Broome heeft de macht om de dolfijnenslachtingen in Taiji te stoppen

19 augustus 2009

Broome heeft de macht om de dolfijnenslachtingen in Taiji te stoppen

Commentaar door Jeff Hansen

Via ontelbare radio- en nieuwsprogramma’s in heel Australië hebben dolfijnenverdedigers benadrukt dat de oplossing voor het stoppen van de jaarlijkse slachting van 23.000 duizend dolfijnen in de handen zou kunnen liggen van het stadje Broome. Sinds 1981 heeft Broome (Australië) een zusterstad; Taiji (Japan), de plaats waar deze barbaarse slachting plaatsvindt.
Een zusterstad relatie houdt in dat twee steden of dorpen een overeenkomst aangaan om culturele  en commerciële relaties te bevorderen. Dit kan uitwisselingsprogramma’s en gemeentebezoeken inhouden
Ik ging naar Broome in West Australië, gewapend met steunbetuigingen om aan de deelstaat van Broome te presenteren.

Onderstaande brieven werden verstuurd door vooraanstaande Australische vertegenwoordigers, waaronder Adele Carles , lid van Member for Fremantle (politieke partij, red.), Peter Tagliaferri,  burgemeester van Fremantle en voormalig milieuminister en lid van de internationale adviesraad van Sea Shepherd Ian Campbell.
Elke brief legt uit dat Broome de macht heeft om een groot verschil te maken in het stoppen van de onmenselijke en onrechtvaardige slachting.

pdf_sm_whLees hier de brieven (PDF): Paul Watson, Ian Campbell, Adele Carles, Peter Tagliaferri

Een ijssculptuur in de vorm van een dolfijn voor de Sunset bioscoop begroette de weldoeners toen deze in de rij stonden om de première van The Cove op 15 augustus te zien in Broome.

Dolphin_Ice_Sculpture

Ik heb deze film inmiddels meerdere keren gezien, maar vanavond was  anders omdat vertegenwoordigers van de film een vraag- en antwoordsessie zouden houden met de mensen van Broome en met raadslid Chris Maher als gespreksleider. Aan het einde van de film was er een oorverdovende staande ovatie van het publiek.

Er waren direct veel vragen vanuit het publiek, dat meer wilde weten over het effect van het verbreken van de relatie met Taji en hoe zij dit konden bereiken met hulp van de deelstaat.

Van de acht uitgenodigde deelstaatleden waren er slecht twee aanwezig; Chris Maher en voorzitter van de deelstaat Graema Campbell. Maar Chris Maher doet flink zijn best om ervoor te zorgen dat de andere leden de film alsnog te zien krijgen.

Ik stond op om als vertegenwoordiger van Sea Shepherd te verkondigen dat mocht Broome besluiten om de relatie met hun zusterstad op te schorten, zij de volledige steun zullen krijgen van vele mensen over de hele wereld, inclusief de steunbetuigingen die gericht zijn aan voorzitter Graeme Campbell.
Ik citeerde er één in het bijzonder:

“Ik hoop dat als jullie en jullie raadsleden het onweerlegbare bewijs in de film hebben gezien, alsook de medeplichtigheid van de officiële vertegenwoordigers en autoriteiten van Taji inzake deze onmenselijke activiteit,jullie de relatie van Broome met Taiji zullen herzien. Jullie hebben de macht in handen om een groot verschil te maken in deze essentiële wereldwijde kwestie.”

- de Eerwaarde. Ian G. Campbell

Meeting_In_Town_Park_With_Chris_Una_Jeff_and_Public

De volgende dag ontmoetten Chris Maher en ik samen met 30 andere inwoners van Broome elkaar om te bespreken hoe Broome haar relatie met zusterstad Taiji kon opzeggen.

Una Baker uit Broome is de uitdaging aangegaan en heeft nu de leiding over het verzamelen van de inwoners van Broome om hen de film te laten zien en de relatie met Taiji te verbreken. We hebben Uma ook gewapend met een petitie voor het verbreken van de relatie, geadresseerd aan de leden van de deelstaat. Hiervoor verzamelt zij razendsnel handtekeningen.

De Sea Shepherd Conservation Sociey zal Una Baker op zoveel mogelijk manieren aanmoedigen en ondersteunen om mogelijk te maken dat er zoveel mogelijk mensen uit Broome worden verzameld om de dolfijnen te steunen. We zullen ons nooit overgeven tot het moorden stopt!

Na de film gezien te hebben gaf Una Baker het volgende commentaar: “Hoe kunnen inwoners van Broome deze film zien en hun relatie met Taiji niet willen verbreken? We zijn verbonden met onze zusterstad en dus zijn wij ook verbonden met de slachting van deze prachtige en zeer intelligente wezens. Als de rest van de wereld zijn best doet om deze slachting te stoppen dan is het de taak van Broome als zusterstad om tot het uiterste te gaan om dit voor eens en voor altijd te stoppen!”

Broome moet simpelweg een beslissing nemen. Steunen zij hun zusterstad in de jaarlijkse slachting van duizenden onschuldige dolfijnen?

Een relatie met een zusterstad verbreken is iets wat nooit eerder gedaan is en er is geen garantie dat het een einde zal maken aan de slachting, maar de relatie verbreken zou net het laatste noodzakelijke zetje kunnen zijn.

Het moorden zal opnieuw beginnen op 1 september 2009 in Taiji en Boome heeft de macht om ons te helpen deze slachting te stoppen. Ongeveer 230000 dolfijnen zullen vrij blijven om door de oeacen te zwerven als wij ons verzamelen en hen beschermen.

Dat is het waard om voor te vechten. Als we de slachting van één van de meest mooie en intelligente dieren op deze planeet niet kunnen stoppen dan is alle hoop verloren.

Jullie hebben de macht in handen om een groot verschil te maken in deze essentiële wereldwijde kwestie.”
- The Hon. Ian G. Campbell
ustraliërs, als ullie Boom willen aanmoedigen om hun band met Taiji te vebrekene het moorden te stoppen, laat dan de deelstaat van Broome weten d
councillor.campbell@broome.wa.gov.au

shirepresident@broome.wn.com.au
roebuckbayep@broome.com.au

eo.kacc@westnet.com.au

councillor.mitchell@broome.wa.gov.au

councillor.albert@broome.wa.gov.au

albert@garnduwa.com.au

mick.albert@ausport.gov.au

councillor.wevers@broome.wa.gov.au

nikwevers@bigpond.com

councillor.foy@broome.wa.gov.au

councillor.lander@broome.wa.gov.au

cocos@iinet.net.au

councillor.matsumoto@broome.wa.gov.au

ematsumoto@westnet.com.au

shire@broome.wa.gov.au

chris@arthousebroome.com

Please address the email with :

Dear Councillors,


Attention Broome residents:

Rally and awareness night for the Taiji Dolphins
Where
: Matso’s Broome Brewery (www.matsosbroomebrewery.com.au/)
When:
Thursday August 20th
Time:
5pm onwards
Details
: Matt Gresham playing and other local artists


Broome opening night for the Cove

Where: Sun Pictures Broome (www.sunpictures.com.au/)
When: Sunday 23rd August
Time: 6:30 pm onwards
Details: Screening of the award winning documentary, The Cove followed by information on how Broome can help stop this slaughter.

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: