Brief aan de redactie - The Australian

18 februari 2010

Brief aan de redactie

The Australian

In antwoord op het redactionele artikel “Demonstranten tegen walvisjacht gedragen zich als piraten ”,  door Natalie Klein

Academici houden ervan om bij gebeurtenissen te orakelen, alsof hun mening van de berg Sion naar beneden is gekomen, gebeiteld in stenen tafelen.

In de laatste redactionele woordenstroom in The Australian manoeuvreert Natalie Klein, universitair hoofddocent in de rechten, zichzelf in de positie van een rechter door Sea Shepherd activisten als piraten te veroordelen.

"Duh!" Professor Klein, waarom vertel je niet iets wat wij nog niet wisten? Misschien heeft u onze vlag al opgemerkt? Ik denk dat ons zwart-witte kleurenschema met de schedel en de gekruiste drietand met herdersstaf onze status als piraat vrij duidelijk maakt.

Dus ja, wij zijn piraten. Net als kapitein John Paul Jones, de oprichter van de Amerikaanse marine. En net als Sir Francis Drake en Sir Walter Raleigh. Heb je het "Sir" gezien, Natalie?

Misschien ben je je er niet van bewust dat het niet de Britse marine was die een einde maakte aan piraterij voor de kusten van Zuid-Amerika. Dat is te danken aan kapitein Henry Morgan - een piraat!

Dus ik heb geen probleem met de kop van uw artikel: "Demonstranten tegen walvisjacht gedragen zich als piraten", behalve dan met het woord "demonstranten." Wij zijn dan misschien piraten, maar we zijn geen demonstranten. Ik haat die naam eigenlijk, het klinkt zo onderdanig, "Alsjeblieft, alsjeblieft, dood de walvissen niet". Ik heb nog nooit een spandoek, verzoekschrift of hongerstaking gezien die een walvis heeft gered - niet een. Wij daarentegen hebben elk jaar Japan’s quota om te doden met een kwart tot de helft weten te verminderen in de laatste vijf seizoenen.

Nee Natalie, wij protesteren niet. Wij treden op tegen de illegale walvisjacht. Japan’s walvisjacht in het walvisreservaat van de Zuidelijke Oceaan is een schending van talrijke internationale natuurbehoudswetten. En, trouwens, heb je het woord "reservaat" gezien?

Wat is het toch met het woord "reservaat" dat sommige mensen gewoon niet lijken te begrijpen?

Er zijn vele soorten piraten, professor Klein. Henry Morgan werd pas een echte piraat toen hij werd geridderd en het gouverneurschap van Jamaica kreeg, tesamen met de middelen om daar te plunderen.

Professor Klein stelt ook dat het duidelijk is dat Sea Shepherd geen bevoegdheden heeft. Dat heeft ze verkeerd. Wij handelen in overeenstemming met de beginselen van het Verenigde Naties Handvest voor de Natuur, dat het mogelijk maakt voor niet-gouvernementele organisaties en individuele personen om door interventie de internationale natuurbeschermingswetten te handhaven Het Handvest bepaalt uitdrukkelijk dat dit vooral geldt in gebieden die buiten nationale jurisdictie vallen.

Omdat Sea Shepherd illegale activiteiten tot doelwit heeft, is het nog nooit tot een enkele strafrechtelijke veroordeling gekomen in onze 33-jarige geschiedenis, noch zijn wij ooit aangeklaagd. Daarnaast hebben we ook nooit letsel aan personen toegebracht in onze geschiedenis van interventie.

Kapitein Bethune heeft geen "daad van geweld" begaan, en kapitein Bethune heeft niet zomaar een schip betreden. Kapitein Bethune ging aan boord van het schip dat zijn schip, de Ady Gil, heeft vernietigd en bijna zes Sea Shepherd bemanningsleden, waaronder hijzelf, had gedood. Hij had een zaak die hij onder de aandacht wilde brengen, en toen zijn eigen regering  geen actie ondernam om het in Nieuw-Zeeland geregistreerde vaartuig en hemzelf te beschermen, heeft hij gehandeld in overeenstemming met Nieuw-Zeelands recht. Hij ondernam een poging om een burgerarrestie te verrichten op de echte piraat - de kapitein van de Shonan Maru # 2.

Het is gemakkelijk om kritisch te zijn, in het bijzonder vanuit je luie stoel. Zij kan kapitein Bethune, mijn bemanning en mij noemen hoe ze wil, maar we zitten tenminste niet op ons achterste te kijken hoe de biodiversiteit voor onze ogen afneemt zonder er iets tegen te doen, zoals zoveel van degenen die zo snel oordelen.

De Japanse walvisjagers richtten zich op bedreigde (gewone vinvis en bultrug) walvissen en beschermde (Antarctische dwergvinvis) walvissen binnen een wettelijk vastgesteld internationaal walvisreservaat, in strijd met een wereldwijd moratorium op commerciële walvisvangst en in strijd met het Antarctisch Verdrag. Ze zijn ook in overtreding op de uitspraak van een Australische federale rechtbank die de walvisjacht in de Australische Antarctische Territoriale Exclusieve Economische Zone verbiedt. Ze zijn stropers, niet anders dan Oost-Afrikaanse olifantenstropers, behalve dan dat in Afrika de stropers zwart en arm zijn, en worden doodgeschoten voor hun misdaden.

Australië erkent dat de Japanse walvisvloot misdaden pleegt. Waarom anders zouden Australische havens zijn gesloten voor de Japanse walvisvaarders? Deze havens zijn niet gesloten voor Sea Shepherd. Dus wie zijn de echte piraten? Het is niet zo dat er een andere wet geldt voor de Japanse stropers dan voor die van de olifant, het is gewoon dat de handel tussen de landen een belangrijke factor is in de verschillen op de toepassing en handhaving van de wet.

We gaan niet graag hier naartoe, jaar na jaar. Maar we komen omdat de ondertekenaars van de verdragen en wetten niets doen, net als de Britten zeer weinig deden om piraterij te stoppen in het Caribisch gebied in de 17e eeuw.

Regeringen doen nog minder vandaag de dag om de piraten te stoppen die het leven in de zee vernietigen. Zodoende hebben we geen andere keus dan als piraten van de compassie in te gaan tegen de piraten van de hebzucht.

Professor Klein, praten is gemakkelijk, als je gelooft dat wat wij doen crimineel is, leg dan uit waarom we niet zijn gearresteerd of beschuldigd van welk strafbaar feit dan ook. Leg uit waarom we nooit zijn gedagvaard. Leg uit waarom er miljoenen mensen over de hele wereld achter onze acties tegen deze stropers staan. Misschien kan je ons verlichten met antwoord op de vraag waarom het je schikt om ons te veroordelen en vrijheid te geven aan de meest wrede en genadeloze stropers van de natuur op deze planeet - de walvisjagers van Japan.

Ik denk dat de wereld behoefte heeft aan nog een paar moedige piraten om deze planeet te verdedigen. Uiteindelijk kunnen wij niet minder effectief zijn dan de politici, bureaucraten, en de advocaten al zijn geweest.

Voor de oceanen,

Kapitein Paul Watson

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: