploeg stelde zich op op een heuvel waar zij “the Cove” konden overzien en de beelden die zij bemachtigden verschenen op de voorpagina’s van kranten over de hele wereld, met dank aan een persbericht van Associated Press. De videobeelden werden uitgezonden door CNN.

In november 2003 werden twee Sea Shepherd bemanningsleden, Allison Lance uit de Verenigde Staten en Alex Cornelissen uit Nederland, gearresteerd nadat zij “the Cove” indoken en de netten doorsneden om 15 gevangen dolfijnen en grienden vrij te laten.

Als antwoord op het redden van de levens van de dieren brachten Allison en Alex de volgende drie weken door in de gevangenis, voordat het hen toegestaan werd te communiceren met een advocaat. Na vier weken werden ze vrijgelaten, en beiden zeiden dat vier weken in een Japanse gevangenis een kleine prijs was om te betalen voor het redden van de levens van 15 dolfijnen en grienden.

Het geschil ontstond toen het “Drudge” rapport Sea Shepherd en de Associated Press beschuldigde van het vervalsen van de foto’s, met het commentaar dat de bloedrode kleuring van het water met geen mogelijkheid echt kon zijn.
“Neem het vooral niet van ons aan,” zei ik. “Als mensen niet geloven wat wij hebben vastgelegd, ga er dan zelf heen om het te kunnen zien.”

Maar dat kon niet langer. Als reactie op de onthulling van Sea Shepherd in 2003 reageerden de vissers van Taiji met een agressief antwoord, door alle toegang naar het gebied waar de dolfijnen werden afgeslacht te sluiten, ondanks dat het gebied een nationaal park is.

Gelukkig was één van de mannen daar in de Sea Shepherd ondersteuningsploeg in dat eerste seizoen Ric O’Barry. Ik ken Ric sinds 1976 en ik was blij om te zien dat hij kwam om mee te helpen. Deze man is een dolfijnenreddende natuurkracht geworden sinds hij zich realiseerde dat zijn vorige baan als dolfijnentrainer meer leek op die van een cipier. Zonder enige twijfel is Ric O’Barry, de oorspronkelijke trainer van Flipper, de bekendste dolfijn ooit, de meest consistente, meest ervaren, meest toegewijde, meest energieke en meest effectieve dolfijnenbeschermer op de planeet.

Hij en ik hadden de eer de enige twee individuen te zijn die verbannen zijn van het bijwonen van de jaarlijkse  vergadering van het IWC. Ik voor het  laten zinken van de halve IJslandse walvisvloot in 1986 met Sea Shepherd, en Ric omdat hij de waarheid aan het licht bracht over Taiji bij de IWC vergadering in St. Kitts op een dramatische, directe manier waar hij nogal beroemd om is geworden.

We zagen zijn werkwijze op de Oscars toen Ric een bord met een telefoonnummer erop omhooghield (waar mensen heen konden smsen om de dolfijnen te steunen – red.) tijdens de Oscarpresentaties. De Academy was niet geamuseerd, maar Rics interesse lag niet in het te vriend houden van de organisatie of iemand anders in Hollywood. Zijn interesse lag bij het redden van dolfijnen, en dat nummer leverde hem meteen 50.000 smsjes op. Als het erop aankomt om de macht van de media te begrijpen, weet Ric O’Barry als geen ander hoe hij dit moet doen.

Na de arrestatie van Allison Lance en Alex Cornelissen werd het duidelijk gemaakt dat Sea Shepherd niet welkom was in Japan. De stad Taiji maakte het praktisch een misdaad om een Sea Shepherd shirt of pet te dragen. En natuurlijk was de Sea Shepherd bemanning niet in staat terug te keren zonder lastig te worden gevallen door de politie.

Toen we werden geveld en gedwongen werden het op te geven, pikte Ric het werk gelukkig op en werd een eenmansteam waar rekening mee gehouden moest worden. En hij speelde het heel slim. Met groot geduld presteerde hij het om geen enkele Japanse wet te breken. Onder de agressieve intimidatie door de vissers van Taiji behield Ric een koele en objectieve houding en bleef doorzetten, en doorzetten, reisde de hele wereld over, sprak met iedereen en leerde iedereen die hij kon vinden over de monsterlijke inhumane slachting van de intelligente en zachtaardige dolfijnen door de vissers van Taiji.

Één ding waartoe Ric werd gedwongen om zijn pogingen in Taiji te kunnen doorzetten, was zijn naam te laten verwijderen uit de Sea Shepherd Adviesraad en elke band met Sea Shepherd te ontkennen. Als hij dit niet had gedaan, zou het onmogelijk geweest zijn om zelfs maar in de buurt te komen van Taiji.

Ric’s herhaaldelijke terugkeer naar Taiji in 2004,2005, 2006 en 2007 hield het verhaal gaande totdat Louie Psihoyos Ric vond. Een combinatie van Ric O’Barry’s charisma, doorzettingsvermogen, ervaring en moed, samen met de National Geographic fotograaf Psihoyos, gefinancierd door Jim Clarck en met de vaardigheid van de freedivers Mandy-Rae Cruickshank en Kirk Krack, en de avonturier Charles Hambleton, creëerden een echte “mission impossible” die is uitgegroeid tot “The Cove”.

Sea Shepherd werkte samen met Dave Rastovich,surfer van wereldklasse, en de actrices Hayden Panetierre en Isabel Lucas om de dolfijnenmoordenaars in de inham van Taiji tegen te werken, zoals getoond in dramatische scènes uit de film.

En de voice-overs in de film bestaan onder meer uit de voormalige Australische minister van Milieu, Ian Campbell, die nu in de Sea Shepherd adviesraad zit, en mijzelf.

Hoewel Sea Sepherd hielp de grondvesten te leggen voor deze verbazende film en deelnam in het maken van de film, ligt de echte eer voor het ongelooflijke succes van “The Cove” bij de visie van Louie Psihoyos en de moedige vastberadenheid en het geduld van Ric O’Barry.

We zijn nu blij om te horen dat Ric en Louie en hun onderneming zich bij ons op Animal Planet zullen voegen met een nieuwe Animal Planet show die “Dolphin Warriors” gaat heten.

We moeten ons er echter wel van bewust zijn dat, ondanks het verbluffende succes van de film, het slachten van dolfijnen in Taiji en andere plaatsen voortgezet wordt. "The Cove 'was een zware klap voor de moordenaars van de dolfijnen in Taiji, maar ze zijn er nog steeds en het bloed blijft stromen in de wateren van de baai in Taiji.

Het winnen van de Academy Award voor beste documentaire garandeert praktisch dat de film nu op grotere schaal zal worden vrijgegeven voor het Japanse publiek. De film zal ook verontwaardiging blijven veroorzaken bij mensen uit de hele wereld, en vanwege de Oscar zullen veel meer mensen hem gaan bekijken dan nu al het geval is.

De Sea Shepherd Conservation Society zal haar pogingen voortzetten om de moorden bij Taiji te stoppen. Wij zullen niet rusten voordat de wreedheid die de dolfijnen in Taiji wordt aangedaan voor eens en voor altijd.

De vissers en politici in Taiji die beweren dat de slachting gerechtvaardigd is op grond van cultuur en traditie zouden zichzelf moeten vergelijken met de eigenaren van slaven in het Amerika van de 19e eeuw, die hun afschuwelijke praktijken verdedigden op grond van traditie en cultuur.

Het is tijd voor Taiji om te beseffen dat dit de 21ste eeuw is, en dat culturen die barbaarse rituelen beoefenen geen plaats hebben in de aardigere en zachtere nieuwe wereld die we moeten maken als we de biodiversiteit en een gezond ecosysteem willen garanderen voor onze kinderen en voor hun kinderen.

De uitroeiing van de dodo, de Caribische monniksrob, en duizenden andere soorten die nu uitgestorven zijn, zijn bijna altijd voorafgegaan door de menselijke rechtvaardiging dat het deel uitmaakte van de "cultuur."

In de wereld van vandaag heeft het woord "cultuur" echter de woorden "recht" of "goddelijke” roeping vervangen.
De Japanse vissers in Taiji hebben niet het recht om dolfijnen te slachten en de film "The Cove” wijst erop dat soms "cultuur"moet worden opgeofferd voor het grotere goed van de planeet en de mensheid.

Om de trailer van “The Cove” en andere Sea Shepherd videos te bekijken, klik hier.

Congratulations to The Cove

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: