Galapagos Nationaal Park: 50-jarig jubileum of opening van een pretpark?

8 juli 2009

Galapagos Nationaal Park: 50-jarig jubileum of opening van een pretpark?

Afgelopen zaterdag illustreerde de viering van het 50-jarig bestaan van het Galapagos Nationaal Park ongewild de redenen waarom de Galapagos eilanden nu op de VN Werelderfgoedlijst van bedreigde gebieden staan.

Ten eerste begon de feestelijke avond met vuurwerkexplosies op geringe hoogte die de inheemse dieren angst aanjaagden, maar het betekende ook de dood voor een onbekend aantal wilde dieren die in het gebied voorkomen. Een van de redenen waarom mensen de Galapagos Eilanden bezoeken is om dieren die nog geen natuurlijke angst voor mensen hebben ontwikkeld, van dichtbij te kunnen zien. Activiteiten zoals vuurwerk nemen die mogelijkheid weg. Vliegend afval van de ballistische rakketten vervuilden de lokale mariene leefomgeving. Terwijl de dieren op de vlucht sloegen tijdens de overdaad aan vuurwerk, werd het evenement feestelijk opgedragen aan de opening van het nieuwe toeristendok op het eiland.

editorial_090708_1_DSC00237fireworks crab
Een inheemse  krab gedood door het vuurwerk

Het nieuwe toeristendok

Een van de drie redenen dat de Galapagos Eilanden toegevoegd zijn aan de UNESCO lijst van bedreigde Werelderfgoedgebieden is de ongecontroleerde toename van toerisme. Afgelopen jaar bezochten 174.000 toeristen de eilanden. De lokale politiek bouwde een nieuw dok om de steeds groeiende hoeveelheid toeristen aan te kunnen.  De drijvende dokken hebben geen milieutoezicht of afvalbakken waardoor een grote hoeveelheid plastic afval en rommel uiteindelijk in de mariene leefomgeving daaronder gegooid wordt tijdens de feestelijkhede

new tourist dock

De viering

Het vuurwerkspektakel dat tot ontploffing werd gebracht boven waterleguanen, inheemse krabben en lokale vogelbroedplaatsen was maar een onderdeel van de festiviteiten. Na het vuurwerk werden er een aantal onbemande, niet aangelijnde, heteluchtballonnen met open vuur opgelaten die gaan eindigen als afval daar waar de wind ze naartoe voert. Ook werden de toekomstplannen van de overheid voor de Galapagos uit de doeken gedaan in de feestelijke toespraken.

Toyota, Porta en Pilsner waren beter zichtbaar dan de pelikanen, leguanen en zeeleeuwen. Toyota, een hooggeëerde gast tijdens de ceremonie, is de gelukkige en rijke ontvanger van de nieuwe oplossing van het Ministerie van Milieu om de voertuigvervuiling tegen te gaan. De overheid betaalt bewoners van de Galapagos 3600 dollar om hun oude wagens in te ruilen voor nieuwe.

new trucksWarbler_Killed_By_Truck
Auto’s winnen en de inheemse vogels verliezen

De auto’s die met hoge snelheid over de nieuw aangelegde weg rijden vermoorden dagelijks grote aantallen vogels.

De vraag die de overheid zich moet stellen is niet: “Hoeveel mensen kan het Galapagos gebied onderdak bieden en vermaken?”, maar eerder, “Hoe kunnen we een ecologisch perfect Galapagos bewerkstelligen?”. Een Galapagos waar pelikanen geen vuurwerk hoeven te ontwijken, en waar de krabben niet slachtoffer worden van nachtelijke vieringen. De overheid van Ecuador kan kiezen om de Galapagos te beheren als een winstmakend Disneyland Toyotastad of als het waardevolle ecologisch archipel wat het nu is, voorlopig althans.

 

alle foto's credit: Andrea Gordon en SuperVegan

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: