Sea Shepherd is veiliger dan Sea World

25 februari 2010

Sea Shepherd is veiliger dan Sea World

Commentaar door kapitein Paul Watson

Ondanks alle verhalen over hoe Sea Shepherd lijf en leden van walvisvaarders, robbenjagers, stropers en zelfs zogenaamd onze eigen bemanning in gevaar brengt, is het een feit dat in 33 jaar van operaties niet één Sea Shepherd bemanningslid is gedood of ernstig gewond is geraakt. Dit omvat meer dan 250 reizen en confrontaties in open zee, in enkele van de meest afgelegen en vijandige wateren van de wereld. Noch heeft enige Sea Shepherd actie ooit gewonden veroorzaakt, laat staan doden, onder hen die we belemmeren, lastigvallen en weerhouden van het voortzetten van hun illegale uitbuiting.

De Greenpeace Stichting beschuldigt Sea Shepherd altijd van gewelddadigheid en onverantwoordelijkheid, maar Greenpeace heeft op zijn minst twee doden op zee gehad., tientallen gewonden en tientallen bemanningsleden die veroordeeld zijn voor zware misdaden.

Geen van de bemanningsleden van Sea Shepherd is waar dan ook ter wereld veroordeeld voor een zwaar misdrijf.

Een andere Sea Shepherd criticus is Sea World, wiens knechting van orka's en dolfijnen honderden miljoenen dollars aan winst heeft opgebracht.

En nu heeft weer een gevangene van Sea Word – Tilikum- zijn derde mens omgebracht

Ik kan het Tilikum niet kwalijk nemen. Als ik uit de oceaan was gehaald en in een betonnen gevangeniscel werd gestopt voor tientallen jaren, zou ik ook geneigd zijn om beetje boos te worden.

Geen weldenkend persoon zou zonder begeleiding over het trainingsveld van een zwaarbewaakte gevangenis lopen en het is onverantwoord om te verwachten dat een kwetsbaar mens zijn rug toekeert naar een gestresste, boze, gevangen orka – het meest ontzagwekkende roofdier van de planeet.

Trouwens, ik heb Tilikum ontmoet. Het was in de jaren 80, ik reisde naar Sealand of the Pacific als speciale gast van Bob Wright, de eigenaar van de accommodatie. Hij wilde me uit eerste hand laten zien wat zijn bedrijf allemaal inhield. Ik zat bij het zwembad en klopte de grote orka op zijn kop. Ik stopte ook mijn hand in zijn bek en legde mijn handpalm op zijn tong zodat hij kon proeven dat ik niet bang voor hem was. Ik herinner me dat ik in het linkeroog van dat magnifieke roofdier keek en wat ik daar zag was berusting en bedroefdheid. Hij was geen gelukkige walvis.

Ik wist toen, zoals ik nu nog steeds weet, dat Tilikum daar niet zou moeten zijn en niet in een zwembad thuishoort.

Ik denk dat Sea World maar één eervolle optie heeft. Ze zouden Tilikum terug moeten brengen naar zijn huis in de zee. Zijn school kan geïdentificeerd worden en Sea World heeft de financiële middelen, de vaardigheden en de technologie om het juiste te doen voor zowel de orka als voor het belang van de mensheid.

Als Sea World Tilikum niet terugbrengt naar de zee, dan zal het de volgende keer dat er een mens doodgaat door een boze, gefrustreerde, gestresste en waarschijnlijk krankzinnig geworden orka niet eenvoudig wederom een tragedie zijn: het is dan opzettelijke nalatigheid!

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: