Haaien, drugs, leugens en corruptie in Costa Rica

18 juni 2009

Haaien, drugs, leugens en corruptie in Costa Rica

Commentaar van Kapitein Paul Watson

Jarenlang heeft het kleine land Costa Rica de vruchten kunnen plukken van de mythe dat zij een soort ecologisch paradijs zou zijn. De waarheid is dat Costa Rica één van de meest corrupte en ecologisch schadelijkste landen in Latijns Amerika is.

Ecuador, Panama en Colombia maken zich veel meer zorgen over ecologische problemen en het in de hand houden van ecologische misdaden dan Costa Rica. Maar Costa Rica heeft een goed PR-bureau en het constante ‘groenwassen’ houdt Costa Rica fonkelend groen als een smaragd aan de buitenkant, terwijl het land van binnenuit wegrot.

Naast de chemische vervuiling van de bananenindustrie en de vernietiging van het regenwoud door ontbossing is Costa Rica één van de grootste haaienvernietigers op deze aarde. In de haven van Puntarenas controleert de ‘haaienvinnenmaffia’ de politie en de rechtbanken en hebben zij de lokale politici omgekocht. En hun tentakels kronkelen verder en laten een spoor van corruptie achter in de overheidskantoren van San Jose.

We hebben de haaienpopulatie in de wateren rond Cocos Eiland en langs de kust van Costa Rica in de gaten gehouden en zij nemen in een alarmerend tempo af. Dit is een serieuze zaak, maar deze wordt gemarginaliseerd door de politieke en bureaucratische corruptie van Costa Rica.

De omvang van deze criminele activiteiten wordt duidelijk door de recente vangst van een ton cocaïne die werd gevonden in de bevroren lijken van haaien aan boord van het door Mexicaanse autoriteiten inbeslaggenomen schip Dover Strait. De bevroren haaien waren aan boord van het vrachtschip geladen in de haven van Puntarenas, waar de illegale haaienvinnenindustrie opereert in alle openheid en zonder bemoeienis van de politie.

Volgens een nieuwsbericht ontdekten haveninspecteurs in de zuidoostelijke haven van Progreso (in Yucatan, een Mexicaanse staat) dinsdag tijdens een routine scan een afwijking in twee vrachtcontainers.

De inspecteurs stuitten op een lading haaien. Toen zij één van de bevroren haaien opensneden vonden zij zwarte zakken die rechthoekige pakketten bevatten die gevuld waren met cocaïne.

De marine verklaarde dat er in totaal 870 pakken cocaïne met een totaal gewicht van 894 kilo werden gevonden.

De illegale haaienvinnenindustrie draait om dezelfde criminelen als de illegale drugshandel. Het uitschakelen van de haaienvinners in Costa Rica zou ook voordeel opleveren voor het aanpakken van de drugshandel.

Julie Anders van Shark Angels reageerde als volgt op de drugsvangst: “Misschien hebben mensen nu eindelijk door hoe de haaienvinnenindustrie in elkaar zit, het is een walgelijke, vernietigende industrie vol moord, hebzucht, handel en heel veel geld, net zoals de handel in drugs. Alhoewel het erg schokkend is, is het nauwelijks verrassend dat drugs worden verstopt in haaienvlees. Het is algemeen bekend dat drugdealers hun geld witwassen in de haaienvinnenindustrie. Maar wat slechts weinigen zich realiseren is dat met de snelheid waarmee haaien uit onze oceanen verdwijnen, de waarde van de haaien straks misschien wel veel groter wordt dan die van de cocaïne. Niet alleen voor op de tafel, maar ook voor in de oceanen”.

De acties van Sea Shepherd in Costa Rica werden in 2005 gestaakt nadat Sea Shepherd de parkwachters van Cocos Eiland had voorzien van middelen om naleving van de wet af te dwingen, zoals generatoren, radarsystemen en kleding. Acht vissers beschuldigden ons er simpelweg van dat wij geprobeerd zouden hebben hen te vermoorden en ondanks het videobewijs van alle activiteiten van Sea Shepherd en zonder ook maar een spoor van bewijs dat hun beschuldiging ondersteunde, werd ik door de Puntarenas rechtbank veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf terwijl zij de beschuldigingen verder zouden onderzoeken. Later nam een rechter contact met mij op en bood aan de zaak te laten vallen voor $100,000. Mijn reactie hierop was dat ik niet meedoe aan dit soort spelletjes.

Op dit moment laden haaienvinners haaienvinnen van en aan boord aan de kust van Puntarenas. Zij drogen ze op de daken van hun huizen en zij proppen de haaienlijken waarschijnlijk vol met cocaïne voordat zij ze invriezen. Niet één van de politici van Costa Rica of iemand van de kustwacht heeft serieus onderzoek gedaan naar dit nest van slachting en corruptie.

Misdaad en omkoping maken de dienst uit in Puntarenas. De rechters, de openbare aanklagers en de politie worden betaald om de oneindige destructie van het ecosysteem ongestraft te laten voortduren.
Haaienvinnen en drugs, omkoping en corruptie, ecologische vernietiging, illegale visserij en chemische vervuiling zijn het kwaad dat Costa Rica heeft overgenomen. De overheid wordt gevormd door politieke hoeren en de rechtbanken van Puntarenas worden bestuurd door hoeren van de wet. Allemaal zijn ze bereid om de eens zo diverse en prachtige ecologische wonderen van Costa Rica te verkopen. Binnenkort zal de “rijke kust” niet langer rijk zijn in diversiteit en de vernietiging van de haaien en de instorting van de visserij zullen een voorbode zijn voor de vernietiging van het land Costa Rica, een land verlaagd door hen wiens taak het was om het land politiek en wettelijk te beschermen.

Sea Shepherd Conservation Society geeft haar lof aan de waakzaamheid en de professionaliteit van de Mexicaanse autoriteiten die de bevroren haaien en hun cocaïne hebben onderschept.

Muchas gracias a los Federales Mexicanos por un trabajo bien hecho!

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: