Artikel uit The Wellington (Nieuw-Zeeland): De Japanse Minister van Buitenlandse Zaken

14 januari 2010

De Japanse Minister van Buitenlandse Zaken

Artikel uit The Wellington (Nieuw-Zeeland)

OPINIE: Je kunt beschuldigen wie je wilt van de aanvaring die de Ady Gil deed zinken, maar de man die beschaamd zijn hoofd zou moeten laten hangen is Murray McCully.

De afgevaardigde voor Albany, de heer McCully, woont in Wellington. Wij hadden meer verwacht van iemand uit die plaats.

De demonstranten van Sea Shepherd, die de potentieel dodelijke confrontaties uitdachten, en het Japanse Institute of Cetaceous Research, dat zich slechts bezig lijkt te houden met de hoeveelheid geld die het kan verdienen aan het doen uitsterven van de walvissen, hebben beschuldigingen over en weer geuit en blijven dat ongetwijfeld doen.

In een ideale wereld zou de schuldige vanzelf komen bovendrijven door officieel onderzoek.
De Maritime New Zealand Authority en de Transport Accident Investigation Commission zijn wettelijk belast met het onderzoeken van incidenten waarbij vaartuigen betrokken zijn die in Nieuw-Zeeland geregistreerd staan. Hun Japanse tegenhangers hebben gelijksoortige verantwoordelijkheden.

Maar onze Minister van Buitenlandse Zaken lijkt zich meer zorgen te maken over de relatie tussen Nieuw-Zeeland en Japan die eventueel onder druk komt te staan door het incident en heeft veroordelende uitspraken gedaan over de aanvaring, waarbij hij de schuld gaf aan de slachtoffers, die bijna gedood waren.

De heer McCully zei dat inwoners van Nieuw-Zeeland die "zich duidelijk hebben gedragen op een manier die levens in gevaar brengt" in de Zuidelijke Oceaan op zoek waren gegaan naar problemen en dat hij niets kon doen om hen te stoppen behalve "hen dringend te verzoeken hun gedrag te verbeteren".

Hij stond ook uitgebreid stil bij de hinderlijke praktijken van Sea Shepherd, zoals het gebruik van lasers en touwen waarmee propellers onklaar worden gemaakt, maar vergat het waterkanon en de militaire wapens te vermelden die de walvisjagers hebben gebruikt.

De heer McCully heeft duidelijk stelling gekozen tegen de Nieuw-Zeelanders. Het getoonde videomateriaal laat zien dat het Japanse schip Shonan Maru hard invaart op de Ady Gil, hoewel één maritieme veiligheidsexpert zei dat beide kanten schuld hadden.

De publieke opinie zal ongetwijfeld een van de twee schippers veroordelen.
Het is echter moeilijk te geloven dat de autoriteiten die belast zijn met het officiële onderzoek naar de bijna-tragedie tot een objectief oordeel zullen kunnen komen.

Rechter Peter Mahon is ooit aan de schandpaal genageld door de regering Muldoon omdat hij een fout constateerde bij de nationle luchtvaartmaatschappij bij een eerdere Antarctische tragedie, de ramp met de Erebus.

Hij werd publiekelijk vernederd, alleen omdat hij zijn onderzoek met toewijding uitvoerde en het waagde de fout bij een overheidsbedrijf te leggen.

In de directe nasleep van de Erebus-crash uitte de heer Muldoon vooruitlopend op het onderzoek van rechter Mahon woorden van gelijke strekking.

Tot op zekere hoogte hebben de betreffende Nieuw-Zeelanders zichzelf in gevaar gebracht, maar dat neemt niet weg dat de Minister van Buitenlandse Zaken het belang van zijn land en dat van zijn landgenoten moet verdedigen.

Japan mag dan één van de grootste wereldmachten zijn en Nieuw-Zeeland één van de kleinste, maar dat maakt sterke vertegenwoordiging nog belangrijker.

De heer McCully had gelijk toen hij zei dat hij niets kon doen om mensen te beschermen die ervoor kozen zichzelf in gevaar te brengen.

Desondanks moeten de Japanners, als zij met ongeoorloofde vijandigheid hebben gehandeld, ter verantwoording worden geroepen.

Tot nu toe heeft de heer McCully verzuimd dit te doen en heeft hij zijn best gedaan het onderzoek in de kiem te smoren. Erger nog, zijn woorden waren verwerpelijk pro-Japans en anti-Nieuw-Zeelands.

oorspronkelijk artikel

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: